Mănăstirea Rărești

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Calatorului care iese din municipiul Buzau, pe soseaua nationala spre Brasov, i se deschide larg Valea Buzaului, pe dreapta cu salbe de sate, asezate dincolo de raul Buzau, iar pe stanga, cu o campie care se pierde in dealurile plantate cu vie, de la Vernesti inainte, cu plantatii intensive de meri de cele mai renumite soiuri. Soseaua traverseaza satele Vernesti si Candesti, cu gospodarii frumoase ce reflecta bunastarea naturala a locuitorilor.

La Candesti, biserica veche pastreaza, in pridvorul deschis, o interesanta pictura din secolul al XVII-lea, iar cladirea statiunii aminteste ca a gazduit, in verile anilor 1902 si 1903, pe marele nostru pictor, Nicolae Grigorescu, lucrand peste 60 de tablouri.

Inaintand spre munte, la Satuc, dupa ce lasi pe dreapta soselei Fabrica de produse ceramice industriale, un indicator rutier semnalizeaza cunoscuta schela de productie petroliera Berca, iar la 15 Km. departare, renumitii vulcani noroiosi.

Dupa trecerea podului peste Buzau, un alt indicator arata la stanga Parscov, 8 Km. si continuand drumul pe acest traseu, dupa ce lasi pe dreapta soseaua spre Chilii, traversezi un podis pe care este situata o scoala si biserica satului Gura Aninoasei si dupa care un alt indicator arata 1 Km. spre manastirea Ratesti.

Soseaua petroliera serpuieste prin padurea de stejar si deodata, dupa o curba, apare in fata impozanta biserica.

Intrarea se face printr-un portal de beton, cu porti de fier forjat, care inchide o larga alee, marginita pe stanga de constructii gospodaresti, camuflate de o frumoasa imprejmuire si pomi fructiferi, iar pe dreapta, de locuintele preotilor duhovnici, inconjurate de gradinite de legume si flori. Dupa cativa metri ai in fata o monumentala clopotnita cu un gang, inchis de alte porti metalice. De aici, privitorului i se deschide un larg patrulater, acoperit de primavara pana toamna de verdeata si flori si alei pietruite si betonate, care inconjoara mareata biserica, incadrata de imobile, fiecare cu individualitatea arhitectonica.

Manastirea este situata pe teritoriul comunei Berca, actual centru urban, cunoscut in trecut atat prin vulcanii noroiosi, cat si prin exploatarea petrolului inca din 1895.

Viata spirituala e marcata de un liceu industrial si 10 scoli, 6 gradinite, 6 camine culturale, 11 biblioteci, iar sanatatea e ocrotita de 2 dispensare umane. 1

Despre viata monahala din perimetru geografic al Ratestilor se cunosc foarte multe lucruri. Zona a fost mai putin prielnica unei dezvoltari a vietii monahale. Cu toate acestea, au existat si aici cateva manastiri, semnalate la inceputul se. al XVI-lea, situate in jurul localitatii Parscov, la o departare de 4-5 Km. de Ratesti.

Privind harta asezarilor monahale din cuprinsul eparhiei Buzaului constatam 7 mari grupe de schituri, situatie nemaiintalnita in Tara Romaneasca, ca intr-o Eparhie sa fi fost peste 130 de schituri si manastiri pe o raza de 2 comune din nordul judetului Buzau existand 13 schitulete.

De la Parscov in sus pana la Pin, au existat 25 de schituri in ordine alfabetica: Agaton sau Atonul (1578), Alunis (1586), Arseniile, cu hramul Sf. Simeon (1714), situat pe muntele Arseniei; Biserica sau Fundatura (1678), Ciresul (1714), Coziani (1619), Gavanele (1647), Giurgii (1698), Motnau (1578), Muscel (1684), Pinul cel Mare (1582). Biserica a vost rezidita de Matei Basarabla 1648, Pinul cel mic (1714), Predealul (1714), Profir (1678), Parscov, cunoscut la 1695 sub denumirea de schitul lui popa Lupu, iar la 1700 ca schitul lui popa Laudat, ginerele lui; Schipturile (1586), Sf. Gheorghe - ctitoria lui Mihai Viteazul, Sf. Ioan Bogoslovul, Tihulesti, Trestia, Ulmetul sau Viisoara (1686), Valea lui Purcar (1515), Vornici (1678)

In apropiere de Ratesti era manastirea Cetatuia careia i se spunea si Berca, cu biserica actuala, zidita in 1694 de stolnicul Mihalcea Candescu, o deosebita opera de arhitectura brancoveneasca, iar pe cealalta parte a raului Buzau, exista o alta manastire, Ungureu, ctitorita, inainte de 1662, de clucerul Negoita Mihalcescu. In apropierea acesteia, in anul 1811, ierodiaconul Nifon infiinta Schitul Nifon pentru calugarii sihastri. Deci in aceasta atmosfera ia nastere Schitul Ratesti.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manastirea Raresti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
13 314 cuvinte
Nr caractere:
64 050 caractere
Marime:
75.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
arhitectura, cultura, istorie, manastire, traditie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!