China și Economia Internațională

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

China este cel mai mare stat din lume in privinta populatiei (1,29 miliarde la sfarsitul lui 2000), al treilea stat ca marime, in privinta suprafetei (dupa Rusia si Canada). Peste 90% din populatia Chinei are nationalitatea Han. China sustine aproximativ 22% din populatia globului pe aproximativ 7% din suprafata arabila a lumii. China reprezinta o civilizatie veche si continua datand din mileniul patru IC.

Baza eticii sociale chineze o reprezinta Confucianismul care influenteaza cultura chineza si activitatile sociale. Din acest punct de vedere trei valori pozitive, centrale sistemului lui Confucius sunt de analizat: loialitatea, obligatiile reciproce si onestitatea in relatiile cu ceilalti. De pilda, loialitatea fata de sef leaga angajatul de conducerea organizatiei si, in acelasi timp, sefii sunt obligati sa rasplateasca loialitatea subordonatilor prin impartirea succesului binecuvantat si cu acestia. Din acest motiv, angajarea pe viata este adesea intalnita in China. Onestitatea are implicatii economice majore - atunci cand companiile au incredere una in alta ca isi vor indeplini obligatiile contractuale, costurile afacerilor se reduc pentru ca intelegerile nu sunt puse in pericol si necesitatea unor avocati costisitori care sa rezolve disputele, dispare

China (Republica Populara Chineza, RPC) , din mai multe puncte de vedere, este un

stat unical, ce merita sa fie cunoscut, iar experienta ei pe larg si profund studiata, si ulterior aplicata. Cunoasterea se refera nu doar la numarul enorm al populatiei, cultura sa multimilenara, marile si multiplele descoperiri in diverse domenii ale stiintei si tehnicii etc., dar si, in special, prin succesele economice remarcabile, fara precedent, realizate intr-un timp istoric extrem de scurt.

In 1978, dupa incetarea din viata a fondatorilor RPC si a conducatorilor longevivi ai Chinei comuniste - Mao Zedong si Zhou Enlai, gruparea moderata a Partidului Comunist Chinez (PCC), in frunte cu Deng Xiaoping, a renuntat la dogmele vechi si a declansat o ampla reforma economica, orientata spre liberalizarea multilaterala interna si externa. Conceptia majora a noii orientari a fost formulata in cunoscuta teza - ,,o tara, doua sisteme" (economice si politice). Orientarea noua a fost inclusa in Constitutia tarii adoptata ulterior (4 decembrie 1982), care cuprinde atat conceptiile lui Mao Zedong, cat si principiile ,,economiei socialiste de piata" ale noului lider real. Legea fundamentala nu numai ca consfintea dreptul la proprietatea privata, dar ii rezerva acesteia un statut principal, prioritar si nu secundar (complementar) in economia nationala. Prin aceasta China a iesit din izolarea ei internationala, asigurandu-si succese palpabile. Pluralismul politic extrem de important, a schimbat atitudinea fata de China din partea marilor puteri, acestea oferind ei sanse fara de precedent in diverse domenii, inclusiv in cel teritorial. La 1.01.1979 China stabileste relatii diplomatice cu SUA, ulterior, in urma acordurilor cu Marea Britanie si Portugalia, obtine la 1.07.97 Hong Kong-ul (unul dintre principalele centre economice si urbanistice ale lumii), iar la 20 decembrie 1999, respectiv, regiunea Macao, ambele populate de chinezi.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • China si Economia Internationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 047 cuvinte
Nr caractere:
21 824 caractere
Marime:
37.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
china, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!