Cătina și uleiul de cătină în nutriție

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Unul din miracolele naturii oferite noua, este catina. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Uleiul de catina este un adevarat elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara si incetineste evolutia bolilor de ochi. Uleiul de catina contine cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii.

Uleiul de catina este folosit la numeroase produse cosmetice cum ar fii samponul al carui extract de catina, o polivitamina naturala, contribuie la mentinerea sanatatii parului si a pielii, indeparteaza celulele moarte si stimuleaza regenerarea tesuturilor

El mai este folosit si pentru cremele cicatrizante care ajuta la plagi infectate, rani, arsuri, escare si ulceratii ale pielii de asemenea mentionez si actiunea terapeutica cicatrizanta, datorata prezentei uleiului de catina si antiseptica, datorata prezentei cloramfenicolului. Introducere

Catina alba, "uzina vie", cum i-au spus modernii, este cunoscuta si folosita, probabil, de mii de ani, pentru insusirile sale tamaduitoare. Caci durerile fizice au insotit omul din toate timpurile si el a incercat sa le calmeze, la inceput instinctiv, apoi tot mai constient. Natura i-a pus la indemana o bogata "colectie" de plante a caror actiune variata nu putea sa-i scape. Printre aceste plante cu siguranta a figurat, la un moment dat si catina. Medicina empirica, apoi cea moderna, cu deosebire cea "naturista", i-au precizat componentele cu rol important pentru sanatatea omului: vitaminele, sarurile minerale, hidratii de carbon, acizii organici, etc.

Aliata medicinii, industria farmaceutica, ca si industria alimentara n-au intarziat sa transfere aceste componente in produse utile: ulei (ce contine de 10 ori mai mult caroten decat morcovul) cu actiune in tratarea unor afectiuni ale pielii, pastile de vitamine, infuzii si decocturi cu utilizare in afectiunile gastrointestinale, renale, hepato-biliare, stari febrile, etc.

In Grecia antica, Dioscorid si Terophast recomandau utilizarea catinei in hrana cailor de curse pentru sporirea masei musculare si a luciului pielii.

Este cunoscuta de secole utilizarea catinei ca remediu pentru ingrijirea pielii si drept component al produselor cosmetice cu actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere. Produsul este folosit in medicina estica si foarte recent in cea vestica pentru tratamentul ranilor la nivelul tegumentelor si mucoaselor.

Catina este un arbust cu vitalitate deosebita, care creste in zone muntoase si aride.

Aproape nu exista vitamina, oligoelement sau mineral esential care sa lipseasca din fructul acru-astringent al catinei, cel mai puternic concentrat de energie pe care natura ni-l ofera.

Bibliografie:

1. Ghejan Andrei-Bioutilitati

2. Maria Treben -Alimentatia Sanatoasa cu Plante, Editura Gemma Print, 2003

3. Ilie Tudor, Mihai Minoiu-Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei, Editura Artmed, 2004

4. Ion Munteanu-Trusa cu plante medicinal, Editura Ceres, 2005

5. Eugen Fischer-Dictionar de plante medicinal, Editura Gemma Print, 2002

6. Gheorghe Jurj-Breviar de homeopatie - Editia a II-a, Editura Farmamedia, 2008

7. Dorothee Koechlin de Bizemont-Calitatea vietii, alimentatia si mediul,Editura Pro Editura si Tipografie, 2007

8. Constantin Parvu-Universul plantelor - editia a IV-a, Editura Asab, 2006

9. Constantin Parvu-Enciclopedia plantelor - vol. IV, Editura Tehnica, 2005

10. Gheorghe Valentin Roman, Maria Toader-Cultura plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic, Editura Ceres, 2008

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Catina si uleiul de catina in nutritie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
9 420 cuvinte
Nr caractere:
47 610 caractere
Marime:
98.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
catina, nutritie
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!