Produsele acidolactice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

- Clasificarea produselor acido- lactice
- Insemnatatea economica si alimentara a produselor acido-lactice
- Materia prima, obtinerea , clasificarea
- Producerea si consumul de produse acido- lactice in Republica Moldova
- Sursele de aprovionare cu materie prima a fabricilor de prelucrare a laptului
- Furnizorii de produse acido- lactice in Republica Moldova
- Cerinte fata de calitate
- Modul de pastrare, ambalare si transportare a produselor acido- lactice
- Posibile defecte a produselor acido- lactice
- Concluzie
Bibliografie

Extras din proiect:

Laptele si produsele obtinute din el contin majoritatea substantelor nutritive necesare organismului, intr-o proportie echilibrata, si sunt bine asimilate de catre organism. Laptele si majoritatea produselor lactate poseda proprietati dietetice.

Laptele de vaca contine 3% proteine cu valoare nutritiva sporita, legate cu calciu si fosfor, cazeina, O cantitate nu prea mare de albumine si globuline. Laptele mai contine 3% grasimi, care se afla in forma de sfere mici, facandu-le usor asimilabile, contin coles-terina echilibrata satisfacator cu lecitina. Lactoza laptelui (4,7%) se descompune in intestin in glucoza si galactoza.

Laptele este sursa principala de calciu (120 mg%) ce se asimileaza mai bine in comparatie cu alte produse. in lapte se gaseste relativ mult potasiu si putin sodiu, ceea ce face sa creasca diureza. Laptele e sarac in acizi grasi indispensabili, fier si in alte microelemente hematopoie-tice, contine in cantitati mici toate vitaminele, dar mai ales B2, A si D.Laptele necesita pentru digestie efort mic din partea stomacului, in stare naturala si folosit la prepararea diferitelor bucate, laptele e indispensabil in dietoterapia multor maladii. Laptele integral se exclude sau se limiteaza in enterocolite acute sau in acutizarea celor cronice insotite de diaree, in perioada pre- si postoperatorie, in intoleranta congenitala sau dobandita dupa bolile tractului gas-trointestinal in urma insuficientei fermentului lactaza in intestin. Mult mai rar intoleranta e cauzata de alergia catre proteina laptelui.

Bauturile acidolactice, obtinute in urma fermentatiei acidolactice sau dupa introducerea in lapte a unor microorganisme specifice ocupa un loc important in alimentatia dietetica. in produsele fermentate creste aciditatea pe contul acidului lactic sintetizat din lactoza, partial se dezintegreaza proteinele, sporeste cantitatea vitaminelor din complexul B, apar proprietati antibiotice. Comparativ cu laptele, aceste produse se asimileaza mai usor, stimuleaza secretia glandelor digestive, normalizeaza peristaltismul intestinal si inhiba in el microbii de putrefactie si nocivi.

Avind insusiri dietetice si terapeutice, produsele acidolactice joaca un rol deosebit in alimentatie. Digerindu- se usor, ele sunt recomandate si in alimentatia dietetica.

Laptele batut - se obtine din laptele pasteurizat sau smintanit, cu adaos de maia preparato din culturi de bacterii lactice pure. Are gust acrisor, placut aromat, o consistenta fluida asemanatoare cu a smintinii proaspete, iar culoarea este alba.

Sana- este un produs fermentat cu aceleasi culturi de bacterii lactice ca si laptele batut. Se deosebeste de acesta prin continutul mai mare in grasime (3-6 %).

Laptele acidofil- este produsul cu cele mai importante proprietati dietetice, datorita insamintarii lui cu maia de bacterii acidofile. Se fabrica din laptele de vaca pasteurizat, integral sau smintinit, folosind culturi de fermenti in raport de 5% din greutatea laptelui. Coagulul lui este mai moale decit cel al iaurtului, iar dupa agitare prezinta o consistenta filanta, este slab mucilaginos si are gustul mai putin acid.

Chefirul- este o bauturi slab alcoolica, groasa si acida, preparata din lapte integral sau smintinit. El se obtine prin amestecarea laptelui cu granule de chefir. Laptele se pasteurizeaza la temperaturi de 90- 95 grade C si apoi se raceste la 26 grade C cind i se dauga granule de chefir. Se omogenizeaza bine si se toarna in sticle care se astupa cu dopuri de pluta sau capsule mtalice.

Sticlele umplute cu chefir sunt supuse unui proces scurt de fermentare la o temperatura de 18-20 grade C timp de 16- 20 ore, dupa care se trec la un loc racoros cu temperatura de 6-8 grade C. In funcsie de durata fermentarii se prezinta in trei varinate:

- Chefir slab (de o zi);

- Chefir mediu (de doua zile);

- Chefir tare (de trei zile).

http://tzutzelul.blogspot.com/2011/05/produsele-acidolactice.html

Insemnatatea economica si alimentara a produselor

acido- lactice

Laptele si produsele obtinute din lapte sunt deosebit de importante pentru alimentatia omulul sanatos si a celui bolnav, indiferent de virsta. Este un aliment bogat in proteine si complexul fosfor-calciu, care satisface necesitatile organismului copilului si adolescentului, favorizind dezvoltarea, cresterea, dentitia.

Proteinele din lapte au o valoare biologica mare, deaceea acest aliment se considera un aliment economic, deoarece poate fi procurat mai usor decit carnea bogata de asemenea in proteine. S-a determinat ca I litru de lapte sau 90g brinza contin proteine in cantitate analogica cit 100g carne sau 2 oua. Un rol important in alimentatia dietetica a unor bolnavi il au si produsele acido-lactice. Valoarea lor nutritiva e asemanatoare cu cea a laptelui, dar au un plus mare : factorii nutritivi se asimileaza mai usor. Produsele nominalizate se obtin prin fermentatie lactica pura sau prin fermentatie mixta - alcoolica si lactica.

Iata de ce organismul uman are nevoie de lapte inca din primele faze ale existentei si intreaga dezvoltare a noului-nascut. Un rol important in metabolismul uman il au toti cei noua nutrienti esentiali (calciu, proteine, potasiu, fosfor

Bibliografie:

BANU, C., Vizireanu, C., Procesarea industrial a laptelui, 1998, Bucuresti, Editura Tehnica

STANCIU,Ion , OLARU, Marieta. Bazele merceologiei. Universitatea independenta Dimitri Cantemir

MO Nr. 36-38 art NR:145 Legea NR.422 din 22.12.2006 privind securitatea general a produselor

MO Nr36-38 art NR: 141 Legea NR. 420 din 22.12.2006 privind activitatea de reglementare tehnica

MO Nr. 126-131 art NR: 507 Legea NR. 105 din 13.03.2003 privind protectia consimatorilor

Defectele produselor lactate acide 2015 [accesat 04 noiembrie 2015] http://www.rasfoiesc.com/sanatate/alimentatie/Defectele-produselor-lactate-a15.php

Curs.Tehnologia produselor din lapte 2015 [accesat 04 noiembrie 2015] http://chimie-biologie.ubm.ro/Cursuri%20on-line/GIURGIULESCU%20LIVIU/TEHNOLOGIE%20LAPTE%20PRODUSE%20LACTATE/Tehnologia%20produselor%20lactate.pdf

Date statistice 2014 [accesat 04 noiembrie 2015] http://ro.scribd.com/doc/213749143/incomlac#scribd

Deficitul de materie prima frineaza dezvoltarea industriei lactatelor 2012 accesat 04 noiembrie 2015] http://point.md/ro/noutati/ekonomika/deficitul-de-materie-prima-franeaza-dezvoltarea-industriei-lactatelor

De toate pentru toti 2010 [accesat 04 noiembrie 2015] http://www.cspchisinau.md/ro/de-toate-pentru-toti/2023-beneficiul-laptelui-si-produselor-acidolactice-pentru-organismul-uman

Produsele acidolactice [accesat 04 noiembrie 2015] http://tzutzelul.blogspot.com/2011/05/produsele-acidolactice.html

http://www.lactis.ro/lactis/ro/laptele_si_produse_lactate/15.html [accesat 04 noiembrie 2015]

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produsele acidolactice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 137 cuvinte
Nr caractere:
35 507 caractere
Marime:
273.67KB (arhivat)
Publicat de:
Izaura Nastase
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
lapte, branza, alimente
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!