Rolul asigurărilor de viață cu acumulare de capital

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Eu am ales sa realizez acest proiect deoarece consider ca rolul asigurarilor in viata oamenilor este foarte important intrucat un aspect essential in viata si evolutia omului , inca din cele mai vechi timpuri, l-a constituit grija fata de viitor combinata cu precautie si intelepciunea cu siguaranta unui lucru implinit .

In primul rand aparitia asigurarilor este legata de existenta unor evenimente posibile, dar incerte, care ameninta bunurile materiale, precum si integritatea corporala si chiar viata oamenilor, asa cum sunt calamitatile naturale, incendiile, bolile, accidentele.

Ca urmare, oamenii s-au solidarizat pentru a gasi in comun mijloace de prevenire, dar si de eliminare sau atenuare a consecintelor unor asemenea evenimente (riscuri). Desi pe parcursul evolutiei societatii, a stiintei si tehnicii, au aparut mijloace eficiente de prevenire si limitare a consecintelor evenimentelor ce ameninta bunurile si persoanele, exista inca asemenea evenimente ce nu pot fi prevazute, prevenite sau oprite in desfasurarea lor. Mai mult, insasi evolutia societatii a produs noi evenimente generatoare de pagube semnificative ca marime, datorate, de exemplu, aparitiei marilor aglomerari urbane, intensificarii transporturilor rutiere si aeriene, concentrarii pe spatii restranse a unor instalatii si utilaje de mare valoare etc.

In adoptarea unor masuri de protectie pentru acoperirea pagubelor materiale sau pentru asigurarea unor conditii de viata decente persoanelor care si-au pierdut capacitatea de munca, s-au conturat doua cai, care au aparut inca din antichitate si coexista si in prezent: solidaritatea si asigurarea.

In conditiile in care diferite evenimente ameninta intreaga colectivitate, dar nu se produc efectiv decat asupra unor bunuri sau a unor membri ai colectivitatii, solidaritatea are in vedere acoperirea de catre colectivitate a pagubelor suferite de catre unii membri, dupa producerea lor. In acest caz, functioneaza principiul reciprocitatii, in sensul ca o persoana, ajutand sinistratii, poate spera la o contributie asemanatoare din partea celorlalti membri ai societatii.

Inca din antichitate, oamenii s-au reunit pentru a face fata consecintelor calamitatilor naturale sau accidentelor.

Codul lui Hammurabi (aprox. 2000 i. Hr.) contine asemenea prevederi. De asemenea, acum circa 3400 de ani, in Egiptul antic, functiona un fond de solidaritate al taietorilor de piatra, constituit din contributia tuturor, pentru acoperirea unor pagube.

Comerciantii din antichitate practicau unele forme de protectie, pentru acoperirea pierderilor produse in timpul transportului marfurilor. In legislatia maritima a insulei Rhodos (aprox. 916 i. Hr.), se prevedea ca pierderile produse prin aruncarea peste bord a unei parti din incarcatura, pentru a salva restul incarcaturii, nava si echipajul, sunt suportate in comun de toti proprietarii marfii, prevedere care se mentine si astazi, sub denumirea de avarie comuna.

Au aparut apoi primele forme de asigurari de viata (sec. al XV-lea si al XVI-lea) si cele de incendiu, un secol mai tarziu. Astfel, ca urmare a unor incendii devastatoare, a fost creata in 1696, la Londra, prima companie de asigurari contra incendiilor. Asigurarile de accidente s-au dezvoltat abia in secolul al XIX-lea.

Asigurarile moderne s-au nascut odata cu aparitia calculelor actuariale. Astfel, se descopera legea numerelor mari (1654, Blaise Pascal), se elaboreaza primul tabel de mortalitate (1657, Christian Huygens), primul calcul de rente viagere (1660, Jean de Witt) si primul tratat de actuariat (1750, Richard Price). Ca urmare a acestor progrese, apare in 1762 la Londra intaia societate de asigurari de viata care practica prime diferentiate dupa varsta asiguratilor.

In al doilea rand in ultimele decenii cu deosebire, omenirea se confrunta cu amplificarea fenomenelor distructive, pe fundalul aparitiei noilor pericole si preponderentei

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Asigurarilor de Viata cu Acumulare de Capital.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 360 cuvinte
Nr caractere:
36 866 caractere
Marime:
36.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
asigurari, persoane, bani
Predat:
Colegiul Comercial “ Virgil Madgearu “
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Marin Iorga
Sus!