metodologie
Tipul studiului: Ancheta sociologica / Chestionar
Metoda de culegere a datelor: online
Grupuri tinta: angajati
Forma de esantionare: probabilista
Marimea esantionului: 20 de persoane cu varsta intre 18-25 de ani
Analiza datelor: Procedee specifice statisticii descriptive
Perioada de culegere a datelor: noiembrie 2021
Tema cercetarii INTEGRAREA IN CAMPUL MUNCII A PERSOANELOR CU DIZABILITATI
Aceasta cercetare isi propune sa aduca la cunostinta problemele cu care persoanele cu dizabilitati se confrunta zilnic in campul muncii pentru a profesa.
Integrarea in campul muncii a persoanelor cu dizabilitati reprezinta o mare problema in Romania. Asa ca, accesul pe piata muncii a acestora este impiedicat de autoritatile indiferente, dar si de prejudecatile celor din jur, care stigmatizeaza personale cu dizabilitati.
Exista situatii cand acestia se confrunta cu handicapuri severe, ceea ce este imposibil ca ei sa munceasca, insa avem si situatii cand anumite persoane pot sa lucreze, dar societatea le pune obstacole.
Obiectivele cercetarii
Identificarea problemelor in campul muncii asupra persoanelor cu dizabilitati
Efectele resimtite in randul persoanelor cu dizabilitati
Avantajele si dezavantajele persoanelor cu dizabilitati
Solutii pentru prevenirea abuzului
Documentarea prealabila
Integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii reprezinta un proces esential pentru dezvoltarea profesionala si perfectionarea abilitatilor si calificarilor acestei categorii sociale, dar si pentru garantarea egalitatii de sanse, sporirea incluziunii sociale si asigurarea unui trai decent pe termen lung.
Intrucat persoanele cu dizabilitati formeaza un grup foarte divers, care trebuie sa infrunte unele bariere extrem de variate, confruntandu-se cu o stare de multiplu defavorizat, trebuie acordata o atentie deosebita acestui segment, in special din prisma integrarii, sub toate aspectele: educationale, profesionale, ocupationale, comunitare.
DOCUMENTAREA PREALABILA
Ca atare, este deosebit de important sa li se asigure acestor persoane sanse egale de participare la viata sociala, specific unei societati incluzive, prin dezvoltarea serviciilor de pregatire profesionala/vocationala, prin crearea de oportunitati pentru ocuparea unui loc de munca, prin intarirea rolului comunitatii, al societatii civile, in general, prin constientizarea responsabilitatii fata de persoana cu dizabilitati, la nivel de societate, de grup tinta sau de familie, pentru sporirea gradului de integrare/participare sociala a acestui segment de populatie.
In Romania, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA), la 30 iunie 2021, numarul total de persoane cu dizabilitati era de 861,016, numarul fiind in crestere de la an la an. Dintre acestea, 52,87% sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 18-64 ani.
Integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata fortei de munca din Romania.
INCLUZIUNEA SOCIALA A PERSOANELOR CU DIZABILITATI ( studiu sociologic)
Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont