Analiza Argus Constanța

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

ARGUS S.A. Constanta activeaza in domeniul producerii de uleiuri rafinate si grasimi vegetale, detinand o cota de 19% pe o piata evaluata la aproximativ 300 mil $. Cele doua marci ale sale, Argus destinata persoanelor cu venituri peste medie, respectiv Tomis adresata celor cu venituri sub medie sunt intens promovate in ultima perioada, in scopul mentinerii cotei de piata. Principalii concurenti ai societatii sunt Unirea Iasi cu 25% din piata, Topway cu 15%, Muntenia 3% din piata. Mentionam ca Unirea Iasi si Muntenia sunt detinute de compania franceza Cereol Holding BV, la randul ei controlata de Bunge, cel mai mare producator mondial de ulei vegetal.

Piata uleiurilor s-a aflat anul trecut intr-un usor recul (scadere de 5%), context in care Argus a reusit totusi marirea cotei de piata. Societatea a derulat programe de investitii in depozite si culturi de floarea-soarelui (1 mil $) si in tehnologie (1 mil $), acestea echivaland cu aproximativ 7% din activul bilantier, iar pentru perioada urmatoare sunt planificate investitii de 3 mil $ in extinderea capacitatilor de productie si de 600.000 $ in promovare.

Domeniul productiei uleiurilor prezinta in general riscuri legate de evolutia productiei de floarea-soarelui, care determina preturile interne la aceasta materie prima. Desi conform unor declaratii ale reprezentantilor Ministerului Agriculturii, cultura de floarea-soarelui este una din putinele neafectate de seceta din acest an, iar productia va depasi necesarul intern, pretul acesteia depinde in mare masura si de piata internationala. Astfel, producatorii de uleiuri ar putea fi afectati in sensul restrangerii marjelor de profit, pe de o parte datorita cresterii pretului la materii prime, iar pe de alta parte datorita scaderii preturilor la produsul final, pe fondul intensificarii concurentei pe o piata aflata in stagnare.

In continuare sunt prezentate pentru comparatie, cateva date privind cresterea si eficienta altor companii din domeniu:

Sursa: societati, Rasdaq, Vanguard

Societatea Argus Constanta a inregistrat anul trecut un profit net de 214 mld lei, mai mult decat dublu fata de anul 2001. Acest fapt s-a datorat unei conjuncturi favorabile, care a permis achizitionarea materiilor prime la un pret mic. De altfel, conducerea societatii a precizat ca anul 2002 nu trebuie luat in considerare in comparatii multianuale. Pentru acest an, Argus si-a propus un profit net de 113 mld lei si venituri anuale de 1670 mld lei, ceea ce ar conduce la o marja a profitului net de 6.76%, fata de 10% in 2001 si 14.1% in 2002. Realizarea bugetului de venituri si cheltuieli ar insemna o crestere a profitului net cu 10.7% fata de anul 2001 (crestere anuala de 5.2%), si o majorare de venituri de 9.6% raportat la anul trecut si 63.7% fata de 2001.

In primul semestru al anului 2003, profitul net obtinut de societate a fost de doar 12.77 mld lei, comparativ cu 41.93 mld lei in prima jumatate a anului 2001. Desi profitul semestrial reprezinta doar 11.3% din cel propus pentru 2003, trebuie avut in vedere caracterul sezonier al activitatii. Este de urmarit in continuare modul in care se va realiza profitul, la sfarsitul trimestrului trei si la sfarsitul anului.

Managementul financiar al societatii a presupus in general un control al indatorarii, ponderea datoriilor in pasiv nedepasind 40% conform bilanturilor de la sfarsitul ultimilor ani. Datorita ciclicitatii activitatii, societatea contracteaza credite pe termen scurt in a doua parte a anului inainte inceperea recoltei de floarea-soarelui, rambursandu-le in prima parte a anului urmator. La acest moment, Argus are in derulare si un credit pe termen lung de 1.5 mil $, destinat investitiilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Argus Constanta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2003
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 061 cuvinte
Nr caractere:
7 595 caractere
Marime:
42.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
societate, Venituri, analiza
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!