Stresul în organizația militară

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Prin implicatiile ei directe in toate domeniile in care factorul uman are scopul decisiv, psihologia a depasit cadrul de stiinta teoretica, devenind indispensabila prin importanta ei practica. in invatamint sau in activitatea sportiva, in ancheta juridica sau in pregatirea militara, nu se pot obtine performante ridicate fara o abordare corecta si specifica a trairilor interne, a factorilor de conduita implicati.

Printre factorii care pot afecta activitatea intelectuala putem identifica:

- motivatia

- emotiile/ stresul

- atentia

- efortul/ oboseala

- vointa

MOTIVATIA

Motivatie este un cuvint foarte utilizat, mai ales de cind a inceput invazia cartilor americane despre afaceri si management. Patronul trebuie sa-i motiveze pe angajati, vinzatorul pe clienti, antrenorul pe sportivi, profesorul pe studenti s. a. m. d. Dintr- un punct de vedere strict teoretic, nu pare ceva prea complicat: de fapt, este vorba doar de a furniza cuiva un motiv suficient de puternic pentru ca individul respectiv sa actioneze in felul dorit. (Asta inseamna motivatie - un motiv de actiune). Practic, stim foarte bine cit de greu este sa impingi pe cineva la actiune, mai ales daca trebuie sa folosesti numai puterea convingerii si nu ai instrumentele necesare pentru a-l forta. Fiecare om actioneaza pentru motivele lui, nu pentru ale noastre. Mult mai interesant mi se pare a descoperi felul in care fiecare dintre noi reuseste sa se motiveze pe sine insusi. De fapt, aceasta capacitate nu lipseste nimanui, doar ca uneori nu reusim sa gasim butonul potrivit ca sa trecem la actiune. Este clar ca un subiect atit de complex, cum este analiza motivatiilor personale, nu poate fi epuizat rapid. Totusi, a intelege niste mecanisme mentale poate fi un lucru extrem de pretios pentru a depasi situatii dificile cu care toti, mai devreme sau mai tirziu, ne vom confrunta.

Fortele care ne motiveaza se dezvolta foarte devreme in viata, deseori in mod complet inconstient. in general, exista doua feluri principale de motivatii, externe si interne: cele externe apar cind exista un premiu sau o pedeapsa stabilite de altcineva; in cazul celor interne, noi suntem cei care stapinesc intregul proces, cind urmarim un rezultat pe care noi il dorim si pe care nimeni nu ne obliga sa-l atingem. (De fapt, orice motivatie nu poate fi decit interna, fiindca depinde de valoarea pe care o dam noi insine unui anumit rezultat). Chiar daca, la prima vedere, s-ar putea crede ca valorile sunt nenumarate, de fapt ele se pot regrupa in numai sapte categorii principale, care definesc niste valori naturale pe care toti le impartim. Acestea nu sunt valori invatate, ci sunt parte din noi insine si ne vor insoti pentru toata viata.

Ele sunt:

1. Senzualitatea - importanta relativa pe care dam oricarei experiente fizice;

2. Empatia - importanta relativa pe care o dam faptului de a ne simti conectati cu ceilalti;

3. Bogatia - importanta relativa pe care o are orice proprietate;

4. Puterea - importanta relativa pe care are controlul asupra mediului;

5. Estetica - importanta echilibrului, a frumusetii, a ordinii etc.

Bibliografie:

1. Ceausu, V., Pitariu, H., Toma, M., "Psihologia si viata cotidiana", 1988.

2. Cosmovici, A., "Psihologie generala", 1996

3. Popa, M., "Curs de specializare in psihologie aeronautica", 2005.

4. Popa, M., Manea, T., Rotaru, C., Oprescu, I., Ionescu, V. Trandafir, D., "Varsta si performanta umana in mediul profesional aeronautic", 2002.

5. Salmon, M., Veron, G., "Flight safety officer course"(IFSA), 1998.

6. www.psihologie.net/articole

7. www.presamil.ro/SMM/2004/09/pag%/2009-12htm

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stresul in organizatia militara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 160 cuvinte
Nr caractere:
29 850 caractere
Marime:
68.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
stres, angajati, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!