Fractura De Gamba

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Putin bun simt la patul bolnavului ajuta mai mult decat un sac de stiinta. Frugoni Da bolnavilor stiinta si talentul tau, dar nu uita dragostea si compasiunea. T. Ghitescu Cap. I Notiuni de anatomie si fiziologie a gambei I. 1. Notiuni generale despre aparatul locomotor Aparatul locomotor cuprinde in constitutia sa sistemele care participa la sustinerea corpului uman. Totodata ii asigura posibilitatea de miscare sau locomotie.

El este alcatuit din oase si articulatiile lor, care alcatuiesc sistemul osteoarticular si din muschi, ca elemente active ale miscarii.

Scheletul corpului uman reprezinta expresia adaptarii la conditiile statiunii si locomotiei bipede.

Ca urmare se diferentiaza; scheletul axial format din coloana vertebrala cu rol in sustinere si miscare; scheletul membrelor superioare care se leaga de scheletul axial prin centura scapulara; scheletul membrelor inferioare care se leaga de scheletul axial prin centura pelviana. I. 2. Scheletul gambei Este format din doua oase asezate in paralel : Tibia; fibula sau peroneul.

I. 2. 1. Tibia Tibia este un os lung, situat in partea mediana sau interna a sche- letului gambei, fiind principalul os de sprijin; - prezinta un corp si doua extremitati.

- extremitatea superioara Este mai voluminoasa decat cea inferioara, este formata din doua tuberozitati care se numesc condili : - condilul interior; - condilul exterior.

Pe fata lor superioara, condilii au suprafete articulare, cavitati glenoide ale tibiei, care se articuleaza cu condilii femurali.

Condilul extern are o fateta periniera pentru articularea cu capul fibulei. Pe fata anterioara se afla o proeminenta numita tuberozitatea interioara, pe care este fixat tendonul rotulei.

Corpul tibiei are forma unei prisme triunghiulare; - pe fata posterioara se afla o creasta care porneste din dreptul condilului extern pana in jos si median, numindu-se linia oblica a tibiei serveste pentru insertia muschilor solear si tibial posterior.

- extremitatea inferioara Este mai putin voluminoasa decat cea superioara. Prezinta o fata articulara pentru trohleea astragalului.

La partea interna, extremitatea se prelungeste sub forma unei apofize, numita maleola interna (se articuleaza tot cu astragalul). Pe fata externa a acestei extremitati se afla o fateta articulara pentru fibula. I. 2. 2. Fibula sau peroneul Fibula este un os lung, mai subtire decat fibula, asezat in partea externa a gambei.

Prezinta un corp si doua extremitati care se articuleaza cu tibia.

extremitatea superioara Extremitatea superioara se prezinta cu o ingrosare, numita capul tibiei.

Pe fata superioara se afla o suprafata articulara pentru condilul extern al tibiei, iar lateral are o apofiza piramidala numita apofiza stiloida.

Capul tibiei este subtire, avand forma unei prisme triunghiulare cu suprafete neregulate (pentru intersectia ...

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
3 046 cuvinte
Nr caractere:
19 476 caractere
Marime:
24.59 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Medicina
Tag-uri:
fractura, gamba
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Fractura De Gamba
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Fracturile diafizare ale femurului cuprinse intr-o linie superioara care trece la 3 centimetri...
Fracturile difizare ale femurului Definitie Fracturile diafizare ale femurului cuprinse intr-o...
CAPITOLUL I TEMA : "INGRIJIREA BOLNAVULUI CU FRACTURA DIAFIZARA DE FEMUR" MOTTO:...
Membrul superior Fractura Umarului 1. Fractura claviculei - mecanism : a. direct - cadere de...
Entorsa, fractura si luxatia sunt afectiunile cele mai frecvente si cunoscute ale aparatului...
Sus!