Iudaismul

Extras din proiect:

Iudaismul este o religie revelata, care sta la baza crestinismului. Ea se intemeiaza pe Revelatia Vechiului Testament, si are rolul de a pregati lumea pentru primirea Fiului lui Dumnezeu si a religiei supreme si desavarsite,crestinismul.

Iudaismul este prima religie care a impus credinta intr-un Dumnezeu unic, monoteismul.

Deosebirea dintre crestinism si iudaism este ca acesta din urma nu recunoaste in persoana lui Iisus Hristos pe Rascumparatorul promis de Dumnezeu protoparintilor nostri (Fac. 3, 15), asteptandu-L inca pe Mesia si imparatia iudaica pe care crede ca o va intemeia El.

Istoria iudaismului este impartita in patru etape:

Prima etapa se intinde de la Avraam, patriarhul si stramosul poporului evreu, pana la Samuel, primul judecator al Israelului, si cuprinde: stabilirea lui Avraam si a familiei sale in Canaan; migratia in Egipt, din timpul patriarhului Iacov; iesirea, sub conducerea lui Moise, din Egipt; primirea Legii pe Muntele Sinai; recucerirea Canaanului si instaurarea institutiei Judecatorilor, primul dintre ei fiind Samuel.

A doua etapa este Regatul, cei mai importanti regi fiind: Saul, primul rege. David. cel mai mare rege al Israelului, si Solomon, care a finalizat constructia Templului din Ierusalim. Imperiile asirian si babilonian vor cuceri Israelul, templul din Ierusalim fiind distrus si multime de evrei vor fi deportati in Mesopotamia si Babilon.

A treia etapa, rabinica, cuprinde istoria de la exil pana la daramarea Ierusalimului. Dupa repatrierea exilatilor, zidurile Ierusalimului si Templul au fost refacute, iar cultul central este restabilit. incepand cu anul 63 i.Hr, va incepe lunga perioada de stapanire romana, culminata cu razboiul dintre anii 66-70 d.Hr., in care iudeii vor fi infranti definitiv. Ierusalimul fiind distrus in totalitate, iar Templul ars si daramat.

Incepand cu acest moment, religia iudaica va lua o alta infatisare. Fara Templu (unicul loc unde puteau sa aduca jertfe) si fara preotie din neamul lui Aaron (preotii trebuiau sa fie numai din neamul lui Aaron), caci, pierzandu-se genealogiile, nu li se mai cunostea apartenenta, evreii se vor ruga in sinagogi, iarjertfele vor inceta.

Credinta lor se fundamenteaza pe Scripturile revelate de Dumnezeu si consemnate in scris, intai de Moise, apoi de alti autori. Astfel, cartea fundamentala a iudaismului o reprezinta Vechiul Testament (comun si crestinilor), numit de crestini Biblia iudaica.

O alta carte importanta a iudaismului este Talmudul sau ,,Legea orala", adica o colectie de opere teologice, istorice, juridice, ce completeaza si explica Biblia. Autorii ei sunt rabini ai secolelor V i.Hr. - VI d.Hr.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iudaismul.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Marime:
3.00MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Religie
Tag-uri:
religie, istorie, iudaism
Predat:
la liceu
Profesorului:
Bajenaru Carmen
Sus!