Introducere
Statistica se ocupă de obținerea de informații relevante din datele disponibile într-un volum suficient de mare. Informațiile pot fi folosite pentru a înțelege datele disponibile (statistică descriptivă) sau pentru a descoperi noi informații despre evenimente și relațile dintre ele. Statistica este știința care studiază fenomene de masă, de tip stochastic, adică ansambluri formate dintr-un număr mare de elemente unite între ele prin trăsături esențial comune, care exprimă, de regulă valoarea medie, normală, predominantă, reflectată de majoritatea elementelor unei colectivități.
„Scopul statisticii este cunoașterea fenomenelor de masă, caracterizate prin variabilitate și produse sub semnul incertitudinii. Vizează, pe de o parte, eleborarea informației statistice necesare fundamentării deciziilor asupra colectivităților statistice, iar pe de altă parte, descoperirea legilor de variabilitate a fenomenelor ce se produc și evoluează sub semnul incertitudinii.”
Lucrarea prezintă „analiza statistică cu SPSS sub Windows” a unor date preluate de pe EUROSTAT, cu privire la numărul de întreprinderi, cifra de afaceri și valoarea producției obținute de state din Europa. Aceste date vizează societățile care produc alimente și băuturi la nivelul continentului european . De asemenea în baza de date am introdus și capitalele țărilor, regiunea din care fac parte pe teritoriul UE, precum și grupa din care fac parte, în funcție de anul aderării lor la uniune. Trebuie menționet că anul avut în vedere este 2009, deoarece în acest an au fost găsite cele mai multe date.
Prin intermediul acestei lucrării dorim să atingem următoarele obiective: să evidențiem eșantionul și variabilele, să realizăm o descriere statistică a distibuțiilor bivariate și univariate, să estimăm și să testăm parametrii distribuțiilor observate, să estimăm și să testăm diferențele dintre parametri, analizăm legăturile statistice asocieri, corelații, regresii, relizăm prognoza nivelului unui fenomen, trendul variația sezonieră, aleatoare, ș.a.
Capitolul 2
Crearea bazei de date
Baza de date aferentă acestei lucrări a fost prelucrată după datele întâlnite pe Eurostat la firmele care desfășoară activități de producție a alimentelor și băuturilor, din cadrul Uniunii , precum și a Turciei, țară care dorește aderararea la UE, deși nu se află decât cu o suprafață de 3% pe continentul european.
Fig.1 Fereastra Data Editor - Foaia Data View pentru baza de date
Eșantionul este format dinntr-un număr de 27 de țări europene și din Turcia, în toatal formând 28 de țări care fac obiectul lucrării de față.
Am utilizat un număr de șapte variabile, dintre care trei sunt numerice și patru alfanumerice (String). Printre cele numerice se numără:
o Întreprinderi- acesta vizează numărul de întreprinderi din țara aferentă producătoarea de alimente și băuturi;
o CA- vizează cifra de afaceri pe țară la nivelul întreprinderilor producătoare de alimente și băuturi;
o Valproductie- vizează valoarea producției de alimente și băuturi pe țară.
Variabilele nenumerice sau categoriale pe care le cuprinde acest proiect vizează regiunea geografică a țărilor ți grupa din care fac parte din cadrul Uniunii Europene, funcție de momentul în care a aderat fiecare țară.
- Jaba E., „Statistică”, Editura Economică, București, 2002
- Jaba E., Grama A., „Analiza statistică cu SPSS sub Windows”, Editura Polirom, Iași, 2004
- Jaba E.,Pintilescu C., „Statistică- teste grilă și probleme”, Editura Sedcom Libris, Iași, 2007
- EUROSTAT- http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/european_business/data/database
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.