Caracterizare merceologica de produs - Borsec

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Apa e viata.1
II. Importanta apei minerale.2
III. Tipuri de ape minerale.3
IV. Statistici.7
V. Apa minerala Borsec.14
o Istoric.14
o Recunoastere internationala.16
o Tehnologie.19
o Oferta generala de export.20
o Etichetare.21

Extras din proiect:

I. Apa e viata

Apa, cel mai abundent si familiar lichid de pe Terra, acopera aprox. 70% din suprafata acesteia.

Lichid miraculos, apa este nu numai mediul din care a aparut viata, ci si constituentul predominant pentru toate fiintele vii. Spre exemplu, corpul uman este aprox. 2/3 apa, plasma sanguina fiind 92% apa, tesutul muscular 80%, celulele rosii 60%, etc.

Apa este constituentul de baza al tuturor organismelor vii, intre 50 si 90% din greutatea acestora fiind apa. Protoplasma, materia de baza a celulelor vii, consta intr-o solutie in apa de grasimi, carbohidrati, proteine, sare si alte substante chimice similare. Apa actioneaza ca solvent, transportand, combinand si dizolvand aceste substante. Sangele in animale si seva din plante este in primul rand apa si servesc pentru a transporta hrana si reziduuri.

Apa joaca de asemenea un rol esential in metabolismul moleculelor esentiale vietii, cum ar fi proteinele si carbohidratii. Acest proces, numit hidroliza, se desfasoara constant pe intreaga durata a vietii celulelor, incetinirea lui fiind sinonima cu imbatranirea iar oprirea lui cu moartea.

Este important deci sa bei apa pentru a mentine nivelul de hidratare normal al celulelor organismului dar nu este totuna ce fel de apa bei. In primul rand este necesar ca apa sa fie curata, fiind o idee buna substituirea apei de la robinet a carei tratare dura si calatorie prin tevi ii afecteaza calitatea, prin alte surse de apa, cat mai curate si mai naturale. Atentie insa, bauturile alcoolice si cele ce contin cofeina, chiar daca sunt in mare masura apa, contin diuretice ce determina ca in final organismul sa piarda mai multa apa decat asimileaza.

II. Importanta apei minerale

Apa minerala este cea provenita din precipitatii care se infiltreaza in sol, printre diferite straturi de minerale, preland gustul acestora. Apele minerale care se formeaza in straturile de calcar se numesc hidrocarbonate, cele care se formeaza in straturi bogate in saruri sunt ape minerale clorurate iar cele sulfuroase provin din straturile de sol bogate in sulfat-hidrat de calciu. Apele minerale au efecte benefice cunoscute, de aceea ele sunt recomandate sportivilor care depun eforturi fizice considerabile.

Substantele intalnite in apele minerale sunt: potasiu, calciu, fier si iod. Acestea sunt stimulenete ale muschilor si sistemului nervos, coaguleaza sangele in cazul in care se produc rani deschise si asigura transportul oxigenului. Este cunoscut faptul ca prin transpiratie, in timpul activitatilor fizice, se elimina magneziu in cantitati mai mari de 5 ori decat in situatii obisnuite. Magneziul influenteaza capacitatea de rezistenta a organismului, puterea de concentrare si are un rol foarte important in coordonarea dintre muschi si sistemul nervos. Asadar, se recomanda ca apa minerala sa fie consumata in doze mici pe intreg parcursul zilei, nu numai in cazul unui efort fizic. Daca exista o pierdere in lichide de 10% sau mai mult, urmeaza o "cadere" periculoasa pentru organism.

Cantitatea optima de lichide ce trebuie consumata zilnic este de 2,5l. Dioxidul de carbon care imbunatateste gustul apeli minerale, stimuleaza digestia, ajuta sistemul nervos si sprijina activitatea inimii. Compozitia apei minerale ii determina gustul: sulfatii au gust amar sau dulceag, calciul are gust de "pamant", clorul are gust sarat, dioxidul de carbon intepator, acrisor etc. Alte substante care se gasesc in apele minerale sunt: fierul - absolut necesar organismului, zincul ce influenteaza vindecarea ranilor si ajuta la crestere, iodul care regleaza activitatea glandei tiroide, manganul care participa la arderea grasimilor si la metabolizarea proteinelor, siliciul care accelereaza cresterea scheletului si tesuturilor conjunctive, litiul ce are efecte benefice asupra intregului organism. Asadar, alegeti-va cu atentie - in functie de necesitatile biologice sau de gusturi - tipul de apa minerala pe care o consumati.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizare merceologica de produs - Borsec.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
4 678 cuvinte
Nr caractere:
26 501 caractere
Marime:
151.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
merceologie, produs, borsec
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!