Actori Politici Colectivi

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 2
Cap.1.Partidele politice 4
1.1.Aparitia si evolutia partidelor politice 4
1.2.Trasaturile partidelor politice 6
1.3.Functiile partidelor politice 7
Cap.2.Tipuri de partide si sisteme de partide 9
2.1.Grupurile politice in Parlamentul European 15
Cap.3.Dualismul stanga-dreapta 16
Concluzii 24
Bibliografie 25

Extras din proiect:

Introducere

In cadrul societatii, activitatea politica se realizeaza nu numai prin intermediul statului, a institutiilor si organismelor ce tin de acestea, ci si printr-o vasta si complexa retea de organizatii si institutii nestatale. In cadrul celor din urma, se releva prin importanta, prin rol si prin manifestare, partidele politice.

Existenta partidelor - institutii politice care intra in competitie pentru cucerirea puterii este una dintre caracteristicile fundamentale ale democratiei pluraliste. George Burdeau considera partidul ca fiind unul dintre agentii cei mai activi ai coeziunii sociale; moralmente - unul dintre ultimele refugii ale idealului; din punct de vedere politic, partidul este motorul vietii publice

Etimologic, cuvantul deriva din latinescul pars, partis sau, conform opiniei unor autori (Daniel-Louis Seiler), dintr-o acceptiune disparuta a verbului partir care, in franceza veche, insemna a imparti, a diviza. Partid va insemna mai intai un grup armat, mai exact o trupa militara neregulata, actionand la marginea grosului fortelor armate sau rupt de ele, deci un fel de corp liber. Cu timpul, cuvantul ajunge sa desemneze o factiune armata iar apoi una politica.

Definitiile date partidelor politice sunt numeroase, ele depinzand de elementele esentiale retinute de autorii lor pentru calificarea unei organizatii de partid: interesul urmarit, cu diferite grade de generalitate - nationale, de clasa, de grup, particulare (E. Burke, A. D. Xenopol, D. Gusti s.a.); proiectul sau natura ideologica (B. Constant, H. Kelsen, G. Burdeau); modul de organizare (J. La Palombara, M. Wiener, M. Duverger); obiectivul cuceririi puterii (M. Weber, R. Aron, F. Goguel, F. Burdeau, G. Sartori, A. Giddens).

Max Weber intelegea prin partide ,,asociatiile bazandu-se pe un angajament (formal) liber, avand ca scop sa procure sefilor lor puterea in sanul unei grupari si militantilor lor activi sanse ideale sau materiale pentru a atinge teluri, obiective, pentru a obtine avantaje personale sau pentru a le realiza pe amandoua"

Dimitrie Gusti definea partidul ,,asociatie libera de cetateni, uniti in mod permanent prin interese si idei comune, de caracter general, asociatie ce urmareste in plina lumina publica a ajunge la puterea de a guverna pentru realizarea unui ideal etic social" In conceptia lui Petre P. Negulescu, partidele se nasc ,,prin gruparea cetatenilor in organizari politice diferite, dupa ideile lor cu privire la directia pe care trebuie sa o urmeze dezvoltarea statului respectiv si la mijloacele cele mai potrivite de a usura si de a grabi acea dezvoltare"

Cap.1.Partidele politice

Termenul de partid este vechi. El desemna in Evul Mediu o mica trupa de soldati in campanile. Apoi, a fost sinonim cu tendinta, factiune, clica. Doar incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea cuvantul ne trimite la organizatie politica structurata.

1.1.Aparitia si evolutia partidelor politice

Existenta partidelor politice, a partidismului ca fenomen politic reprezinta un element esential al vietii democratice in cadrul societatii modern.

Pardidele politice nu au avut aceeiasi semnificatie si valoare in toate oranduielile sociale. Trebuie facuta o delimiatre neta intre asa-zisele partide care au existat in sclavagism si feudalism, fata de cele din societatea moderna.

Primele asociei mai mult sau mai putin organizate si stabile apar in sclavagism si apoi in feudalism, ele asemanandu-se foarte mult cu societatile secrete, oculte, congregatiile, corporatiile, ordinele existente in aceste societati. Asemenea ,,partide,, apar in statele grecesti, Sparta, Atena, in Imperiul Roman. La randul lor, oamenii politici de baza ca Cicero, Pompei sau Cezar isi constituie si ei propriile partide.

Bibliografie:

.Florin Oprea-Suport de curs-drept constitutional

2.Mioara Nedelcu-Suport de curs-Bazele stiintei politice

D.-L. Seiler, Partidele politice in Europa, Ed. Institutului European, Iasi, 1999

4.N. Bobbio, Dreapta si stanga, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1999

5.A. Lijphart, Modele ale democratiei, Ed. Polirom, Iasi, 2000

6.L.Mihut,,,Dreapta si stanga",1991

D. Gusti, Partidul politic. Sociologia unui sistem a partidului politic, in Doctrina partidelor politice, Ed. Cultura Nationala, Bucuresti, 1925

P. P. Negulescu, Partidele politice, Ed. Garamond, Bucuresti, 1995

Michel Hastings, Abordarea stiintei politice, Institulul European

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actori Politici Colectivi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
8 462 cuvinte
Nr caractere:
47 208 caractere
Marime:
51.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
actori politici, partidul
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Corina Barbaros
Sus!