Cancerul - Boala secolului

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Ce este cancerul? pag. 4
II. Cum apare cancerul? pag. 4
II.1. Notiuni generale pag. 4
II.2. Etapele aparitiei si evolutiei cancerului pag. 5
III. Tumorile benign si tumorile maligne pag. 6
IV. Epidemiologie, simptomatologie si diagnostic pag. 7
V. Factorii de risc pag. 8
VI. Preventia cancerului pag. 9
VI.1. Preventia primara pag. 10
VI.2. Preventia secundara (screening-ul) pag. 11
VI.2.1. Screening-ul in cancerul mamar pag.12
VI.2.2. Screening-ul in cancerul de col uterin pag. 12
VI.2.3. Screening-ul in cancerul colorectal pag. 12
VI.2.4. Screening-ul in cancerul de prostata pag. 13
VI.3. Preventia tertiara (follow-up) pag. 13
VII. Tipuri de cancer pag. 13
VII.1. Clasificare dupa histologie pag. 13
VII.1.1. Carcinomul pag. 14
VII.1.2. Sarcomul pag. 14
VII.1.3. Blastomul pag.15
VII.1.4. Limfomul pag. 16
VII.1.5. Leucemia pag.17
VII.2. Clasificare dupa localizare pag. 18
VII.2.1. Cancerul la san (cancerul mamar) pag. 19
VII.2.2. Cancerul de col uterin pag. 20
VII.2.3. Cancerul de prostata pag. 20
VII.2.4. Cancerul pulmonar pag. 21
VIII. Tratarea cancerului pag. 22
VIII.1. Tratamentul profilactic pag. 22
VIII.2. Tratamentul curativ pag. 23
VIII. 3. Tratamentul paliativ pag. 24
IX. Concluzii pag.24

Extras din proiect:

Nu exista o definitie simpla si exacta a cancerului. Etimologia cuvantului provine din limba greaca KARKINOS, ceea ce inseamna crustaceu.

Cancerul (denumirea stiintifica: neoplasm malign) este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolata a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte tesuturi din organism, fie prin crestere directa in tesuturi adiacente (invazie) sau prin migratia celulelor spre locuri mai indepartate in organism (metastaza).

Cancerul reuneste o serie de boli umane si animale caracterizate anatomo-clinic prin dezvoltarea de tumori in organe si tesuturi. Expresia histocitologica a cancerului este denumita neoplazie, unitatea morfofunctionala a acesteia din urma fiind celula canceroasa (neoplazica sau tumorala).

II.Cum apare cancerul?

II.1. Notiuni generale

Cancerul este rezultatul multiplicarii dezordonate si dezorganizate a celulelor. Putem intelege acest lucru, cercetand procesele ce au loc in celulele sanatoase. Corpul uman este alcatuit din numeroase tesuturi diferite - spre exemplu pielea, plamanii, rinichii si ficatul - fiecare dintre ele fiind formate din milioane de celule. Acestea sunt dispuse intr-o maniera ordonata, fiecare tesut in parte avand propria sa structura celulara.

In toate tesuturile, celulele se pierd in mod constant din cauza uzurii generale si sunt inlocuite printr-un proces de diviziune celulara. In toate tesuturile normale, actiunea unei celule este controlata, aceasta divizandu-se in doua si creand doua noi celule, identice cu cea originala. In cazul in care organismul prezinta rani, rata productiei de celule creste automat pana la vindecarea acestora, apoi revine incet la normal. Celulele canceroase se divid si cresc intr-un mod necontrolat si continua astfel pana la aplicarea tratamentului. Intre timp, numarul lor creste pana in momentul in care cancerul devine vizibil. Pe langa inmultirea extrem de rapida, celulele canceroase sunt incapabile sa se organizeze intr-un mod adecvat, iar masa de tesut care ia nastere nu are structura unui tesut normal.

In fiecare secunda, organismul nostru isi reinnoieste mii de celule.Uneori, in procesul de replicare se pot strecura erori, rezultand celule anormale, care pot constitui originea unui cancer.Astfel de erori in replicarea celulara apar zilnic, insa e clar ca nu toate evolueaza spre cancer.Acest lucru se datoreaza unui mecanism de verificare a erorilor care apar in replicarea ADN (proofreading), care duc fie la repararea, fie la eliminarea celulelor anormale (prin actiunea celulelor killer).Cancerul apare atunci cand o celula scapa acestor mecanisme de verificare, acumuleaza mai multe mutatii si incepe se prolifereze haotic.

Aceste mutatii fac ca o celula canceroasa sa fie autonoma (procesul de crestere si diviziune nu mai necesita semnale externe de tipul factorilor de crestere sau hormonilor, ca la celulele normale), rezistenta la semnalele inhibitorii de oprire a proliferarii, cu posibilitate de replicare nelimitata (ca celulele stem), de promovare a neovascularizatiei, de invazie si metastazare.

II.2. Etapele aparitiei si evolutiei cancerului

Aparitia si evolutia cancerului la nivelul tesutului epitelial se relizeaza in mai multe etape:

a)Transformarea maligna

b) Formarea tumorii primare

c) Metastazarea

d) Formarea tumorii secundare

e) Moartea organismului

a).Transformarea maligna reprezinta procesul prin care celule normale (care se pot inmultii, matura si specializa pentru anumite functii, pe care le indeplinesc in organism) se transforma in celule canceroase, care se inmultesc anarhic. Apare mai frecvent la nivelul celulelor care se divid mai des (adica au o rata mai inalta de diviziune). Transformarea maligna mai este cunoscuta si sub numele de oncogeneza sau cancerogeneza.

b). Tumora primara este tumora care se formeaza la locul in care a avut loc transformarea maligna. Celulele transformate malign se inmultesc fara nici un control, modifica structurile normale din vecinatate si produc o crestere locala a tesutului.

Dupa cum cresterea tumorala este realizata numai deasupra barierei reprezentate de membrana bazala sau este realizata cu distrugarea ei (insotita de dezvoltarea tumorii sub membrana bazala), se poate considera ca formarea tumorii primare se desfasoara in trei faze:

1.Faza preinvaziva - formarea tumorii primare deasupra membranei bazale

2.Invazia locala - procesul de distrugere a membranei bazale

3.Faza invaziva - crestere tumorala cu invazia tesutului de sub membrana bazala.

c).Metastazarea. Celule ale tumorii primare se desprind de tumora si se raspandesc in organism (in general pe cale limfatica si/sau sanguina) formand colonii locale.

d). Formarea tumorii secundare. Celulele tumorale pornite in circulatie sunt blocate in diferite zone unde se inmultesc in continuare, formand tumorile secundare. Fiind rezultate din procesul de metastazare, tumorile secundare sunt numite si metastaze. Din tumorile secundare se pot forma, prin metastazare tumori tertiare, cuaternare s.a. Acestea nu pot fi deosebite, insa, una de alta. De aceea nu prezinta decat importanta teoretica.

5). Moartea organismului afectat de cancer se produce rareori ca urmare a tumorii primare, de cele mai multe ori fiind rezultatul formarii si cresterii metastazelor.

III.Tumorile beningne si tumorile maligne

Nu toate tumorile sunt cancerose. Desi celulele unei tumori se inmultesc intr-un mod necontrolat, ele pot fi benigne sau maligne. De cele mai multe ori, oamenii interpreteaza gresit termenul "tumora", utilizandu-l ca un sinonim pentru "cancer". Cele benigne pot avea aproape aspectul unui tesut normal, atunci cand sunt privite la microscop. Acestea cresc si comprima sau deplaseaza tesuturile invecinate, dar nu le invadeaza. Tumorile benigne de marimi mai reduse nu dau simptomatologie si pot fi neglijate; cele mai mari se indeparteaza, de preferat dupa ce diagnosticul de benignitate a fost stabilit.

Atunci cand celulele anormale in crestere formeaza tumori, iar acestea invadeaza alte tipuri de celule adiacente si se raspandesc in organism prin sange sau limfa, este vorba despre tumori maligne.Celulele tumorii maligne (celulele canceroase) se inmultesc in interiorul unui tesut sanatos,invadand tesuturile din vecinatate si de la distanta. Aceste celule se raspandesc in intreg organismul gazda, cauzand in final moartea. O tumora maligna provoaca metastaze (invadeaza alte organe), dar o tumora benigna nu.

Cuvantul "malign" inseamna "rau"; in contrast cu "benign" care inseamna "inofensiv". Ambele descriu aparitia si evolutia celor doua tipuri de tumori in lipsa tratamentului.

Celulele canceroase iau nastere din celulele sanatoase ale organismului, o singura celula canceroasa fiind uneori suficienta pentru dezvoltarea unei tumori. Cu toate acestea, transformarea unei celule sanatoase intr-una canceroasa se realizeaza treptat, cuprinzand mai multe etape de-a lungul mai multor ani de zile. Cu trecerea fiecarei etape celula se modifica si devine din ce in ce mai putin receptiva la mecanismele normale de control al organismului.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cancer#Tratamentul_paliativ

http://www.justmed.eu/cursuri_oncologie.php

http://www.sfatulmedicului.ro/

http://www.altamedicina.com/cancerul/

http://www.pacientcancer.ro/

http://www.ymed.ro/tipuri-de-cancer/

http://www.ilaborator.ro/Cancer/CANCER027.html

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/smokingandtobacco/smoking-and-cancer

http://www.scribd.com.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
9 000 cuvinte
Nr caractere:
50 292 caractere
Marime:
59.00 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Medicina
Data publicare:
22.05.2017
Structură de fișiere:
  • Cancerul - Boala secolului.docx
Predat:
Colegiul Naţional “Ion Maiorescu”
Profesorului:
Apostu Emilia
Te-ar putea interesa și:
In fata pacientului neoplazic o ridicare neputincioasa a umerilor este manifestata adeseori, ca...
Introducere Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer...
CANCERUL Cancerul a devenit o problema a lumii moderne.Evolutia lui este maligna, secreta si...
Cancerul gastric Date statistice Secolul XX s-a caracterizat prin incidenta inalta a cancerului...
Secolul al XX-lea a fost, in evolutia istoriei, o perioada a paradoxurilor. A fost perioada...
Sus!