Evoluția și transformările suferite de Uniunea Europeană

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cartea disidentului rus Vladimir Bukovski este una dintre putinele carti care ataca acest proces complex de constructie europeana, armele fiind o serie de stenograme ale unor foarte importanti oameni politici ai sec. XX si zidari ai ,,casei comune europene" - cel mai reprezentativ fiind Mihail Gorbaciov- , o serie de argumente de ordin politic, cultural si social si experienta personala capatata in urma trairii in burta unui astfel de monstru - U.R.S.S.

Scopul acestei lucrari ,,este de-a arata cum sub actiunea acestor forte, o Piata comuna de state libere si suverane s-a transformat incetul cu incetul in schita unei noi U.R.S.S. , una diferita de cea veche, mai soft si in perfecta adecvare cu ideile dominante ale epocii noastre, pe care le deturneaza in vederea construirii unui sistem final al fel de patogen si liberticid precum modelul ei."

Ideile centrale ale acestei carti sunt: U.E. este un proiect realizat de adeptii marxismului, iar cea de-a doua se concentreaza asupra inevitabilitatii prabusiri a acestui colos.

Un prim pas ce ne va ajuta sa intelegem mai bine viziunea disidentului rus asupra evolutiei proiectului european este sa clarificam notiunile de ,,socialisti" sau ,,social-democrati" si cea de ,,comunisti". Partidul social-democrat munitoresc din Rusia s-a divizat in 1903 : bolsevicii sau maijoritarii lui Lenin (comunistii) si mensevicii sau minoritarii (socialistii) care ,,precum alte partide socialiste europene se orientau catre reformism, nu catre radicalismul revolutionar". Astfel ca socialistii si comunistii sunt unul si acelasi lucru, diferenta dintre cele doua grupuri rezidand in mijloacele de atingere ale aceluiasi scop, primii optand pentru reformismul politic, iar cei din urma pentru radicalism revolutionar. Sau cum afirma autorul: ,, in definitiv e ca si cand ai fierbe raci. Unii ii arunca direct in apa fiarta, iar altii ii pun de la inceput in apa rece, lasandu-i sa fiarba incet. Rezultatul final, insa va fi acelasi: raci fierti".

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia si transformarile suferite de Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
5 529 cuvinte
Nr caractere:
27 434 caractere
Marime:
28.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Economie, carte
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!