Perioada pașoptistă

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In al doilea patrar al veacului al XIX-lea civilizatia si cultura din tarile romane incep sa se orienteze spre Occident. Redirectionarea are doua cauze importante:pe de o parte criza Imperiului Otoman,iar pe de alta intr-un context mai larg european ,trezirea constiintei nationale.

Independenta politica si libertatea nationala devin coordonatele fundamentale ale acestei perioade.Epoca pasoptista marcheaza inceputul literaturii noastre moderne , iar prin operele scriitorilor se instaureaza un nou climat literar si o noua stare de spirit.

Functia literara nu mai ramane doar aceea de a raspandi cultura,de a "lumina".Conceptul de literatura include acum noi valente:transmiterea emotiilor estetice ,trezirea sentimentului national,educatia morala, mesianismul social.

Pasoptismul este o ideologie literara niciodata sintetizata intr-un program particular si supusa unor comandamente exterioare: mesianism cultural si revolutionar, spirit critic, deschidere spre Occident si lupta pentru impunerea unui specific national, constiinta civica si patriotica, constiinta pionieratului in mai toate domeniile vietii, o retorica a entuziasmului si a trezirii la actiune.

Perioada pasoptista

Pasoptismul cuprinde perioada literara dintre 1840 si 1860 perioada care pentru literatura romana inseamna epoca de modernizare, de afirmare a romantismului si de fundamentare a majoritatii speciilor.

Principala trasatura a literaturii pasoptiste consta in coexistenta curentelor literare, nu numai in opera aceluiasi scriitor, ci chiar si in aceeasi creatie. Curentele literare (iluminism, preromantism, romantism, clasicism, realism incipient) sunt asimilate simultan.

Perioada se caracterizeaza printr-o orientare culturala si literara cu trasaturi specifice epocii de avant revolutionar,de emancipare nationala si sociala.

Dar, privit intr-un plan mai larg, epoca pasoptista incepe inaintea lui 1840, continuand si dupa data indicata mai sus. Cu alte cuvinte, putem distinge trei etape ale literaturii pasoptiste:

o una, prepasoptista, anuntata de debutul lui V.Carlova si Al. Hrisoverghi, continuand pana la 1840, fiind dominata de figurile lui Gh. Asachi si I. Heliade-Radulescu si de activitatea primelor ziare nationale: Albina romaneasca si Curierul romanesc;

o cea de a doua, cuprinsa aproximativ intre anii 1840-1860, marcata de aparitia Daciei literare, a Propasirii si a Romaniei literare si de activitatea celora care au colaborat la aceste reviste;

o a treia, cea postpasoptista, ce va continua sa evolueze pe linia ideologiei pasoptiste, dominata de figurile lui B. P. Hasdeu, N. Filimon, A. Odobescu.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perioada Pasoptista.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
93 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
23 974 cuvinte
Nr caractere:
126 828 caractere
Marime:
1.28MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
romana, pasoptism, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!