Epidemiologia profilaxia și controlul infecțiilor hidrice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Bolile hidrice reprezinta bolile in care apa constitue calea de transmitere. Patologia hidrica este legata de prezenta unor microorganisme patogene cu semnificatie epidemiologica primordiala cauza a bolilor hidrice infectioase si de compozitia chimica modificata ( carente sau exces) cu semnificatie epidemiologica secundara cauza a bolilor hidrice neinfectioase.

Apa ca si aerul si alimentele, reprezinta un element de mediu indispensabil vietii.

Cantitatea de apa existenta pe glob este fixa si finita. Discrepantele intre disponibilitatea de apa pe locuitor sunt enorme.

Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la apa potabila salubra si 3/4 din acestia nu au acces la sisteme de salubritate. Doar 30% din populatia tarilor slab dezvoltate are acces la apa salubra, fata de 90% din tarile industrializate. La nivel mondial, 1/5 din locuitorii mediului urban si 2/3 din cel rural nu beneficiaza de apa potabila suficienta si de calitate optima.Peste 4/5 din bolile cunoscute in lume sunt legate de insalubritatea apei. Bolile produse prin utilizarea apei contaminate inregistreaza peste700 milioane cazuri anual. Morbiditatea in tarile slab dezvoltate este direct proportionala cu gradul de insalubrizare a apei. Se apreciaza ca populatia tarilor in curs de dezvoltare inregisteaza anual peste 550 milioane cazuri de trahom, 200 milioane cazuri de schistosomiaza, 450 milioane cazuri de dracunculoza, 200 milioane cazuri de malarie, 40 milioane cazuri de oncocercoza.

Cele peste 500 milioane de cazuri de boala diareica acuta inregistrate anual si cei peste 60% copii din zonele rurale, din tarile slab dezvoltate, afectati de holera, febra tifoida, parazitoze, determina peste 20 de milioane de decese, dintre care 6 milioane la copii in varsta de pana la 5 ani. Bolile diareice acute dau 35% din mortalitatea infantila ?0-1 an) in tarile subdezvoltate si cca. 90% din mortalitatea varstei de 1-5 ani pe glob.

La nivel planetar se apreciaza ca mor zilnic peste 25.000 de oameni din cauza lipsei apei potabile.

In ultimul timp se pune acut problema degradarii, tot mai intense, a apelor prin deversari menajere si prin activitate industriala, agricola si zootehnica. Poluarea de toate tupurile, chiar daca nu distruge fizic apa, o face insa, calitativ, inutilizabila pentru om.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epidemiologia profilaxia si controlul infectiilor hidrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
6 998 cuvinte
Nr caractere:
41 021 caractere
Marime:
50.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, boli
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!