Dependență de Calculator

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cei mai multi copii isi petrec astazi timpul liber in fata computerului, iar parintii sunt de multe ori multumiti pentru ca isi stiu copiii acasa, in siguranta, fara sa-i deranjee cu galagia si agitatia specifice varstei.

In afara de obezitate efectul vizibil al acestui mod sedentar de petrecere a timpului liber, mai exista multe alte consecinte mai subtile, insidioase, extrem de periculoase. Multi sunt de parere ca violenta este efectul direct al jocurilor pe calculator si al programelor de televiziune pe care copiii le urmaresc. E adevarat ca, asa cum arata studiile psihologilor, copiii din ziua de azi, desi inteligenti si foarte bine informati, au totusi o capacitate redusa de autoreglare fata de copiii de acum 60 de ani: isi gestioneaza mai greu emotiile, se stapanesc mai greu, se descurca singuri mai greu, reactioneaza mai impulsiv, isi asuma mai greu raspunderi, sunt mai greu de disciplinat, sunt mai nervosi, mai incapatanati. Diminuarea acestei importante functii cognitive se datoreaza faptului ca, in prezent, copiii se joaca mai rar si mai putin "de-a ceva", citesc mai putin si joaca mai rar jocuri cu instructiuni precise si cu parteneri de aceeasi varsta. Toti psihologii care studiaza copiii afirma ca functia executiva, functia de autoreglare este indicatorul cel mai bun pentru succesul copilului la scoala si in orice alt domeniu de activitate. Este un indicator mai bun chiar decat coeficientul de inteligenta pentru ca un copil care se stapaneste mai bine care are un mai bun autocontrol, se concentreaza mai bine la lectii, respecta mai bine instructiunile, este mai diligent, mai sociabil, mai perseverent, mai responsabil, isi face singur temele si studiaza din proprie initiativa, fara sa mai fie nevoie de interventia parintilor.

Programul "Copilul meu sufera de cyber-addiction?" se adreseaza parintilor care au observat la copilulul lor o deviere comportamentala ce poate avea ca si cauza un timp prea mult alocat jocurilor pe calculator si internetului. Programul deruleaza activitati axate pe doua coordonate: prima vizeaza informarea parintilor cu privire la conceptul de adictie, de comportament adictiv precum si informarea cu privire la semnele dependentei de calculator. A doua coordonata vizeaza punerea la dispozitia parintilor a unor metode si mijloace de interventie in cazul dependentei de calculator.

Informare

Adictia este acea dependenta fata de un obiect, o substanta sau o activitate, in lipsa careia o persoana traieste un disconfort major. Aceasta poate merge de la adictia fata de anumite alimente, pana la adictia fata de alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc, jocuri pe computer sau internet. Frustrarea este o stare sau o senzatie provocata de absenta unui lucru dorit care ne creeaza satisfactie. Una dintre modalitatile comode de a "rezolva" frustrarile o constituie gasirea unor substitute cat mai "ieftine" pentru placerile de care te simti privat, pentru ca nu-ti poti permite costurile necesare satisfacerii lor.

Orice activitate, substanta, obiect, sau comportament care a devenit obiectivul major al persoanei si implica excluderea din alte activitati, si care a inceput sa dauneze individual, (fizic si mental), social este considerat un comportament de dependenta. O persoana poate deveni dependenta, sau compulsiv obsedata de diferite substante sau activitati. Unii cercetatori presupun ca exista asemanari intre dependenta fizica a diferitelor substante chimice, cum ar fi alcoolul si heroina, si dependenta psihologica de activitati, cum ar fi jocurile de noroc compulsive, locul de munca, cumparaturi, alimentatie. "Unii experti sugereaza" faptul ca daca o persoana continua sa se implice in activitate pentru a atinge acest sentiment de bunastare si de euforie, el / ea poate ajunge intr-un ciclu de dependenta. In acest sens, el / ea devine fizic dependent de propriile senzatii de placere ceea ce conduce astfel la continuarea comportamentului, chiar daca aceasta poate avea consecinte negative asupra sanatatii sau vietii sociale. Altii considera ca acestea sunt doar proaste obiceiuri. Cele mai multe vicii fizice la substante, cum ar fi alcoolul, heroina, sau barbiturice au, de asemenea, o componenta psihologica. De exemplu, un alcoolic care nu a folosit alcool de ani de zile poate astepta cu nerabdare inca o bautura. Astfel, unii cercetatori considera ca trebuie sa ne uitam la ambele dependente fizice si psihologice pe o varietate de substante, activitati, si comportamente ca un proces de dependenta si comportamente ca dependenta. Ei sugereaza ca toate aceste comportamente au puncte comune si ca urmare nu ar trebui sa impartim dependentele in boli separate, categorii, sau probleme.

Cum putem recunoaste un dependent de calculator?

- minte sau neaga ca petrece mult timp la computer

- arata obosit

- acuza dureri de spate, de cap, dureri oculare

- isi schimba orele de somn, de exemplu se trezeste devreme si se culca tarziu

- ia note mai mici la scoala

- nu mai intretine relatiile cu prietenii si se lasa de hobby-uri

- nu are pofta de mancare, fumeaza, arata neglijent, nu se spala

- se irita cand e intrerupt de la computer

- nu-si asculta parintii si e ostil.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dependenta de Calculator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 697 cuvinte
Nr caractere:
13 338 caractere
Marime:
135.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
Copii, agitatie, psihologilor
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!