Homeostazia Tensiunii Arteriale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Deoarece cordul pompeaza sangele pulsatil, presiunea arteriala fluctueaza intre un nivel sistolic de 120 mm Hg si un nivel diastolic de 80 mm Hg. Presiunea din aorta este cea mai mare, ea scazand progresiv aproape de 0, la varsarea venelor cave in atriul drept. Desi in arterele pulmonare, nivelul presional este mult mai scazut, debitul sanguin pulmonar in fiecare minut este egal cu cel din circulatia sistemica.

Prin tensiune arteriala (T.A.) se intelege, din punct de vedere hemodinamic, forta exercitata de masa sanguina pe unitatea de suprafata vasculara.

T.A. este conditionata de patru factori primordiali care sunt supusi unui control nervos si umoral permanent.

1. Debitul cardiac (volumul bataie inmultit cu frecventa cardiaca) influenteaza T.A. sistolica.

2. Rezistenta periferica: arterele mici si mijlocii sunt dotate cu musculatura neteda al caror tonus este controlat nervos si umoral.

3. Elasticitatea vaselor mari (cuprinzand crosa aortei) denumita "impedanta aortica" (proprietatile vasco-elastice ale carjei aortice) care scade cu varsta si creaza rezistenta la golire, ? HTA sistolica intalnita la varstnici.

4. Vascozitatea sangelui este un factor secundar, intalnit in poliglobulii, care faciliteaza marirea tensiunii arteriale si aparitia hipertensiunii arteriale diastolice.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt 120-140 mm Hg pentru componenta sistolica si de 80-95 mm Hg pentru cea diastolica. HTA este considerata peste 160 mm Hg (valoarea sistolica) si peste 95 mm Hg (valoarea diastolica). Tensiunile arteriale cuprinse intre valorile normale si cele patologice se numesc "hipertensiune la limita" sau "borderline hipertension".

FIZIOPATOLOGIA HIPERTENSIUNII ARTERIALE

HTA este una din cele mai raspandite boli cardiovasculare. Prezenta bolii oscileaza intre 5 si 7 % in tarile slab dezvoltate si 10 - 20 % in tarile industrializate. De cele mai multe ori aceasta este descoperita intamplator sau la unele examinari active de depistare, la examinari periodice, la examinari pentru angajare etc.

Se considera ca limitele intre normal si patologic stabilite de catre OMS sunt prea mari si ca in realitate valorile cuprinse intre 140 si 160 mm Hg dubleaza riscul de-a face cardiopatie hipertensiva, fata de valorile sub 140 - 90. De aceea, tot mai mult se propune ca valori limita "hipertensive" 140 si 90 mm Hg. Se apreciaza ca 50 % din hipertensivi nu stiu ca au valori crescute ale TA, boala fiind asimptomatica si ca jumatate din bolnavii tratati, datorita lipsei de simptome nu-si iau boala in serios si nu respecta recomandarile medicale.

HTA, apare de regula, dupa varsta de 30 de ani, frecventa ei creste in general cu varsta, este asemanatoare la cele doua sexe intre 40 si 60 de ani si devine mai frecventa la femei la 60 de ani. Din aceste motive, aprecierea valorilor presiunii arteriale ca normale sau patologice se face in functie de numerosi parametri: varsta, sexul, constitutia.

HTA este o cauza importanta de deces. Peste 50 % din infarctele miocardice si peste 75 % din accidentele vasculare cerebrale au la baza HTA.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Homeostazia Tensiunii Arteriale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
7 794 cuvinte
Nr caractere:
45 082 caractere
Marime:
207.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
tensiune, sange
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!