Lucrări de întreținere a mașinilor și utilajelor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Personalul care deserveste masinile, utilajele si instalatiile, in afara de modul de manipulare in procesul de poductie, trebuie sa cunoasca si sa respecte ansamblul de masuri care se refera la :

- Constructia, functionarea, relarea si exploatarea masinilor, utilajelor si instalatilor deservite.

- Masurile de siguranta care trebuie luate inainte de punerea in functioune.

- Modul cum se pune in functiune, respectandu-se operatiile in succesiunea corelarea lor.

- Supravegherea pe timpul functionarii, pentru evitarea aparitieide defectiuni sau degradari cauzate de mersul neregulat, racirea sau incalzirea anormala, ungerea necorespunzatorare.

- Schema de ungere cu indicarea locurilor, a periodicitatii, caliateta si cantitatea lubrifiantului.

- Masurile de siguranta inainte de oprire

- Modul cum se face oprirea, cu respectarea operatiilor in succesiunea si corelarea lor.

- Masuri de siguranta dupa oprire

- Masurile necesare a fi luate in cazul aparitiei unor situatii anormale, particularitatiile de intretinere in conditii de variatii mari de temperatura, umiditate.etc

- Protectia contra agentilor corozivi.

- Conservarea de scurta si lunga durata.

- Suprafetele ghidajelor si in general a organelor care pot influenta precizia, ca sa fie protejate de lovituri, zgarieturi shi alte degradari.

Aceste lucrari se executa la anumite termene planificate, indicate in grafice, in functie de caracteristicile utilajului, de precizia necesara functionarii, de gradulk de incarcare a utilajului si regimul sau de lucru. Cu acest prilej se verifica sitemul de racire si de ungere si comportarea in exploatare a masinii. In unele situatii, se fac reglari sau demontari partiale ale masinii si utilajului si in special a acelor subansambluri care prezinta importanta in functionare. Rezultatul acestor verificari este mentionat in dosarul masinii, utilajului sau a instalatiei respective, in vederea determinarii cauzelor uzarii si pentru stabilirea volumului si felului reparatiei.

II. MATERIALE FOLOSITE LA CURATIREA MASINILOR SI UTILAJELOR

Curatirea si spalarea se executa pe locurile de productie (in cazul masinilor-unelte si utilajelor fixe sau utilajelor grele) sau la un post de curatire si de spalare special amenajat (in cazul masinilor si utilajelor deplasabile).

Se va acorda atentie deosebita sistemelor de etansare ce se vor demonta cu regularitate, pentru a fi curatate si reglate. Inainte de spalare se recomanda ca instalatiile de racire si de ungere sa fie golite pentru schimbarea lichidului, care intotdeauna contine impuritati, atragand dupa sine uzarea pompei.

Se vor curati periodic filtrele instalatiilor de ungere: rezervorul si conductele de ulei trebuie spalate ori de cate ori se schimba uleiul. Materialele pentru sters trebuie sa absoarba lichidele, sa nu contina aschii metalice si sa aiba o rezistenta suficient de mare, pentru a nu se rupe sau sfasia in timpul intrebuintarii. Partiile de lucru fine ale masinii se curata cu carpe moi, iar cele cromate au pile de caprioara. Ca materiale de stergere se mai folosesc: lavete, deseuri de bumbac uscate, panza de sac moale etc.

Masinile-unelte se spala de obicei cu petrol lampant sau cu motorina, cu ajutorul unor carpe imbibate in aceste lichide. Dupa spalare se sterg cu carpe sau se usuca cu aer comprimat. Masinile care lucreaza in mediul cu mult praf, de ex, cele din turnatorii, se spala periodic la intervale mai mici decat masinile din celelate sectoare.

III. INTRETINEREA INSTALATIILOR HIDRAULICE

Intretinerea instalatiilor hidraulice ale masinilor si utilajelor consta in: intretinerea agentului hidraulic (a lichidului de lucru) si intretinerea elementelor componente ale instalatiei.

Agentul hidraulic (apa, uleiul mineral, lichide sintetice etc.) vehiculat in sitemele hidraulice ale masinilor si utilajelor, in cea mai mare parte este depozitat intr-un rezervor sau bazin. Datorita frecarilor mecanice, variatia presiunii, schimabrii temperaturii etc, agentul de lucru este supus oxidarii, descompunerii, muradaririi, actiuni care modifica proprietatile fizice si chimice, facandu-l necorepunzator scopului sau, conducand si la uzarea instalatiei hidraulice.

Rezervorul de ulei, impreuna cu filtrele instalatiei, au rolul de a contribui la mentinerea proprietatilor agentului hidraulic, eliminand particulele solide prin decantare si filtrare si asigurand mentinerea temperaturii acestuia in limitele admisibile.

Decantarea se aplica lichidelor de lucru cu stocuri mari de lichid, cum sunt uleiurile din circuitele de ungere prin recirculare la laminoare, compresoare, reductoare de turatie de mare gabarit etc.

Separarea contaminantilor, a caror densitate relativa este mult diferentiata de cea a uleiului, se face gravimetric. Pentru o mai buna separare decantoarele sunt compartimentate si se monteaza pe returul uleiului spre rezervorul de lucru, timpul de stationare fiind cuprins intre 10 si 30 min, iar temperatura de 70-80 0C. Particulele ce nu pot fi retinute din circuit prin decatare vor fi elmiminate prin filtrare.

Filtarea lichidelor de lucru este un procedeu utilzat pe scara larga, deoarece filtrele pot fi schimbate cu usurinta fara sa afecteze sistemul de ulei. Elementele instalatie hidraulice supuse mai des lucrailor de intretinere sunt:

- Conductele

- Armaturile

- Rezervoarele

Conductele se degreseaza cu solutii alcaline calde, dupa care se introduc succesiv in bai cu acid clorhidric sau sulfuric cald (dilutie

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrari de intretinere a masinilor si utilajelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 094 cuvinte
Nr caractere:
24 533 caractere
Marime:
842.06KB (arhivat)
Publicat de:
Jeana Teodorescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Organe de mașini
Tag-uri:
masina, utilaj, lucrare de intretinere
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Organe de mașini
An de studiu:
I
Sus!