Plan de lecție - Aciditate lapte

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

GRUP SCOLAR PROFESOR: CLASA: a-IX-a Industrie Alimentara SAM

DATA: 20.03.2008

MODULUL I: Materii prime si materiale in industria alimentara

TEMA: Analize fizico-chimice ale laptelui

LECTIA: Determinarea aciditatii si densitatii laptelui

DURATA: 100 minute

TIPUL LECTIEI: Lectie de formare de priceperi si deprinderi

MEDIUL DE INSTRUIRE: Laborator tehnologic

SCOPUL LECTIEI:

-formarea si dezvoltarea capacitatii de aplicare a notiunilor teoretice in practica.

COMPETENTE SPECIFICE VIZATE:

- determinarea aciditatii si densitatii laptelui

COMPETENTE DERIVATE:

CD1--sa enunte principiul metodei corespunzator fiecarei analize

CD2--sa indice reactivii si ustensilele necesare pentru efectuarea determinarilor

CD3--sa prezinte modul de lucru, respectand toate etapele

CD4--sa aplice corect regulile de masurare a lichidelor, de citire a temperaturii si densitatii, de titrare

CD5--sa indice formulele de calcul, aplicand corectiile necesare

CD6--sa completeze fisele de lucru

CD7--sa compare rezultatele obtinute cu cele prevazute in STAS

CD8--sa formuleze concluzii cu privire la calitatea laptelui analizat

DEPRINDERI PRACTICE:

-dezvoltarea capacitatii de lucru in echipa si asumarea de responsabilitati

-manuirea corecta a ustensilelor in vederea efectuarii analizelor respectand normele de protectie a muncii

METODE DE INVATAMANT

-conversatia euristica

-expunerea

-explicatia

-observarea dirijata

-demonstratia experimentala

-exercitiul

MIJLOACE DE INVATAMANT:

-probe de lapte

-fise de lucru

-ustensile de laborator

-reactivi

FORME DE ORGANIZARE:

-frontal

-pe grupe

Proiectul lectiei: Determinarea aciditatii si densitatii laptelui

Nr. crt.Etapele lectieiTimpminOActivitati desfasurate deMetodeMijloaceForme de organizare

ProfesorElev

1INSTRUCTAJ INTRODUCTIV

Moment organizatoric

2- Verifica prezenta, tinuta elevilor, starea de igiena a clasei, precum si materialele necesare desfasurarii lectiei.

- Noteaza absentii- Elevul de serviciu nominalizeaza elevii absentiConversatia euristicaFrontal

Captarea atentiei

3- Initiaza o discutie cu privire la importanta determinarii aciditatii si densitatii laptelui ca metoda de verificare a calitatii acestuia.- Sunt atenti la cerintele profesorului, participa la conversatieConversatia euristicaFrontal

Raspunsuri individuale

Anuntarea continutului lucrarii de laborator

5- Anunta si scrie pe tabla titlul lucrarii ce urmeaza sa se efectueze: Determinarea aciditatii si densitatii laptelui, precum si competentele specifice si derivate urmarite

- Sunt atenti la precizarile profesorului. Noteaza in caiet.ExpunereFrontal

Reactualizarea cunostintelor necesare desfasurarii lucrarii

15CD1

CD2

CD3

CD4

CD5- Avand in vedere ca aspectele teoretice ale lucrarii au fost parcurse in lectia anterioara, cere elevilor sa prezinte principiul metodei, sa identifice ustensilele si reactivii necesari, sa prezinte modul de lucru si sa indice formulele de calcul corespunzatoare fiecarei analize.

- Distribuie fisele de lucru si precizeaza ca le va demonstra modul de lucru pentru sarcinile din ambele fise.Sunt atenti la solicitarile profesorului, participa la conversatie, identifica ustensilele si reactivii necesari pentru efectuarea analizelor, precum si caracteristicile acestora.

Conversatia euristica

Explicatia

Observarea dirijata

Frontal

Demonstrarea lucrarii de laborator

10Urmarind etapele de lucru pe schema, demonstreaza modul de lucru , explicand fiecare etapa.Urmaresc activitatea profesorului, sunt atenti la explicatii.Demonstratia experimentalaFise de lucru

Ustensile de laborator

Probe lapteFrontal

Instructaj de protectia muncii

5Adreseaza elevilor cateva intrebari referitoare la normele de protectia muncii in laboratorul tehnologic- Sunt atenti la intrebarile adresate si isi formuleaza raspunsurileConversatiaFrontal

Organizarea activitatii5Cere elevilor sa se grupeze si precizeaza fiecarei grupe determinarile pe care le au de executat- Se organizeaza in grupe, isi aleg liderul care distribuie sarcinile de lucruDemonstratia

ExplicatiaFrontal

2INSTRUCTAJ CURENT

45- Prezinta elevilor materialele necesare si cere fiecarei grupe sa-si aleaga proba de lapte pentru efectuarea determinarii precizate

- Urmareste modul de lucru al elevilor, face observatii atunci cand este cazul

- Urmareste modul de efectuare a calculelor, de completare a fiselor de lucru

- Face observatii atunci cand este cazul

- Cere unui reprezentant din fiecare grupa sa prezinte concluziile cu privire la calitatea laptelui analizat.

Selecteaza aparatura necesara

- Urmaresc modul de lucru din fisa de lucru si lucreaza efectiv

- Efectueaza calculele si completeaza in fisa de lucru

- Compara rezultatele obtinute cu cele prevazute in STAS

-Formuleaza concluzii cu privire la calitatea gasita

-Asculta observatiile si se corecteazaExplicatia

Conversatia

Exercitiul

Observarea dirijata

ExpunereaProbe de lapte

Pahare Erlenmeyer

Balon cotat Pipete

Biurete

Cilindri gradati

Termolacto-densimetru

Reactivi: Fenoftaleina, Hidroxid de sodiu

Fise de lucruPe grupe

3INSTRUCTAJ FINAL10- Intocmeste un tabel pe tabla pentru fiecare determinare in care grupele isi vor consemna rezultatele

- Calculeaza cu ajutorul elevilor rezultatele medii si eroarea relativa

- In cazul erorilor mari identifica cauzele

- Formuleaza concluzii cu privire la corectitudinea executarii determinarilor

- Apreciaza modul de participare a elevilor la activitate, precum si corectitudinea raspunsurilor formulate

- Noteaza elevii care s-au evidentiat

- Urmareste realizarea curateniei la locul de munca- Inscriu rezultatele in tabel

- Sunt atenti la comentariile profesorului

- Participa la discutii

- Sunt atenti la aprecierile profesorului

- Efectueaza curatenie la locul de muncaConversatia

Observarea dirijata

ExpunereaPe grupe

Frontal

FISA DE LUCRU

DETERMINAREA ACIDITATII LAPTELUI

1.Explicati principiul metodei la determinarea aciditatii laptelui.

2.Avand la dispozitie proba de lapte, si materiale necesare pentru efectuarea analizei, determinati aciditatea laptelui, rezolvand urmatoarele sarcini de lucru.

Materialele si reactivii necesari pentru efectuarea determinarii sunt:

-pahare Erlenmyer

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plan de lectie - Aciditate lapte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 360 cuvinte
Nr caractere:
7 832 caractere
Marime:
14.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Pictură
Tag-uri:
lectie, desfasurare, obiective
Predat:
la facultate
Materie:
Pictură
Sus!