Brațul artificial

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Scurta anatomie a aoselor.
Fracturile oaselor lungi-generalitati.
Leziuni tegumentare.
Tratamentul fracturilor.
Anatomia bratului.
Anatomie si biomecanica.
Artoplastia bratului.
Operatia si complicatiile acesteia.
Inovatii.

Extras din proiect:

Scurta anatomie a oaselor.

Scheletul uman este alcatuit din 206 piese care cuprind oase lungi, oase scurte si oase plate. Oasele lungi sunt constituite din 2 epifize la extremitati(epifiza proximala si cea distala) separate la copii prin cartilajul de crestere de metafize (proximala si distala ), intre ele interpunandu-se diafiza.

La adult, odata cu osificarea cartilajului de crestere, delimitarea intre epifiza si diafiza dispare. Diafiza este alcatuita dintr-un tub de substanta osoasa compacta (corticala) avand in centru canalul medular ce contine maduva osoasa.

Oasele lungi cresc in lungime datorita cartilajului de crestere existent la cele doua extremitati (intre diafiza si metafiza proximala si distala) si in grosime prin intermediul periostului ce inveleste diafiza la exterior.

De exemplu, cartilajul de crestere proximal humeral asigura 80% din cresterea in lungime a humerusului. Distrugerea completa a cartilajului de crestere inainte de osificarea lui completa, va determina o scurtare a osului respectiv, mai importanta daca este distrus cartilajul fertil.

O distrugere partiala poate determina aparitia unei diformitati unghiulare a osului respectiv.

Fracturile oaselor lungi. Generalitati.

Oasele lungi intra in alcatuirea scheletului membrelor. Prin intermediul lor se realizeaza miscari de mare amplitudine necesare mersului (oasele membrului pelvin) si gesturile curente ale vietii zilnice (oasele membrului toracic).

Diafizele oaselor lungi sunt frecvent expuse traumatismelor ducand la aparitia fracturilor.

Fractura reprezinta o intrerupere sau o discontinuitate la nivelul unui os, ca urmare a unui traumatism. Etimologic, cuvantul provine din latinescul 'fractura'. Pentru producerea unei fracturi este necesara existenta unor factori extrinseci si a unora intrinseci.

Factorii extrinseci-fracturile sunt produse datorita unor forte exterioare. Exista o serie de factori favorizanti ; varsta la care apar cel mai frecvent fracturile este intre 20-40 ani (prin activitatea lor, oamenii sunt mai expusi traumatismelor). Apoi varsta a treia datorita osteoporozei care diminueaza rezistenta osoasa.Copii desi sunt frecvent supusi traumatismelor, in cursul jocurilor fac mai rar fracturi datorita elasticitatii mai mari a oaselor.

Fracturile diafizare pot fi :

a) incomplete-la adulti fisurile intereseaza o singura corticala, pierzandu-se spre corticala opusa si pastrand astfel integritatea osului.

- la copil datorita periostului gros apare o fractura a corticalei numai de partea convexa a osului, cele doua fragmente fracturate ramanand in continuitate (mentinute de periost) realizand fractura 'in lemn verde'.

b) complete- cand traiectul de fractura intrerupe complet corticala, permitand de cele mai multe ori aparitia deplasarii celor doua fragmente.

Leziuni tegumentare.

Anatomia patologica a fracturilor trebuie sa cuprinda nu numai leziunile osoase ci si cele ale partilor moi inconjuratoare. Tegumentele pot prezenta solutii de continuitate mai mult sau mai putin importante in fractura deschisa, dar si in fracturile inchise.

Musculatura din jurul focarului de fractura poate suferi diverse leziuni prin deplasarea fragmentelor fracturii.

Leziunile vasculo-nervoase pot fi si ele prezente in cazul fracturilor diafizare.

In functie de lezarea invelisului cutanat fracturile sunt :-inchise (cu pastrarea integritatii invelisului cutanat)

-deschise (cu plaga tegumentara).

Tratamentul fracturilor.

Primul ajutor consta in principiu in masuri ce limiteaza durerea si previn aparitia unor leziuni ulterioare. Fracturile deschise trebuie acoperite cu cel mai curat material avut la dispozitie.Pacientul trebuie sa fie transportat de urgenta la un centru de traumatologie.

Examanul radiologic standard - fata si profil - este criteriul absolut pentru a stabili existenta fracturii, sediul ei, forma traiectului de fractura si prezenta tipului deplasarilor.

Radiografiile trebuie executate pe filme mari, care sa cuprinda intreg segmentul de membru fata si profil, cu articulatiile supra si subiacenta. In cazuri de incertitudine se vor efectua incidente oblice si tomografii.

Imobilizarea chirurgicala a fragmentelor fracturii - osteosinteza - se face cu ajutorul suruburilor, placilor, sarmei, tijei, etc., materiale de osteosinteza. Ele sunt confectionate din

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bratul artificial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
3 867 cuvinte
Nr caractere:
20 029 caractere
Marime:
215.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
brat artificial, mecanica, anatomie
Predat:
la facultate , Universitatea "Politehnica" din Timisoara din Timisoara
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Stanciu A
Sus!