Termoreglarea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Functia de termoreglare este o achizitie recenta pe scara filogenetica. Temperatura corpului uman este mentinuta constanta, in limitele unor mari variatii ale temperaturii mediului, caracteristica denumita homeotermie.

Temperatura corpului prezinta variatii ciclice, cu valori minime intre orele 4 si 6 dimineata si valori maxime intre orele 16 si 17 dupa amiaza, valori care nu difera cu mai mult de 0,5?C fata de cele matinale. La persoanele cu activitate nocturna aceasta curba este inversata.

La femei exista variatii ciclice ale curbei termice legate de activitatea endocrina sexuala si anume in ce-a de a doua jumatate a ciclului menstrual temperatura este usor mai ridicata decat in prima jumatate, iar in timpul menstruatiei temperatura atinge valori minime.

Nou nascutul si sugarul prezinta variatii termice mai mari, de la 0,6?C la 1,2?C, din cauza maturizarii insufucuente a mecanismelor termoreglarii.

Efortul fizic produce o crestere a temperaturii corpului paralela cu gradul actrivitatii musculare. De asemenea stressul psihic produce o crestere a temperaturii corpului, inconstanta si de mica intensitate. Alimentatia, in special cea proteica, poate modifica temepratura corporala, modificare numita croset hipertermic postprandial.

Exista variatii termice in functie de o serie de particularitati individuale, descriindu-se la unele persoane hipo- si hipertermii usoare ,,constitutionale".

Temperatura este mai mare in organele interne cu 0,6 - 1?C comparativ cu temepratura cutanata. De aceea determinarile axilare arata temepraturi cuprinse intre 36,2 - 36,9?C, cele bucale sunt superioare celor axilare cu 0,2 - 0,4?C, iar cele rectale cu 0,5 - 1?C.

Mentinerea unui nivel termic constant - conditie esentiala pentru desfasurarea normala a metabolismului la homeoterme - se realizeaza gratie unor mecanisme extrem de complexe care functioneaza pe baza principiului termostatului, mentinand permanent si dinamic echilibrul intre producerea si pierderea de caldura din organism.

Producerea de caldura sau termogeneza este rezultatul reactiilor metabolice energogenetice care se desfasoara neincetat in toate celulele organismului. De aceea a mai fosta denumita si termoreglare chimica. Sursa cea mai importanta de caldura in repaus este ficatul, iar in efort fizic este reprezentata de activitatea tesutului muscular striat, energia eliberata de reactiile chimice ale contractiei musculare fiind transformata numai in proportie de aproximativ 25% in lucru mecanic, restul transformandu-se in caldura. De altfel este bine cunoscut faptul ca activitatea musculara intensa este unul din miljoacele curente de combatere a efectelor frigului. Sectionarea maduvei cervicale sub C6, care scoate cea mai mare parte a musculaturii scheletice de sub control nervos, face imposibila mentinerea temepraturii corpului. Acelasi efect apare si dupa paralizarea musculaturii striate prin administrare de curara, substanta toxica cu efect paralizant asupra jonctiunii neuromusculare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Termoreglarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 822 cuvinte
Nr caractere:
26 768 caractere
Marime:
24.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
termoreglarea, homeotermie
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!