Aportul Uniunii Europene în Politica de Asigurare a Securității Mondiale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

La faptul ca este una dintre cele mai mari puteri economice, comerciale si financiare ale lumii, Uniunea Europeana il adauga pe acela de a reprezenta o forta unica, ce actioneaza la nivel global pentru a promova stabilitatea si securitatea, ducand o Politica Externa si de Securitate Comuna eficace, dezvoltandu-si capacitatile de aparare, indeplinind misiuni de mentinere a pacii si de lupta contra terorismului. Prin contributia la instaurarea unui climat de securitate si stabilitate in lume, la promovarea aspectelor umane ale relatiilor internationale, ca solidaritatea, democratia si drepturile omului, Uniunea asigura comunitatilor din statele sale membre sa traiasca in securitate si prosperitate.

In actualul mediu international de securitate, dinamic si complex, plin de riscuri, UE joaca un rol de major, datorita instrumentelor pe care si le-a creat si continua sa si le creeze in vederea prevenirii si gestionarii conflictelor, a eforturilor de reorganizare a industriei de armament, de rationalizare a mijloacelor de securitate si combatere a riscurilor de ordin nonmilitar.

De la Comunitatea Carbunelui si Otelului si trecand prin noul statut de Piata comuna pentru marfuri, persoane, servicii si capital, dotata, din 1999, cu moneda unica, UE a ajuns treptat la statutul actual de organizatie europeana a colaborarii economice si tehnice, dar si politice, a cooperarii in domeniul politicii sociale, al ocuparii fortei de munca, azilului, imigratiei, politiei, justitiei, politicii externe si al politicii comune de securitate si aparare. O reiterare a procesului de dezvoltare a dimensiunii de securitate si aparare a UE ne duce inapoi, la summit-ul franco-britanic de la Saint Malo (1998), cand a debutat, practic, viitoarea constructie europeana in domeniu.

Bazele institutionale ale Politicii Europene de Securitate si Aparare s-au pus in iunie 1999, la summit-ul Consiliului European de la Koln, atunci adoptandu-se cadrul strategic prin care Uniunea Europeana avea sa-si dezvolte propria componenta de securitate si aparare. Intr-un termen foarte scurt, s-au inregistrat progrese remarcabile, atat in adaptarea arhitecturii institutionale interne, cat si in realizarea capacitatii operationale a UE pentru a interveni in diferite teatre de operatii.

Astazi, s-a ajuns ca Uniunea sa fie ferm angajata in dezvoltarea unui profil global in arhitectura de securitate internationala, beneficiind de o viziune strategica, integrata in cadrul propriei Strategii de Securitate, cat si de instrumentele necesare asumarii unui rol operational in domeniul managementului crizelor. Acest rol a fost deja jucat de Uniune in numeroasele misiuni internationale executate sau in curs de executare, in procesul de gestionare a situatiei de securitate din Balcanii de Vest, Caucaz, Asia, Africa si Orientul Mijlociu. Asistam, in acest fel, la un proces complex de reconfigurare a rolului pe care UE il are in gestionarea securitatii globale, in fapt, de dezvoltare pe coordonate extinse a dimensiunii de securitate si aparare, sustinuta de operationalizarea capacitatilor relevante pe aceasta dimensiune.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aportul Uniunii Europene in Politica de Asigurare a Securitatii Mondiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
9 272 cuvinte
Nr caractere:
49 210 caractere
Marime:
45.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
securitate, relatie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!