Cariera în administrația publică

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cuprins 2
CAPITOLUL I. Conceptul de cariera 3
CAPITOLUL II. Managementul carierei in administratia publica 6
CAPITOLUL III. Cunoasterea si delimitarea etapelor (stadiilor) carierei profesionale 9
CAPITOLUL IV. Planificarea carierei 15
4.1.Conceptul de planificare a carierei 15
4.2. Avantajele si dezavantajele carierei in administratia publica 18
Evolutia carierei unui functionar public -studiu de caz - 21
Concluzii 23
Referinte 25
Bibliografie 26
Chestionar 27

Extras din proiect:

Desi in limbajul curent notiunea de cariera este larg folosita, conceptul de cariera are numeroase intelesuri, neexistand pana in prezent o definitie oficiala unanim acceptata, care sa intruneasca consensul specialistilor, in literatura de specialitate fiind cunoscute diferite formulari sau diferite opinii.

Notiunea de cariera, in general si cariera profesionala, in special reprezinta succesiunea realizarilor profesionale si pozitiilor (functiilor), in structura ierarhica cvasistabila a organizatiei din care face parte salariatul. Definitiile pentru "cariera" pot releva si alte puncte de vedere:

- "succesiunea de functii, in ordinea crescatoare a prestigiului, prin care trece angajatul in mod ordonat, dupa o regula previzibila" (V.J.Mannen);

- "succesiunea pozitiilor intr-o ierahie, impreuna cu functiile asociate" (R.Mathis);

- "miscarea de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau pentru a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere" (G.Dressler).

Pentru unele persoane, conceptul de cariera poate fi asociat cu cel de profesie (militari, manageri, profesori); in alte cazuri, cariera este sinonima cu avansarea sau cu succesiunea functiilor din ce in ce mai reprezentative.

Specialistii disting, in acest domeniu, doua notiuni distincte care sunt interconditionate: cariera obiectiva, care are la baza perfectionarea profesionala si avansarea pe posturi superioare si cariera subiectiva, care are in vedere perceptia proprie privind rolul in cadrul organizatiei si al societatii.

O cariera se refera la situatii diferite pentru oameni diferiti. Este posibil ca un individ sa conceapa cariera ca fiind o serie de posturi diferite in firme diferite, in timp ce un alt individ vede cariera sa similara cu o ocupatie.

Traditional, termenul de cariera este asociat doar cu aceia care detin roluri manageriale sau ocupa posturi bine platite.

Treptat insa, conceptul de cariera a dobandit o acceptiune mult mai larga si o aplicabilitate tot mai globala. Astfel devenind deosebit de complex, conceptul de cariera are in vedere atat intregul personal al institutiei, cat si dezvoltarea in cadrul postului detinut sau chiar in cadrul altor ocupatii (mame, tati, voluntari, lideri ai vietii civile etc.), deoarece capacitatea unei persoane de a face fata unor noi servicii sau unor responsabilitati mai mari creste pe masura ce timpul trece si se acumuleaza experienta.

Desi conceptul de cariera este clar legat de munca, acesta trebuia sa fie suficient de larg pentru a include nu numai experienta muncii, ci si modul de viata sau conditiile de trai, deoarece viata extraprofesionala a unei persoane joaca un rol deosebit in cadrul carierei.

Cu alte cuvinte, cariera reprezinta un aspect important si o parte insemnata din viata unui individ care, la randul ei, reprezinta o permanenta lupta pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale. Astfel, indivizii sunt, de obicei, dornici sa-si dezvolte cariera care tine cont atat de nevoile personale si familiale, inclusiv educatia copiilor, cat si de carierile partenerilor sau de calitatea vietii.

Prin urmare, dezvoltarea carierei profesionale nu este o problema de sine statatoare, ci trebuie privita in contextul vietii si dezvoltarii de ansamblu a unei persoane si nu numai in calitatea sa de angajat.

Astfel, potrivit literaturii de specialitate [1], conceptul de cariera are mai multe intelesuri.

- Cariera = avansare. Aceasta viziune a carierei presupune mobilitate, de obicei ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala.

- Cariera = profesie. Potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupatii constituie o cariera ( managerii, profesorii), in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca "posturi" (ospatari, muncitorii necalificati sau vanzatori).

- Cariera = succesiunea de posturi de-a lungul vietii. In aceasta viziune, cariera reprezinta istoria unor posturi individuale.

- Cariera = serie de roluri de-a lungul vietii, legate de experienta. Aceasta este o abordare subiectiva care se concentreaza asupra istoriei unei experiente de munca ce poate cuprinde propriile conceptii, aspiratii, succese, insuccese, etc.

- Cariera = percepere individuala a succesiunii de atitudini si comportamente, asociata cu experientele si activitatile de munca de-a lungul vietii personale.

- Cariera = cadrul dinamic in care o persoana isi percepe viata in intregul ei si interpreteaza semnificatia diferitelor calitati personale, actiuni si lucruri care i s-au intamplat. Deci o interpretare subiectiva a carierei.

O cariera poate fi lunga sau scurta, iar un individ poate avea mai multe cariere, una dupa alta sau in acelasi timp.

Conform Hotararii nr.1209 din 14 octombrie 2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, cariera este definita astfel: ,,Cariera in functia publica cuprinde ansamblul situatiilor juridice si efectele produse, care intervin de la data nasterii raportului de serviciu pana in momentul incetarii acestui raport, in conditiile legii" [2].

Bibliografie:

1. A.L. Klatt, G.R. Murdick, E.F. Schuster, Human Resource Management, Charles E. Merril Publishing, A Bell Howell Company, Columbus Toronto-London-Sydney,1985, p.385

2. D.J. Cherrington, The Management of Human Resource, Allyn and Bacon, Boston, 1991, p.81

3. A. Bercu, Pregatirea profesionala si cariera personalului din administratia publica, Editura Universitara, Bucuresti, 2009, p.203

4. A. Manolescu, Managementul resurselor umane, Editura Economica, Bucuresti, 2001, p.325

5. L. Hall, Personnel Management: HRM, Action Prentice Hall International, London, 1995, p.391

6. M. Amstrong, Personnel Management Practices, Kogan Page, London, 1991, p.485

7. D.W. Myers, Human Resouces Management Principles and practice, Commerce Clearing House, Inc., 1986, p.881

8. A.L. Klatt, G.R. Murdick, E.F. Schuster, Human Resource Management, Charles E. Merril Publishing, A Bell Howell Company, Columbus Toronto-London-Sydney,1985, p.380

9. G. Dessler, Personnel/Human Resources Management, Prentice Hall, Inc., 1991, p.451

10. G.T. Milkovich, J.W. Boudreau, Human Resources Management, Sixth Edition Irwin, Boston, 1991, p.372

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cariera in administratia publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 675 cuvinte
Nr caractere:
47 754 caractere
Marime:
76.90KB (arhivat)
Publicat de:
Mara Popescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
organizare, administratie, functionari publici
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Administratie publica
Materie:
Știința Administrației
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 10
Sus!