Portofoliu Psihologia Muncii

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.Descrieti o situatie de discriminare sau de hartuire la locul de munca si gasiti solutii amiabile de rezolvare a acestor probleme, creati un scenariu complet.

Teorii:

In sociologie, termenul "discriminare" este tratamentul defavorabil al unui individ sau al unui grup de indivizi bazat pe apartenenta lor la o anumita "clasa" sau "categorie". Discriminarea se refera la comportamentul pe care o persoana, o institutie sau un grup de persoane il au impotriva membrilor respectivei clase sau categorii. Poate implica excluderea sau limitarea accesului membrilor grupului de persoane discriminat de la exercitiul anumitor drepturi si sanse care altfel sunt disponibile celorlalte grupuri sociale.(Giddens,2009, p.324)

Prin discriminare intelegem orice deosebire, excludere, restrictie, preferinta sau tratament diferit care dezavantajeaza o persoana sau un grup, in comparatie cu altele aflate in situatii similare. Motivele care stau la baza discriminarii pot fi diverse, ca de exemplu: rasa, nationalitatea, etnia, religia, sexul, orientarea sexuala, limba, varsta, handicap etc., iar in acest caz vorbim de discriminarea multipla. Discriminarea reprezinta o trasatura generala a vietii sociale, care se bazeaza pe existenta unei anumite prejudecati. Fenomenul numit prejudecata implica respingerea celuilalt, considerat ca membru al unui grup fata de care se manifesta sentimente negative. (Cercetarea etnografica privind discriminarea multipla.(ANES, 2007)

Teoria identitatii sociale introduce distinctia intre ingroup si outgroup, respectiv intre grupul de apartenenta si grupul reprezentat de ,,ceilalti". Aceasta inseamna ca indivizii manifesta tendinta de a favoriza propriul grup in defavoarea celorlalti.(Tajfel, 1971)

Cercetarile efectuate pana in prezent au identificat existenta mai multor tipuri de discriminare. Banton (1998) a facut distinctia intre discriminarea directa si indirecta. Discriminarea directa apare atunci cand doua persoane care au acelasi nivel de pregatire si o slujba similara primesc un salariu diferit. Discriminarea indirecta are la baza o decizie luata anterior, adica doua persoane cu acelasi nivel de pregatire primesc un salariu diferit, deoarece au fost angajate pe pozitii diferite sau in momente diferite de timp.

Kirshna Mallick (1995) propune alte doua tipuri de discriminare la nivel de grup si individ. Discriminarea de grup este diferita de discriminarea individuala, care este independenta de membrii grupului. Pe piata fortei de munca discriminarea de grup este evidenta atunci cand salariul mediu al grupului nu este proportional cu productivitatea medie.

Discriminarea reprezinta orice deosebire, excludere, restrictii sau preferinta pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare. Legislatia romaneasca, in principal Constitutia Romaniei, dar si legile speciale, prevad urmatoarele criterii: rasa, nationalitatea, etnia, limba, religia, categoria sociala, convingerile, sexul, orientarea sexuala, varsta, handicapul, boala cronica necontagioasa, infectarea HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice. (Zugravu, 2014, p. 47)

Tipuri de discriminare:

a) Discriminarea directa: face referire la aplicarea unui tratament diferit unor persoane, grupuri sau comunitati diferite, aflate insa in situatii similare, avand un impact negativ asupra unora dintre ele.

Conform Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), discriminarea directa are loc atunci cand o persoana este tratata intr-un mod mai putin favorabil decat o alta persoana care a fost, este sau ar putea fi intr-o situatie comparabila, iar diferenta de tratament are la baza oricare criteriu de discriminare prevazut de legislatia in vigoare.Actiunile care intra in sfera discriminarii directe includ concedierea cuiva din cauza unei caracteristici din cele mentionate anterior, decizia a nu angaja o persoana din cauza apartenentei sale un grup social, refuzul de instruire sau promovare a unei persoane pe baza unui criteriu din cele mentionate mai sus.

b) Discriminarea indirecta:

CPE (2008) spune ca discriminarea indirecta se intampla atunci cand o prevedere, un criteriu, o practica aparent neutra dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare, cu exceptia cazurilor in care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere acelui scop sunt adecvate si necesare. De asemenea, discriminarea indirecta este orice comportament activ sau pasiv care, prin efectele pe care la genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat, supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de altele care se afla in situatii egale.

CNCD spune ca discriminarea indirecta se intampla atunci cand o prevedere, un criteriu, o practica aparent neutra dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare, cu exceptia cazurilor in care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere acelui scop sunt adecvate si necesare. De asemenea, discriminarea indirecta este orice comportament activ sau pasiv care, prin efectele pe care la genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat, supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de altele care se afla in situatii egale.

Discriminarea indirecta este o forma de discriminare care nu este evidenta la o prima vedere. Desi anumite practici, reguli sau politici sunt aparent corecte si neutre, ele pot ascunde tratemente diferite si nedrepte pentru persoane apartinand diferitelor cateogrii sociale si pot leza drepturile acestora. Discriminarea indirecta apare atunci cand practici, politici sau proceduri ale unei organizatii, au efectul de a dezavantaja oameni care impartasesc anumite caracteristici protejate, chiat daca acest lucru nu este mentionat intr-o forma explicita ca in cazul discriminarii directe.

Orice restrictie sau diferenta de tratament trebuie sa fie justificata printr-un scop obiectiv si prin demonstrarea necesitatii respectivei restrictii si lipsa unei alternative non-discriminatorii.

Spre exemplu, o justificare de tipul ,,e mai avantajos economic sa discriminez" sau ,,Barbatii sunt mai buni in domeniu IT" nu intra in categoria justificarilor rezonabile.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
8 039 cuvinte
Nr caractere:
43 647 caractere
Marime:
4.23 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Data publicare:
04.05.2020
Structură de fișiere:
  • Portofoliu Psihologia Muncii.docx
Predat:
Facultatea de Sociologie si Comunicare , Universitatea Transilvania din Brasov
Specializare:
Resurse Umane
Materie:
Psihologia Muncii
An de studiu:
III
Profesorului:
lect.univ.dr. A. D
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Psihologia muncii trebuie vazuta ca ramura a psihologiei care se ocupa de conditiile psihologice...
Procesele psihice se impart in procese cognitive si procese reglatorii.Procesele cognitive sunt...
Limbajul este conceput ca un instrument de comunicare interumana. Limbajul este un sistem...
CAP.I PSIHOLOGIA EDUCATIEI Nevoia de cunoastere a elevului a determinat analiza unor metode si...
Notiuni teoretice cu privire la persoanele de varsta a III-a In literatura de specialitate...
Sus!