Procesarea Deșeurilor Solide

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Structura deseurilor solide
2. Managementul integrat al deseurilor
3. Cadrul legislativ in domeniul gestionarii deseurilor
4. Sursele deseurilor solide. Tipuri de deseuri. Compozitia deseurilor solide
5. Caracteristicilor deseurilor
6. Colectarea si transferul deseurilor
7. Tehnologii pentru procesarea de baza a deseurilor solide

Extras din proiect:

Structura deseurilor solide

Dezvoltarea culturala a umanitatii de la societatea nomada la cele sedentare si ulterior dezvoltarea oraselor a creeat necesitatea gestiunii deseurilor. Cele mai vechi forme de management al deseurilor mentionate chiar in Biblie implicau ingroparea si arderea, ambele continuind sa fie intr-o forma mai rafinta optiuni de management in sistemele moderne de management integrat al deseurilor.

Conform dictionarului explicativ al limbii romane (DEX' 98), prin deseu (de la cuvantul francez dechet) se intelege ,,rest dintr-un material rezultat dintr-un proces tehnologic de realizare a unui anumit produs, care nu mai poate fi valorificat direct pentru realizarea produsului respectiv".

Odata ce o substanta sau un obiect a devenit deseu ramane deseu pana cand este recuperat in totalitate sau nu mai poseda un potential pericol pentru mediul inconjurator sau sanatatea umana.

(a) "deseu" inseamna orice substanta sau obiect pe care titularul le elimina ori intentioneaza sau are obligatia sa le elimine

(b) "producator" inseamna orice persoana ale carei activitati produc deseuri ("producator initial") si/sau oricine care realizeaza operatiuni de prelucrare initiala, amestecare sau alte operatiuni care au ca rezultat schimbarea naturii sau a compozitiei acestor deseuri

(c) "detinator" inseamna producatorul de deseuri sau persoana fizica sau juridica care este in posesia acestora;

(d) "gestionare" inseamna colectarea, transportul, recuperarea si depozitarea deseurilor, inclusiv supervizarea unor asemenea operatiuni si supravegherea dupa dezafectarea spatiilor de eliminare;

(e) "colectare" inseamna adunarea, sortarea si/sau amestecarea deseurilor in vederea transportului.

2. Managementul integrat al deseurilor

Exista diferite moduri de gestionare a deseurilor in scopul minimizarii riscului pentru sanatatea publica si mediu. Mult timp, managementul deseurilor s-a realizat intr-un mod fractionat si relativ neplanificat. Experienta a aratat ca o abordare mai durabila a utilizarii resurselor si a managementului deseurilor este necesara. Dezvoltarea durabila este un echilibru intre nevoile economiei, societatii si mediului.

Pasul spre abordarea integrata a managementului deseurilor a fost facut in 1962, cand aceasta abordare a fost descrisa ca tratand problema in totalitatea ei ca un sistem interconectat de operatii si functii. Recunoasterea complexitatii practicilor de management a deseurilor si acceptarea ca analiza si modelarea matematica a sistemelor sunt necesare optimizarii operatiilor de management a reprezentat pasul fundamental spre conceptul de management integrat al deseurilor.

Recunoasterea faptului ca implementarea sistemelor de management integrat trebuie sa se faca diferit de la caz la caz s-a produs in 1978, cand Agentia de Protectia Mediului din SUA a declarat ca ,,metodele de management a deseurilor, echipamentul si practicile nu trebuie sa fie aceleasi pe tot teritoriul tarii atata timp cat conditiile difera si este vital ca procedurile sa difere pentru a le satisface". Aceasta a fost trecerea de la o abordare ierarhica a managementului deseurilor la o abordare ce este mai flexibila in aplicare.

In 1991, un grup de lucru al Comunitatii Economice Europene a publicat un proiect de strategie regionala pentru managementul integrat al deseurilor care defineste managementul integrat al deseurilor ca un proces al schimbarii, in care conceptul de management al deseurilor este largit gradual pentru a include eventuala necesitate de control al fluxurilor de gaze, lichide si materiale solide din mediul omului.

Tot in aceeasi perioada s-a dezvoltat si conceptul de dezvoltare durabila "dezvoltarea care urmareste nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile lor". Raportul Brundtland al Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare intitulat "Viitorul nostru comun" subliniaza clar ca dezvoltarea durabila poate fi realizata numai daca societatea in general si industria in particular au invatat sa produca ,,mai mult din mai putin" bunuri si servicii cu mai putine resurse (inclusiv energie) si mai putina poluare si deseuri.

Sistemele de management integrat al deseurilor combina fluxurile de deseuri, colectarea deseurilor, metodele de tratare si eliminare intr-un sistem de management al deseurilor care are drept obiectiv dezvoltarea durabila, eforturi economice si sociale acceptabile pentru orice regiune specifica. Aceasta este realizata prin combinarea unor optiuni de tratare a deseurilor incluzand reducerea deseurilor, refolosirea, reciclarea, compostarea, fermentatia anaeroba (biogazificarea), tratamentul termic si depozitarea controlata pe sol.

Esential este nu cate optiuni de management al deseurilor sunt folosite, nici daca ele sunt folosite in acelasi timp ci cum sunt ele combinate intr-un mod optim ca parte a unei abordari integrale. Managementul integrat al deseurilor ia in considerare intregul sistem si cauta cea mai buna combinatie a metodelor pentru a minimiza costurile si a maximiza protectia mediului si beneficiul social.

Bibliografie:

Antonescu N. N., s.a, Gestiunea si tratarea deseurilor urbane. Gestiunea regionala, Ed. MatrixRom, Bucuresti, 2006.

Bold O.V., Maracineanu G.A., Managementul deseurilor solide urbane si industriale, Ed. MatrixRom, Bucuresti, 2004.

Capatina C., Racoceanu C., Deseuri, MatrixRom, Bucuresti, 2006.

Ianculescu, O., Solid waste engineering, Ed. MatrixRom, Bucuresti, 2004.

Paunescu I., Atudorei A., Gestiunea deseurilor urbane, Ed. MatrixRom, Bucuresti, 2004.

Voicu Ghe., Paunescu I., Procese si utilaje pentru ecologizarea localitatilor, Ed. MatrixRom, Bucuresti, 2006.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesarea Deseurilor Solide.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
9 404 cuvinte
Nr caractere:
52 822 caractere
Marime:
179.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Metalurgie și Siderurgie
Tag-uri:
deseuri solide, materiale
Predat:
la facultate
Materie:
Metalurgie și Siderurgie
Sus!