Mihail Sadoveanu

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Mihail Sadoveanu s-a nascut la 5 noiembrie 1880 , la Pascani, un mic orasel de provincie situat in nordul Moldovei , ca fiu al avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursachi .

Exegetii operei sadoveniene au constatat un lucru primordial pentru destinul acestui mare prozator : majoritatea scrierilor sale au drept punct de plecare simtul de observatie de mare acuitate. Acest lucru este demonstrat cu prisosinta de cele doua mari pasiuni ale vietii sale : vanatoarea si pescuitul .

Drumurile intreprinse de Sadoveanu prin toata tara ii vor ,, satisface" pofta de a calatori , cu pusca sau undita pe umar , dar in acelasi timp ii vor aprofunda cunostintele despre Tara , despre oamenii ei .

Desi tanar , la numai 24 de ani , Sadoveanu editeaza , ca nimeni altul , 4 volume : ,,Povestiri" , ,, Soimii", ,, Dureri inabusite" si ,,Crasma lui Mos Precu", care vor marca debutul exceptional al celuia care urma sa dureze ,,Decameronul" romanesc . Cele patru volume apar in anul 1904, an ce va fi numit dupa parerea lui Nicolae Iorga ,,anul Sadoveanu "

Datorita calatoriilor intreprinse prin toata tara Sadoveanu ajunge un profund cunoscator al florei si faunei romanesti , evocand peisaje dintre cele mai vaste , epoci istorice dintre cele mai indepartate , spatii geografice diverse .

Creatia artistica a romancierului este construita totodata si din experiente launtrice , din explorari intense din viata personala . Ecoul lor il regasim in ,, Otava" , ,,Cutitul ", ,,Intamplare cu niste comedianti", ,, Domnu Trandafir ",

,, Jocuri cu primavara". Volumele cu care debuteaza cuprind zone familiare , bine cunoscute de el : satul si targul de provincie putand fi considerate leit - motivele operei marelui prozator.

In aceasta prima etapa a operei sale (1904-1928) domina lirismul . Prozatorul cultiva proza peisagistica , isi dezvaluie pasiunea pentru rural si cu prilejul unei vanatori sau unui pescuit contempla natura ca realitate peisagistica .

In a doua perioada , cea interbelica , Sadoveanu evoca istoria poporului dandu-i dimensiuni mistice , individualizand-o . El este in primul rand un povestitor , iar povestirea capata rezonante de poem sau balada , pastrand accente de revolta si un profund sentiment de nemultumire , generat de nevoia de libertate . Descoperim aici tendinta de retragere in trecut si de rezistenta in fata civilizatiei .

Mihail Sadoveanu reconstituie epic istoria Moldovei din timpul lui Stefan cel Mare pana la Duca-Voda , dezvoltata intr-o tema unica , lupta pentru independenta nationala si dreptate sociala . Prozatorul face parte din categoria acelor scriitori care , din lipsa de izvoare abundente , se opresc la cateva elemente capabile sa sugereze atmosfera , s-o evoce , dandu-ne viziunea intregului .

Istoria Moldovei este prezentata in trei etape : secolul al V-lea ( Stefan cel Mare) , secolul al VI-lea ( Ion-Voda cel Viteaz), secolul al VII-lea ( Stefan Tomsa , Vasile Lupu , Duca-Voda ) .

Pe langa personajele cunoscute in romanele istorice scriitorul creeaza arhetipuri , modele exemplare care traiesc intr-o patrie eterna . Sadoveanu opune , astfel elementele de permanenta ale unei culturi impresionante prin vechimea si profunzimea celor nestatornice si alunecatoare .

Semnificative pentru aceasta perioada sunt :,,Fratii Jderi" , ,,Neamul Soimarestilor" , ,,Zodia Cancerului".

Eroii lui Sadoveanu sunt exponenti ai unor categorii , tipuri sau arhetipuri , exemplare pentru umanitate prin faptele lor . Autorul a creat o lume prin Vitoria Lipan , Tudor Soimaru , Stefan cel Mare , razesi si boieri , pescari , haiduci , militari , avocati , popi , vanatori , curteni , diplomati , functionari . Sadoveanu urmareste atat conditia sociala cat si conditia istorica a individului , descriind lumea satului , a targurilor de provincie , realitatile prezente , precum si cele care apartin istoriei sau unui trecut imemorial , pe care documentele nu-l pot atesta ( creanga de aur).

,, Hanul Ancutei"(1928) este o metafora a operei lui Sadoveanu , sinteza unica ,, de drumuri" in care se fac si se desfac destine reprezinta o imagine a unei lumi arhaice aflata sub lumina aurie a unui timp mistic . Hanul ,, reprezinta locul unde toate aceste povesti se spun ; loc de intalnire intru poveste si intru moarte.

In schitele , nuvelele si romanele care abordeaza lumea provinciei :,,Balta linistii" , ,, Apa mortilor ", ,, Locul unde nu s-a intamplat nimic" , ,,Floare ofilita" autorul evoca o atmosfera apasatoare a oraselor moldovenesti , sufocata in care se consuma destine tragice , au loc ratari , drame , iluzii sfaramate . In acest spatiu iluziile sunt ,, o apa a mortilor " un miraj , elanurile scad si in locul lor se instaleaza un gol sufletesc .

In perioada postbelica se observa o scadere valorica a operei sale cu exceptia romanului ,, Nicoara Potcoava " (1952) .

In acest roman scriitorul renunta la elementul aventuros prezent in ,,Soimii". Sadoveanu reia acelasi subiect reusind in cele din urma ,, o sinteza desavarsita a unui continut epico-eroic de apect legendar".

Sadoveanu vede istoria ca pe o scena imensa , in care se misca comandantii de osti si mari voievozi , intr-un spatiu epopeic , legendar si mistic . Personajele , desi desfasoara adevarate energii , se supun destinului si dispar . Pe aceste coordonate evolueaza Nicoara Potcoava , eroul devenind ,, un vis al noroadelor ", un exponent al colectivitatii . In Neamul Soimarestilor , in care patosul eroic primeaza , Tudor Soimaru reprezinta , simbolic , visul razasimii. Zodia Cancerului aduce o intriga romantica : Alecu Ruset iubeste pe fiica lui Duca-Voda , care-l uraste de moarte . Romanul sfarseste ca o tragedie : intregul univers sta sub zodia cancerului , a racului , pentru ca tara , in timpul domniei lui Duca , a dat inapoi , arata ca un paradis devastat , cum spunea Alecu Ruset , eroul romanului .

Avand ,, realismul unui Balzac si melancolia unui romantic " 2 prozatorul are tendinta de a se retrage in natura si in trecutul legendar .

Cea mai cunoscuta opera sadoveniana , ,, Baltagul " , a fost publicata in anul 1930 avand ca punct de plecare asa cum sugereaza autorul chiar chiar din moto : ,, Stapane , stapane Mai cheama s-un cane "

Balada ,, Miorita ", ca text reprezentativ pentru o lume intreaga de semnificatii populare pe care le ascunde textul . Pe schema epica a baladei - un cioban este ucis de alti doi pentru a-i lua turmele - ,,Baltagul" dezvolta o filozofie profunda asupra vietii si a mortii , a iubirii si a datoriei , a devotamentului si a onoarei . In roman scriitorul infatiseaza mestesugurile primordiale , viata pastorala , transhumanta , in contextul unei lumi aflate in pragul secolului al XX-lea . Sadoveanu urmareste doua elemente : pe de o parte , viata taranului au traditiile si obiceiurile ei , relevand cele trei momente - nasterea , nunta si moartea , pe de alta , exista un plan al actiunii , reprezentat de un personaj simbolic .

Pe Vitoria Lipan o caracterizeaza : o mare responsabilitate , inteligenta si hotarare darza . Este impresionanta demnitatea si perseverenta cu care stie sa duca la indeplinire legea nescrisa , legea baltagului .

Imaginea sumbra si apasatoare , desfasurata sub un cer cenusiu , o gasim si in schitele, nuvelele si romanele care abordeaza lumea provinciei . Intre lumea satului si cea a targului nu este o mare deosebire , avand in vedere ca targul este un sat mai mare , cu oameni gospodari in toata puterea cuvantului .

Bibliografie:

Sadoveanu, Mihail , Dureri inabusite, 1904

Sadoveanu, Mihail , Crasma lui Mos Precu, 1904

Sadoveanu, Mihail , Soimii,1904

Sadoveanu, Mihail ,Canele, 1904

Sadoveanu, Mihail , Floare ofilita, 1905

Sadoveanu, Mihail , Comoara dorobantului, 1905

Sadoveanu, Mihail , Mormantul unui copil, 1906

Sadoveanu, Mihail , Amintirile caprarului Ghita, 1906

Sadoveanu, Mihail , Insemnarile lui Neculai Manea, 1907

Sadoveanu, Mihail , La noi in Viisoara, 1907

Sadoveanu, Mihail , Vremuri de bejanie, 1907

Sadoveanu, Mihail , Oameni si locuri,1908

Sadoveanu, Mihail , Balta linistii, 1908

Sadoveanu, Mihail , Haia Sanis, 1908

Sadoveanu, Mihail , O istorie de demult, 1908

Sadoveanu, Mihail , Cantecul amintirii, 1909

Sadoveanu, Mihail , Povestiri de seara, 1910

Sadoveanu, Mihail , Apa mortilor, 1911

Sadoveanu, Mihail , Bordeienii, 1912

Sadoveanu, Mihail , Un instigator,1912

Sadoveanu, Mihail , Privelisti dobrogene,1914

Sadoveanu, Mihail , Neamul Soimarestilor, 1915

Sadoveanu, Mihail , Umbre,1920

Sadoveanu, Mihail , Strada Lapusneanu, 1921

Sadoveanu, Mihail , Cocostarcul albastru,1921

Sadoveanu, Mihail ,Dumbrava minunata ,1922

Sadoveanu, Mihail ,Venea o moara pe Siret, 1925

Sadoveanu, Mihail ,Tara de dincolo de negura, 1926

Sadoveanu, Mihail , Hanu Ancutei, 1928

Sadoveanu, Mihail , Impartia apelor, 1928

Sadoveanu, Mihail , Demonul tineretii, 1928

Sadoveanu, Mihail , Zodia Cancerului, 1929

Sadoveanu, Mihail , Baltagul, 1930

Sadoveanu, Mihail , Maria sa Puiul Padurii, 1931

Sadoveanu, Mihail , Nunta domnitei Ruxanda, 1932

Sadoveanu, Mihail , Uvar, 1932

Sadoveanu, Mihail ,Creanga de aur, 1933

Sadoveanu, Mihail , Locul unde nu s-a intamplat nimic, 1933

Sadoveanu, Mihail ,Noptile de Sanziene, 1934

Sadoveanu, Mihail ,Viata lui Stefan cel Mare,1934

Sadoveanu, Mihail , Pastele Blajinilor, 1935

Sadoveanu, Mihail , Cazul Eugenitei Costea, 1936

Sadoveanu, Mihail , Fratii Jderi, 1935-42

Sadoveanu, Mihail , Istorisiri de vanatoare,1937

Sadoveanu, Mihail , Valea Frumoasei, 1938

Sadoveanu, Mihail , Ochi de urs, 1938

Sadoveanu, Mihail , Morminte, 1939

Sadoveanu, Mihail , Vechime, 1940

Sadoveanu, Mihail , Ostrovul Lupilor, 1941

Sadoveanu, Mihail , Povestirile de la Bradu Stramb, 1943

Sadoveanu, Mihail, Pauna Mica, 1948

Sadoveanu, Mihail, Mitrea Cocor,1949

Sadoveanu, Mihail , Nada Florilor, 1951

Sadoveanu, Mihail , Nicoara Potcoava, 1952

Sadoveanu, Mihail, Aventura in lunca Dunarii,1954

II. REFERINTE CRITICE

1.Bailesteanu, Fanus,"Introducere in opera lui Mihail Sadoveanu",Ed.Minerva,Buc.,1977

2.Bailesteanu ,Fanus,"Mihail Sadoveanu",Ed.Eminescu,Buc.,1977

3.Bratu, Savin,"Mihail Sadoveanu",E.P.L.,Buc.,1963

4.Calinescu ,George,"Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent",Ed.Aristarc,Onesti,1998

5.Ciopraga ,Constantin,"Mihail Sadoveanu evocator al istoriei",E.D.P.,1966

6.Ciopraga ,Constantin,"Mihail Sadoveanu",Ed. Eminescu,Buc

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mihail Sadoveanu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
18 359 cuvinte
Nr caractere:
94 144 caractere
Marime:
75.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
scriitor, viata personala, opere, activitate culturala
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Dobre Mihaela
Sus!