Organizarea Atelierului

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Organizarea atelierului
2.Organizarea reparatiilor utilajelor
a.Generalitati
b.Normative de reparatii
c.Documentatia tehnologica necesara executarii reparatiilor utilajelor
d.Organizarea aprovizionarii cu piese de schimb
3.Utilajele si tehnologia executarii reparatiilor
a.Generalitati
b.Primirea si demontarea utilajelor
c.Curatirea pieselor demontate
d.Constatarea defectelor si sortarea pieselor
e.Masini,scule si dispozitive folosite la lucrarile de reparatii
f.Asamblarea utilajelor reparate.Lucrari de incheiere

Extras din proiect:

Trebuiesc executate o gama de operatii tehnologice in scopul de a realiza piese cu folosire individuala sau piese ce urmeaza a fi montate in subansamble,ansamble,masini sau instalatii.

Lucrarile se efectueaza asupra materialelor sau semifabricatelor prelucrate ,sau nu,anterior pe diverse masini-unelte.

Aceste lucrari pot fi efectuate manual sau macanizat,ceea ce impune mecanicului sa posede o pregatire profesionala completa care sa imbrace cunostinte referitoare la materialele cu care se lucreaza la sculele si untilajul folosit,cat si la procesul tehnologic de prelucrare.

Intreaga activitate se desfasoara in atelier care pentru a raspunde cerintelor trebuie sa indeplineasca o serie de conditii privitoare la:spatiu,iluminat,microclimat,ventilatie si zgomote.

In spatiul destinat atelierului sunt amplasate bancurile de lucru,masinile-

unelte cat si celelalte mijloace mecanizate,respectand normele departamentale de protectia muncii.

- Iluminatul atelierului-este un factor important care imbunatateste conditiile de munca pe toata durata schimbului de lucru,mentine capacitatea de munca pe toata durata schimbului de lucru,contribuie la reducerea accidentelor de munca ,favorizeaza calitatea muncii.Iluminatul atelierelor pot fi:

iluminat natural realizat cu lumina zilei si iluminat artificial.Cel mai corespunzator iluminat artificial este cel mixt la care fluxul luminos este trimis in spatii de lucru si direct si indirect(reflectat din tavan).

-Microclimatul din atelier-se situeaza in zona optima atunci cand temperatura aerului este 289 291K,umiditatea 50%,viteza aerului 0,3 m/s iarna si 0,6 m/s vara,iar temperatura suprafetelor incalzite ale utilajelor si instalatiilor nu depaseste 328K.

-Ventilatia-are drept scop sa creeze si sa intretina spatiile de lucru atmosfera corespunzatoare conditiilor cerute de igiena muncii.Prin ventilatie aerul viciat se inlocuieste cu un aer curat.Elevii trebuie sa stie ca in toate atelirele se organizeaza ventilatia naturala si ea trebuie sa functioneze cand este nevoie.La unele ateliere exista si ventilatie mecanica locala sau generala.

-Combaterea zgomotului-se realizeaza prin:eliminarea cauzelor acestuia cand este posibil,prin reducerea intensitatii lui folosind foi de cauciuc,pasla sau alt material fonoizolant si prin folosirea mijloacelor de protectie individuala contra zgomotului.

UTILAJELE SI AMPLASAREA LOR

Unelte folosite in lucrari se pot clasifica dupa urmatoarele criterii:

-dupa modul de actionare:cu actiune manuala(ciocane,dalti,pile,foarfece,etc)si cu actionare mecanica(masini de gaurit,de polizat,prese,etc);

-dupa mobilitate:utilaje mobile(scule,unelte)si utilaje stabile(masini de gaurit,foarfece cu role,polizoare,etc);

-dupa destinatie:utilaje direct productive(scule,unelte,aparate de sudura,etc)si utilaje destinate ridicarii si transportului(cricuri,carucioare).

Lucrarile se executa la banc,care poate fi destinat pentru unul sau mai multe locuri de munca.

Pentru fiecare loc de munca de la banc este instalata o menghina,sunt prevazute sertare pentru pastrarea sculelor si instrumentelor.

MENGHINA-este un dispozitiv de tip universal care foloseste la prinderea pieselor in scopul prelucrarii.Menghinele pot fi actionate cu surub sau cu parghii si pedale(intalnite mai rar).Menghinele actionate cu surub sunt denumite menghine paralele(fig.2,a).Se mai folosesc si menghine

paralele rotative(fig.2,b),care pot primi prin rotire orice pozitie in plan

orizontal si menghina speciala cu falca rotativa(fig.2,c)pentru prelucrarea pieselor cu fete neparalele.

Sculele si instrumentele necesare executarii diferitelor operatii se pastreaza permanent in sertarele bancului,pentru a le avea la indemana.Ele constituie trusa cu scule(fig.3).

Lucrarile de reparatii curente,mijlocii si capitale se executa in atelierele de reparatii ale intreprinderilor.Dupa marimea intreprinderii,aceste reparatii se pot face intr-un singur atelier sau mai multe ateliere,dintre care unul central sub directa conducere a mecanicului-sef,iar celelalte organizate pe langa sectoarele productive,numite ateliere de sector.

Sarcinile atelierelor de sector sunt:

-executarea reparatiilor curente ale masinilor din sectorul pe care il deserveste;

-efectuarea reparatiilor accidentale;

-pregatirea pieselor de rezerva pentru masinile sectorului respective.

In cazul inzestrarii cu intregul utilaj prescris,cu instrumentele de masurat si control necesare,atelierele de sector pot executa reparatiile planificate ,curente si mijlocii,reparatiile capitale si confectionarea pieselor de schimb urmand a fi efectuate in cadrul atelierului central

Bibliografie:

*Lacatuserie generala-manual pentru licee si scoli profesionale anul I.

Autori: E.Ariesan

Gh.Peptea

*Tehnologia ansamblarii si montajului-manual pentru licee industriale clasele XI-XII sau anii IV-V , scoli de maestri sip e specializare postliceala.

Autori: I.Gheorghe

M.Voicu

I.Paraschiv

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea Atelierului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
6 368 cuvinte
Nr caractere:
39 178 caractere
Marime:
23.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
ateliere, organizare, piese, Protectia Muncii
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!