Tehnologii neconvenționale LOM

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sa se proiecteze tehnologia moderna de fabricatie a piesei pinion cu cama (nr. 4), a mulinetei de pescuit, material Aluminiu, seria de fabricatie 10 bucati si tehnoliga folosita Turnare cu modele usor fuzibile.

Se vor avea in vedere urmatoarele metode de fabricatie :

a)tehnologii de fabricare rapida a prototipurilor ;

b)tehnologii de Rapid-Tooling (turnare sub vid in matrite de silicon, injectie in matrite fabricate prin metal spraying, turnare in modele usor fuzibile) ;

c)tehnologii neconeventionale de prelucrare prin eroziune electrica, prelucrari cu laser, cu jet de apa, etc ;

2. Prezentati succint tehnologia de fabricare a piesei (si a matritei respective) utilizand tehnologiile clasice utilizate in prezent in Romania. Itinerar tehnologic de fabricatie a matritei respective:- utilizam otel de scule

- deebitare, frezare-degrosare, gaurire

- tratament termic calire, finisare prin electroeroziune

3. Estimati avantajele si dezavantajele tehnologiei neconventionale proiectate, comparativ cu tehnologia clasica utilizata in prezent in Romania. Folositi pentru comparatie urmatoarele criterii :

- timpul de fabricatie;

- costuri;

- calitate (precizie dimensionala si de forma, rugozitate).

1. TEHNOLOGIA NECONVENTIONALA

1.1. Itinerar tehnologic

1.2. Fabricatia prin adaugare de straturi succesive

(Laminated object manufacturing - LOM)

1.2.1. Principiul de lucru

Fabricarea de piese stratificate (LOM) este o metoda de fabricatie in care un model 3D este construit prin adaugarea, lipirea si taierea sectiunilor, intr-un ciclu care se repeta incepand cu primul strat de la baza piesei si terminand cu ultimul strat din varful piesei.

Toate componentele sistemului LOM-1015 sunt controlate de calculator. Componentele de baza ale masinii LOM-1015, cu ajutorul carora pot fi controlate diferitele etape din cadrul procesului de prelucrare, sunt:

- Calculatorul electronic si programul LOMSlice;

- Laserul cu CO2, sistemul de ghidare prin oglinzi si focalizare a razei laser;

- Dispozitivul tip "plotter" de pozitionare in planul xOy a razei laser;

- Sistemul de manevra al platformei pe directie verticala;

- Sistemul de laminare al straturilor succesive;

- Sistemul de alimentare cu material;

- Sistemul de exhaustare.

Si aceasta metoda de FRP pleaca de la fisierul *.STL al piesei de prelucrat, care este preluat de soft-ul LOMSlice al masinii LOM-1015. Se efectueaza sectionarea modelului 3D in straturi de grosime egala cu grosimea hartiei si se calculeaza automat profilul piesei din fiecare sectiune, care va fi taiat prin ardere de catre fascicolul laser.

Decuparea incepe cu conturul interior/exterior al sectiunii prin piesa la cota respectiva z. Urmeaza decuparea dupa hasura a materialului in exces si se incheie cu decuparea conturului interior/exterior al cutiei.

In continuare, platforma coboara pe o anumita distanta (aproximativ 60mm), hartia avanseaza, platforma urca din nou, astfel incat la pachetul construit anterior se va adauga un nou strat de material. Rola incalzitoare va rula peste suprafata noului strat de material si-l va lipi peste stratul precedent prin incalzire si presare.

Se reia apoi taierea cu laser si procesul de construire al piesei se incheie cand inaltimea pachetului construit prin depunerea straturilor succesive de material atinge cota zmax a piesei.

Software-ul LOMSlice, este o aplicatie pe 32 biti, cu o interfata cu ferestre de dialog, indicator de progres. LOMSlice este complet integrat cu echipamentul de prelucrare pemitand preprocesarea, executia sectiunilor prin piesa si controlul masinii intr-un singur program.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologii neconventionale LOM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 597 cuvinte
Nr caractere:
21 141 caractere
Marime:
3.17MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
tehnologii, proiectare
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!