Presa cu piulita rotitoare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sa se proiecteze un mecanism surub-piulita de tipul PRESA CU PIULITA ROTITOARE avand datele de proiectare urmatoarele:

- Sarcina maxima capabila: F=13000 [N];

- Cursa: h=120 [mm];

La presele cu piulita rotitoare elementul de actionare (butuc cu manere) se monteaza pe piulita printr-o asamblare cu pana sau pe o portiune cu profil hexagonal. Surubul trebuie impiedicat sa se roteasca, el executand doar o miscare de translatie. La presa cu doua coloare capatul inferior al surubului este fixat in traversa mobila prin intermediul unui stift. La presa cu o coloana rotirea surubului este blocata de catre o pana montata pe capac si care este pozitionata intr-un canal practicat pe surub.

II.Variante constructive

Presele cu piulita rotitoare au proprietatea ca surubul executa doar o miscare de translatie. Mai jos sunt prezentate doua variante constructive ale presei cu piulita rotitoare, una cu o coloana, iar cea de-a 2a cu doua coloane.

Presa prezentata in primul desen este cu o coloana (cu cadru deschis), corpul presei 1 este executat prin turnare din fonta cenusie. In sectiune transversala coloana are un profil T. Surubul de miscare 2 este impiedicat sa se roteasca de catre pana speciala 3 (fixata in capacul 8) care este pozitionata in canalul de pana din surub. Piulita rotitoare 12, executata din bronz sau fonta este centrata in corpul presei si se sprijina axial pe rulmentul cu bile 9 care preia sarcina axiala ce apare in tija surubului in timpul presarii. Rulmentul are rolul de a inlocui frecarea de alunecare care ar aparea intre piulita si piesa de reazem cu frecarea de rostogolire ( la care pierderile prin frecare sunt mult mai reduse). Piulita este actionata in miscarea sa de rotatie de catre butucul cu manere 11 asamblat cu piulita prin forma, pe un profil hexagonal. Pentru ca butucul sa nu iasa de pe piulita rotitoare, acesta este fixat cu piulita canelata 13. Pentru a reduce frecarile dintre spirele filetului si ale piulitei, dintre piulita si corpul presei precum si dintre elementele ce alcatuiesc rulmentul axial, aceste zone se ung cu lubrifianti consistenti.

In cel de-al doilea desen este prezentata presa cu piulita rotitoare cu doua coloane. Masa presei 17 se executa prin turnare din fonta. Coloanele 16 care sustin traversa fixa 14 au sectiunea circulara plina si se executa din otel. Surubul de miscare 3 este fixat impotriva rotirii in traversa mobila 1 cu ajutorul stiftului 2. Piulita este centrata in traversa fixa (frecare de alunecare), iar pe directie axiala se reazema pe rulmentul axial cu bile 6 (frecare de rostogolire).

Luand in considerare constructia simetrica fata de axa de rotatie a surubului de miscare, cele doua coloane sunt egal incarcate (fiecare cu jumatate din forta ce actioneaza in surub). In cazul acestei constructii sectiunea surubului nu este slabita prin practicarea canalului de pana ca in cazul presei cu o coloana, incarcarea este mai uniforma, executia este mai simpla se va alege pentru proiectare varianta cu doua coloane, chiar daca dezavantajul pe care il presupune aceasta constructie este ca piesele care se preseaza au gabaritul limitat la distanta dintre cele doua coloane

Se prezinta in figura 1 schema functionala si de incarcare pentru presa cu piulita rotitoare cu doua coloane

Fig.1

III.Alegerea profilului filetului

Profilul filetului ales este unul trapezoidal ISO (SR ISO 2901:1996) figurat in continuare in figura 2.

Fig.2

Simbolizarea filetului ales este : Tr 24x5-LH;

IV.Alegerea materialelor surubului si piulitei

Pentru surub se alege un otel iar pentru piulita se recomanda un bronz. Avand cele doua materiale pentru surub si respectiv pentru piulita putem stabili rezistentele admisibile la tractiune, incovoiere, torsiune si forfecare (cu concentratori de tensiune) cat si presiunea de contact admisibila pa si coeficientul de frecare.

Pentru SURUB se alege un otel de constructii E360 cu urmatoarele rezistente admisibile:

- Rezistenta la tractiune: ?at=?ac=67 [MPa];

- Rezistenta la incovoiere: ?ai=80 [MPa];

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
2 676 cuvinte
Nr caractere:
14 189 caractere
Marime:
2.26 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Organe de masini
Data publicare:
21.07.2017
Structură de fișiere:
  • Presa cu piulita rotitoare.docx
Predat:
la facultate
Profesorului:
Simion Haragas

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Cricul cu piulita rotitoare este alcatuit din batiul (1) , surub de miscare (5 ), care este...
Prezentul proiect are ca scop proiectarea unei prese cu piulita rotitoare. Presele cu surub cu...
I. MEMORIU TEHNIC Presa cu piulita rotitoare este utilizata in general in atelirele de...
Tema de proiect Sa se proiecteze o presa cu surub si piulita rotitoare avand regimul de frecare...
Notiuni fundamentale despre organele de masini Masina,creatie tehnica a omului,este realizata...
Sus!