Analizarea procesului de europenizare a reformei politicilor publice naționale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Europenizarea este o realitate edificata, pana in prezent, preponderent, prin mecanisme formale. Desi dispune de structuri institutionale, valori si simboluri proprii, impactul Uniunii Europene nu se regaseste, neconditionat, in atitudini si comportamente proeuropene. Pentru a deveni viabila, aceasta structura politica are nevoie de cetateni care dau sens identitatii europene.

Retinem ca extinderea si adancirea integrarii europene amplifica importanta mecanismelor si instrumentelor de fundamentare, elaborare si punere in practica a politicilor publice nationale, precum si a insusirii practicilor si uzantelor europene, subliniind totodata necesitatea identificarii particularitatilor procesului decizional comunitar. Sub exigentele procesului de integrare europeana, cadrul institutional national si procesul de elaborare a politicilor publice au fost subiecte ale factorului de schimbare. Mai mult, sub impactul aceluiasi proces, insusi procesul european de elaborare a politicilor a fost modelat de reguli si proceduri care au evoluat odata cu modificarile si extinderile succesive ale Uniunii Europene.

Desi se apreciaza ca la nivel european exista un cadru propice pentru unificarea politicilor publice, acestea nu pot fi aplicate in acelasi fel, diversitatea lor fiind determinata de realitatile diferite din statele europene, cultura si traditiile lor, si nu in ultimul rand gradul diferit de dezvoltare economica, instrumentele si mecanismele prin care sunt promovate politicile publice nationale Cu toate acestea, actorii nationali pot invata lectii din procesul europenizarii, incercand apoi sa se schimbe si sa-si adapteze procesele interne politicilor UE.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analizarea Procesului de Europenizare a Reformei Politicilor Publice Nationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 564 cuvinte
Nr caractere:
27 641 caractere
Marime:
35.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
europa, viabila
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!