Descoperirea Sfântei Treimi în Noul Testament

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.ARGUMENTARE p. 1
2. INVATATURI DESPRE SFANTA TREIME p.3
3.INSUSIRILE DOGMEI TREIMICE p.9
4.DESCOPERIREA SFINTEI TREIMI IN NOUL TESTAMENT p.11
5. TEXTE TREIMICE p.16
6.RAPORTUL DINTRE PERSOANELE SFINTEI TREIMI p.19
7.INSUSIRILE PERSOANELOR SFINTEI TREIMI p.21
8.BIBLIOGRAFIA p.24

Extras din proiect:

Crestinii primelor trei veacuri marturiseau fara sovaiala credinta in existenta Sf.Treimi. Credinciosii nu-si puneau intrebarea in ce consta natura lui Dumnezeu sau ipostasul Dumnezeiesc. Ei isi marturiseau credinta prin simboluri de credinta.

Aceste marturisiri cuprindeau si invatatura despre Sfanta Treime atat cat era necesar si subliniau egalitatea de cinstire precum si identitatea de natura, adica consubstantialitatea Persoanelor divine.

Cultul Bisericii , marturisea credinta in Dumnezeu prin :Doxologia mica ,,Marirea Tatalui si Fiului si Sfantului Duh" sau prin cantarea de la vecernie ,,Lumina lina" in care ,,laudam" pe Tatal , pe Fiul si pe Sfantul Duh.

Aceasta invatatura crestina a provocat de la inceput numeroase erezii din cauza caracterului ei paradoxal (Unul este egal cu Trei) , iar Biserica a trebuit sa convoace doua Sinoade ecumenice , unul la Niceea in 325 si altul la Constantinopole in 381, pentru a defini dogma Sfintei Treimi, asa cum se desprinde din Simbolul de credinta pe care il rostim in timpul Sfintei Liturghii.

Lucrarea, compilata, de noi, din cercetarea manualelor de dogmatica si a lucrarilor care trateaza dogma trinitara , nu are scopul de a deschide noi orizonturi de cunoastere ,ci de a inalta puterile mintii noastre, prin rugaciune si implinirea poruncilor , la intelegerea modului de reflectare a misterului Sfintei Treimi in sufletele credinciosilor.

Opera de mantuire , implinita in lume de Domnul nostru Iisus Hristos este o lucrare treimica. Intreaga Sfanta Treime lucreaza asupra firii umane asumate , in ipostasul unic al Fiului intrupat, ca aceasta sa fie indumnezeita si transfigurata, castigand capacitatea de a intra deplin si pentru vesnicie in comuniunea de viata si de iubire a Prea Sfintei Treimi.

Planul din veci a lui Dumnezeu Tatal de a imprima modelul trinitar fapturilor rationale create de El, model suprem si desavarsit de existenta de care oamenii se pot impartasi nu prin propriile lor puteri, ci prin puterea lui Hristos , Fiul intrupat si a Duhului Sfant.

Parintele Dumitru Staniloaie arata ca pentru restaurarea relatiilor dintre oameni si Sfanta Treime este necesar un anumit efort al libertatii iar pentru atingerea acestei libertati este necesara iesirea din egoismul patimilor si orbirii spirituale pricinuite de acestea.

Puterea de a ramane in aceasta comuniune o primeste omul tot de la Prea Sfanta Treime, caci Una din Persoanele treimice -Fiul- si-a impropriat firea noastra omeneasca , jertfindu-Se pentru omul cazut si ridicandu-l pe acesta la plinatatea vietii Sale dumnezeiesti, comuna cu a Tatalui si a Duhului Sfant.

Concluzionand omul a fost creat , si apoi mantuit de Dumnezeu in vederea unei vesnice indumnezeiri, a unei nesfarsite cresteri in iubire ca implinitori ai Noii Legi : ,,Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul Tau, cu toata inima ta , cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau". Aceasta este intaia si marea porunca. Iar a doua , la fel ca aceasta : ,,Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti." In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si proorocii".

Implinirea poruncii se realizeaza prin Duhul Sfant Care ne invata, ca omul poate fi implinitor al poruncii si ca poate purta dialog cu Creatorul si Mantuitorul sau doar printr-o hotarata si responsabila angajare existentiala care sa confirme adevarul ca iubirea si jertfa de sine sunt nedespartite.

Biserica Ortodoxa vede Sfanta Treime , ca Dumnezeu al iubirii , lucratoare prin Duhul Sfant , in sufletele credinciosilor, pentru a-i ridica in relatia iubitoare dintre Persoanele ei.

Ortodoxia nu cunoaste numai un Hristos al discursurilor , ci pe Hristos Care, iubind pe Tatal prin Duhul Sfant, comunica si credinciosilor aceasta iubire a Sfintei Treimi. Ortodoxia ajuta pe membrii sai sa se induhovniceasca prin nevointe ascetice

Bibliografie:

1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.1995 BUCURESTI.

2. Arion, Pr.Prof.Univ.Dr.Leon, Predici la pericopelele Apostolului duminical, Ed.Institutului Biblic si de Misiune al B.O.R.,Bucuresti,2005

3. Bughiu Pr.Stefan," Intrupare si unitate", Ed. Libra,1977.

4. Bobrinskoy Pr.Prof. , Taina Prea Sfintei Treimi, Ed.I.B. M.B. O.R. , Bucuresti, 2005.

5. Costa.M.de Beuregard,Dumitru Staniloaie, Mica dogmatica vorbita, dialoguri la Cenica, Ed. Deisis, Sibiu,1995

6. Concordanta Biblica Tematica, Trinitas , Iasi -2000.

7. Credinta Ortodoxa, Ed. Trinitas, Iasi, Romania , 2003.

8. Chitescu Pr. Prof. Nicolaie, Todoran Pr. Prof.Isidor,Petreuta Pr. Prof.Ioan, ,,Teologia Dogmatica si Simbolica" , vol. 2, Manual pentru facultatile de Teologie, Ed. Renasterea, Cluj-Napoca, 2005.

9. Damaschin Sf.Ioan, ,,Dogmatica", Ed. I.B.M.B.O.R., Buc.2005.

10..David, Diac.Conf. P.I Art .Responsabilitatea misionara dupa Sf.Trei Ierarhi,in Studii Teologice, IBMBOR.seria II, nr. 5-6/1984

11. Lossky Vladimir, ,,Teologia Mistica a Bisericii de Rasarit", Ed. Bonifaciu, 1998.

12. Popescu Pr. Prof. Dr. Dumitru," Iisus Hristos Pantocrator", Ed.I.B.M.B.O.R.,Buc. 2005.

13. Popescu,Dumitru Doru Costache, Introducere in Dogmatica Ortodoxa, Ed.Libra,Bucuresti ,1977.

14.. Popescu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Gh. Teologie si cultura, Ed. Inst.Biblic si de Misiune al B.O.R., Bucuresti,1993.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Descoperirea Sfantei Treimi in Noul Testament.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
10 502 cuvinte
Nr caractere:
49 643 caractere
Marime:
1.92MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
dumnezeu, credinta, duhul sfant
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Vasile Pavaleanu
Sus!