Ingrijirea bolnavului cu Alzheimer in geriatrie

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Argument . 4
II. Ingrijirea bolnavului cu Alzheimer
Obiectiv 1:
Notiuni generale de anatomie si fiziologie - schematic. ... 5
Obiectiv 2:
(denumirea afectiunii - prezentarea generala)
a. Definitia
b. Clasificare
c. Etiologia
d. Simptomatologie
e. Diagnostic
f. Evolutie si prognostic
g. Tratament
h. Complicatii
Obiectiv 3:
Rolul autonom si delegat al asistentului medical in ingrijirea bolnavului cu Alzheimer.
a. Fisa tehnica nr. 1 ... 14
b. Fisa tehnica nr. 2 ... 17
c. Fisa tehnica nr. 3 ... 20
d. Fisa tehnica nr.4 24
Obiectiv 4:
Procesul de ingrijire al unui pacient cu Alzheimer
a. Interviu (culegerea datelor) .. 27
b. Nevoi fundamentale dupa V. Henderson . 29
c. Plan de ingrijire 32
III.Bibliografie . 34
IVAnexe ... 35

Extras din proiect:

I. Argument

Boala Alzheimer in geriatrie reprezinta o conditie lenta si progresiva a creierului care este caracterizata prin deteriorarea memoriei si este insotita de tulburari de rationament, dificultati de planificare, de limbaj ti de perceptie.

Scopul prezentului proiect este de a identifica problemele de ingrijire specifice pentru un pacient cu Alzheimer.

Problemele pe care le poate prezenta un bolnav cu Alzheimer si de care trebuie sa tina seama asistentul medical la intocmirea planului de ingijire sunt: conditia lenta si progresiva a creierului care se caracterizeaza prin deteriorarea memoriei si este insotita de tulburari de rationament, dificultati de planificare, de limbaj si de perceptie, chiar si pierderea memoriei.

Obiectivele prezentului proiect sunt: intelegerea bolnavilor cu Alzheimer intelegerea nevoilor fundamentale, interventiile autonome si delegate ale asistentului medical care duc la evaluarea interventiilor aplicate.

Dezvoltarea obiectivelor proiectului, au la baza urmatoarele competente profesionale:

1. Urmarirea si notarea in foaia de observatie a functiilor vitale si vegetative.

2. Cunoasterea si aplicarea regimurilor dietetice in diferite boli.

3. Utilizarea rezultatelor evaluarii pentru identificarea prioritatilor in ingrijirea pacientului si clasificarea unui plan al tuturor activitatilor de ingrijire.

4. Asigurarea mediului adecvat odihnei si supravegherea bolnavului.

5. Cunoasterea stilului de viata, a conditiilor de trai si de munca, a efectelor asupra starii de sanatate.

6. Cunoasterea metodelor de administrare a medicamentelor.

7. Acordarea de ingrijiri pentru prevenirea complicatiilor in diferite afectiuni.

8. Cunoasterea pregatirii bolnavilor si a materialelor necesare pentru recoltari de produse biologice, patologice. Explorari functionale, examen radiologie etc.

9. Acordarea de ingrijiri in situatii de urgenta.

10. Realizarea educatiei in scopul prevenirii complicatiilor ti mentinerea unui grad ridicat de sanatate.

Aplicarea procesului de ingrijire la pacientii cu Alzheimer s-a finalizat prin analiza unui caz cu alzhaimer in geriatrie - caz pentru care sa elaborat un interviu. Pe baza interviului s-au evidentiat problemele de dependenta specifice celor paisprezece nevoi fundamentale ale Virginiei Handerson.

In final a fost elaborat planul de ingrijire a bolnavului cu alzheimer respectand obiectivele generale ale proiectului. Pe plan au fost evidentiate problemele de dependenta, obiectivele de ingrijire, interventii autonome si delegate aplicate, precum si evaluarea interventiilor aplicate.

II. Ingrijirea bolnavului cu Alzheimer

Obiectiv 1.

Conexiunea organismului cu mediul inconjurator si reglarea activitatii organelor sunt realizate de sistemul nervos. Din punct de vedere functional se disting doua componente: sistemul nervos somatic sau de relatie, ce integreaza organismul in mediul de viata si sistemul nervos vegetativ, cel care asigura coordonarea activitatii organelor interne. Acesta din urma este impartit in doua categorii: simpaticul si parasimpaticul. Cele mai multe organe interne pimesc inervatie de la ambele segmente. Simpaticul asigura reactia de aparare a organismului in situatii deosebite, iar parasimpaticul inhiba functia simpaticului si duce la relaxarea organismului. Din punct de vedere topografic se face diferenta intre sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Sistemul nervos central ( SNC ) cuprinde creierul si maduva spinarii. Acesta contine centrii nervosi, care primesc informatii de la receptori, le prelucreaza si transmit comenzi la efectori, adica muschi sau glande. Sistemul nervos periferic face legatura intre sistemul nervos central si organele corpului si este compus din nervi si ganglioni nervosi.

Sistemul nervos este organizat ca o retea de neuroni, prin care circula informatia pe anumite circuite sub forma impulsurilor nervoase care se transmit de la un neuron la altul prin simapse. Neuronul reprezinta celula functionala de baza a sistemului nervos si este alcatuit din corp celular, axon si dendrite.

Coloana vertebrala este formata din mai multe vertebre, care au in mijloc o gaura vertebrala. Cand vertebrele se suprapun, in interior se formeaza canalul vertebral care adaposteste maduva spinarii. Exista cinci tipuri de vertebre: cervicale, toracale, lombare, sacrate si coccigiene. Maduva spinarii are forma unui cilindru turtit li este alcatuita atat din substanta cenusie, situata central, cat si din substanta alba, situata la exterior.

Maduva spinarii este conectata cu organele receptoare si efectuare prin 31 de perechi de nervi spinali: 8 cervicali, 12 toracali, 5 lombari, 5 sacrati si 1 coccigian.

De asemenea, ea prezinta doua functii principale: functia de centru reflex si conducere. Reflexul reprezinta procesul prin care organismul raspunde la stimul. Nervii senzitivi conduc impulsul nervos declansat de stimuli pana la centrul reflex, care se afla in substanta cenusie si care primeste informatiile, le analizeaza si apoi genereaza raspunsul. Nervii motori sunt cei care conduc acest raspuns pana la efectori. Funcsia de conducere se refera la conducerea impulsurilor nervoase prin maduva spinarii. Exista doua tipuri de cai de conducere: cele scurte care fac legatura intre diferitele segmente ale maduvei spinarii li cele lungi care fac legatura intre maduva si celelalte etaje ale SNC.

Bibliografie:

- K. Blennow, M. Leon & H. Zetterberg: Alzheimer's disease. The Lancet 2006, 368, pp. 387-403.

- Anthony Hopkins: Clinical Neurology. Oxford-New York-Tokyo, Oxford University Press - 2002.

- R. J. Wurtzmann si colab. (eds): Alzheimer's disease. New York, Raven Press - 1990.

- Gerd Huber: Psychiatrie. Stuttgart, Schattauer - 1994.

- G. D. Miner si colab. (eds): Caring for Alzheimer's patients: a guide for family and health care providers. New York, Plenum Press - 1989.

- Thomas Arendt et al.: Hyperploidy contributes to cell death in Alzheimer's disease. Amer. Journal of Pathology, 2010, 177:15-20

- National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) din Statele Unite - Pagina de informatii asupra bolii Alzheimer: Research literature (en.) Cuprinde o bibliografie exhaustiva cu cele mai recente publicatii (14.194 articole aparute intre noiembrie 2001 - noiembrie 2006!)

- http://www.slideshare.net/danielasamoilamh/boala-alzheimer2

- http://www.umft.ro/data_files/documente-atasate-sectiuni/419/ghid_20de_20nursing.pdf

- http://www.sfatmedical.ro/Boli_si_afectiuni/Psihiatrie/Boala_Alzheimer/Cauze

- Prezentare de caz: Dementa mixta ( Alzheimer si vasculara ) Autor: Prof. Univ. Dr. Delia Mariana Podea, publicat in 7 decembrie 2011

- "Corelatii etiopatologice, clinico-evolutive si terapeutice in boala Alzheimer" UMF " Gr. T. Popa" Iasi, Catedra de Psihiatrie, conducator stiintific: Prof.Univ.Dr. Roxana Chirita, doctorand: Dr. Oana Cristina Cretu, Iasi - 2011

- " Ghid de diagnostic si tratament in demente"

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
9 249 cuvinte
Nr caractere:
52 535 caractere
Marime:
558.82 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Medicina
Data publicare:
18.06.2019
Structură de fișiere:
  • Ingrijirea bolnavului cu Alzheimer in geriatrie.doc
Predat:
Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica Vodă” din Iasi
Profesorului:
Ouatu Elena
Te-ar putea interesa și:
Caracteristica ultimelor decenii ale secolului nostru, este cresterea numerica a populatiei...
-importanta problemei: -frecventa mare a imbolnavirilor dupa 65 de ani -40% din timpul acordat...
J. P. Junod Cine dintre noi vrea sa fie batran? Cand suntem copii si adolescenti, deseori ne...
Perceptiile diferite asupra batranetii si fenomenului de imbatranire propun o privire generala a...
CAP I:GERIATRIE.NOTIUNI GENERALE. 1.1.Termenul de geriatrie.Notiuni generale. Cuvantul...
Sus!