Politica de protectie a medului in Uniunea Europeana

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Aparuta pe agenda de lucru europeana la inceputul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobandeste un caracter distinct odata cu semnalarea, de catre Clubul de la Roma , a nevoii diminuarii consumului de resurselor naturale observandu-se rata cu care unele rezerve sunt exploatate si ridicarea semnalelor de alarma privind deteriorarea rapida a calitatii apei, aerului si solului.

Caracteristica esentiala a epocii este cresterea exponentiala a populatiei ajungand de la 4 miliarde jumatate la inceputul anilor 80, 4 miliarde jumatate reprezentand de doua ori populatia lumii cu patru sute de ani in urma si de patru ori mai multi decat acum o suta de ani, in anul 2016 atingand 7,4 miliarde de locuitori. Aceasta crestere nenaturala necesita procurarea de alimente intr-o masura direct proportionala cu populatia.

Politica de mediu a fost conceputa ca forma a politicii generale a statului, avand ca sarcina stabilirea strategiilor, obiectivelor si prioritatilor, metodelor si mijloacelor implicate in activitatile desfasurate pe plan national sau international in scopul prevenirii si combaterii poluarii, a conservarii si dezvoltarii durabile a mediului. Tratatul de la Maastricht (1992) si Tratatul de la Amsterdam (1997) au continuat cristalizarea politicii de mediu prin reformularea misiuni primare a Uniunii Europene, dorindu-se ,,o dezvoltare echilibrata si durabila"( preambul, Articolul 2).

In doctrina si legislatie se utilizeaza,in acelasi timp,notiunile de mediu ,mediu inconjurator ,mediu biologic,mediu ambiant,etc uneor ca variante ale primei notiuni,alteori pentru exprimarea diferitelor sensuri ale acestora.

Importanta politicii de mediu nu este relevata de fondurile alocate ci de faptul ca aceasta a devenit politica orizontala a Uniunii Europene, aspectele de protectie a mediului fiind considerente azi si principii ale politicii Uniunii Europene, exemplu fiind conceptul dezvoltarii durabile.

Uniunea Europeana, promotor global al dezvoltarii durabile, este permanent conectata la trendurile mondiale de protectie a mediului prin perceperea mediului inconjurator drept mostenire si resursa a generatiilor viitoare.

Fiind o politica speciala (atat la nivel national, european, cat si international), politica de mediu reprezinta in acelasi timp si evaluarea situatiilor reale ale mediului, constatarea influentelor negative asupra mediului, stabilirea institutionalizata a masurilor necesare organelor statale in protejarea si conservarea mediului, precum si stabilirea sistemelor de sanctionare in cazul deversarilor ilicite de poluanti si a cuantumului sanctiunilor aplicabile.

Sarcinile politice de protectie a mediului sunt diferite si complexe, principala raspundere a politicii mediului revenind guvernelor fiecarei tari precum si autoritatilor nationale si locale de specialitate, cu scopul de a se asigura un inalt nivel de protectie a mediului inconjurator, tinandu-se cont de diversitatea situatiilor existente in diferite regiunii ale Uniunii Europene. De aici survine si necesitatea intreprinderi unor actiuni comune la nivelul statelor membre si nu numai, actiuni aflate intr-o dinamica permanenta, actiuni ce cauta solutionarea anumitor probleme ce nu pot fi uneori rezolvate complet doar la nivel national fiind necesara interventia Uniunii Europene.

Politica de mediu a Uniunii Europene a aparut ca domeniu separat al preocuparii comunitare in anul 1972, impulsionata de o conferinta a Organizatiei Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator, care a avut loc la Stockholm.

Dar politica de mediu apare si ca o forma de activitate sociala,care se manifesta in relatiile dintre oameni.

Lucrarea de fata prezinta aspectele generale ale politicilor de mediu, identificand principalele caracteristici si baza legala, obiectivele si principiile promovate realizand un scurt istoric, precizand importanta protejarii mediului, dar si instrumentele de promovare la nivelul Uniunii Europene. Sunt descrise si strategiile politicii de mediu: dezvoltarea durabila, programul de promovare a ONG-urilor active in domeniul protectiei mediului, aportul voluntar al populatiei spre protectia mediului si reducerea poluarii, taxele si impozitele de mediu in cadrul Pietei Unice, strategia europeana de mediu si sanatate sau chestiuni privind managementul deseurilor.

Primul capitol al lucrarii prezinta conceptul de mediu cat si importanta protectiei si conservari acestuia precum si mult discutata notiune a dezvoltarii durabile sau ,,gestionarea utilizarii de catre om a biosferei de o maniera in care generatiile actuale sa beneficieze de un maxim de avantaje de pe urma resurselor si sa realizeze perenitatea lor pentru a asigura nevoile si aspiratiile generatiilor viitoare" .

Cel de-al doilea capitol trateaza subiectul evolutiei cronologice a rationamentelor din sfera politicii de mediu. Tot aici se mentioneaza cadrul juridic de reglementare si sistemul institutional al politicii de mediu.

Al treilea capitol abordeaza principiile de la baza politicii de mediu actuale discutand de asemenea obiective ale acesteia.

Capitolul I. Consideratii generale privind protectia mediului

" Prin insasi natura sa, mediul transcende politicul, juridicul si granitele trasate de oameni"

Unul dintre principalele instrumente folosite de legislatia de mediu privind emisiile este licenta (autorizatia de functionare) care prevede conditiile in care o societate de productie sau numai o instalatie industriala poate functiona

Fiecare etapa istorica si fiecare oranduire sociala isi pune amprenta specifica asupra naturii si a ansamblului peisajului prin antropizare drept urmare a modului diferit in care se desfasoara relatiile om-natura asadar o buna gestionare a bogatiei naturale pentru securizarea viitorului speciei este esentiala.

Mediul reprezinta asadar o responsabilitate pe care trebuie sa ne o asumam cu totii nu doar deoarece datorita deteriorarii ecologice avansate din ultimul deceniu implicarea si responsabilitatea actorilor internationali s-a accentuat ci pentru ca mediul inconjurator cu numeroasele lui ecosisteme ce reprezinta mediu de viata propice habitatiei umane risca sa fie deteriorat ireparabil daca nu actionam.

Preocuparea fata de mediu apare pe agenda Uniunii Europene la inceputul anilor 1970, marcat de ridicarea miscarii pentru mediu ce sarbatorea pentru prima data pe 22 aprilie 1970 Ziua Pamantului . Asadar este recomandata aprecierea masurilor de protectie a mediului pornind de la acest punct crucial al istoriei omenirii pe pamant incepand cu anul 1970.

Caracteristic perioadei este faptul perceperii existentei unui fascicol de norme juridice privind protectia mediului si al incercarii de a le plasa in cadrul ramurilor traditionale de drept.

Astfel o serie de articole s-au referit la rezultatele Conferintei privind mediu uman si le-ai realizat semnificatiile juridice.

Bibliografie:

1. A. Culic, R. M. Petrescu, Managementul si legislatia deseurilor, Editura EFES, Cluj-Napoca, 2006

2. ANDERSEN, M. S., LIEFFERINK, D. European Environmental Policy. The Pioneers. Manchester: presa universitatii din Manchester 1997

3. BARBULESCU I.,G., UE - de la economic la politic, Bucuresti, Editura Tritonic 2005.

4. BERGLUND, Maria & Von Raggamby, Anneke Horizontal EC Environmental Legislation. A short policy guide, Ecologic - Institute for International and European Environmental Policy, (2007).

5. CALIN Razvan, Cristian TUDOR, Politica de mediu, Bucuresti, Editura Tritonic, 2007.

6. CCE Comisia Comunitatilor Europene Growth, Competitivity and Employment: White Paper 1993

7. CONELLY James, G. SMITH, Politics and the environment: from theory to practice, Routledge 11New Fetter Lane, London 1999.

8. Daniela Marinescu, Dreptul mediului inconjurator, Editia a II-a, Editura Sansa, Bucuresti 1993, p. 7

9. DUTU Mircea, Dictionar de Drept al Mediului, Editura Economica, Bucuresti, 2000.

10. Gabriela Carmen Pascariu- Politica de mediu a Uniunii Europene, Editura Economica,Bucuresti, 1999

11. GLASBERGEN, P., Co-operative Environmental Governance. Public-Private Agreements as a Policy Strategy. Dordrecht, Boston, London: Kluwer,publicatie academica 1998.

12. GOLUB, J. (Ed.) : New Instruments for Environmental Policy in the EU. London and New York: Routledge 1998.

13. HEINELT, H. : Prozedurale Umweltpolitik der EU. Umweltvertraglichkeitsprufungen und Oko-Audits im Landervergleich. Opladen: Leske + Budrich 2000.

14. HERITIER, A. New modes of governance in Europe: policy-making without legislating? 2001.

15. Institutul European din Romania, Politica de mediu, Bucuresti, 2003

16. Institutul European din Romania, Politica de mediu, Seria Micromonografii - PoliticiEuropene, (lucrare elaborata in cadrul proiectului Phare RO 0006.18.02) Bucuresti,2003.

17. Ion Pohoata- Dezvoltarea durabila si politica de mediu in Uniunea Europeana, Centrul deStudii Europene, Universitatea ,,Al. I Cuza" Iasi

18. KNILL, Ch., LENSCHOW, A. Implementing EU Environmental Policy - New Direction and old Problems. Manchester:Presa universitatii din Manchester 2000.

19. LUCARELLI Soniaand, Ian MANNERS, Values and principles in EU, Routledge 2 Park Square, Milton Park, Abingdon, Oxon, 2006.

20. N.N. Constantinescu, Economia protectiei mediului natural, Bucuresti, Editura Politica,1976.

21. Negrut Vasilica- Dreptul comunitar al mediului, editura didactica si pedagocica, Bucuresti 2006

22. OECD.Voluntary Approaches for Environmental Policy. - Paris 2003.

23. Prisecaru, Petre, Politici commune ale Uniunii Europene, Editura Economica, Bucuresti,2004.

24. SCHEUER, Stefan. EU Environmental Policy Handbook. A Critical Analysis of EU Environmental Legislation. Making it accessible to environmentalists and decision makers, Brussels: European Environmental Bureau, 2005.

25. V. Rojanschi, F. Bran, Politici si strategii de mediu, Editura Economica, Bucuresti, 2002

26. WALLACE, Hellen, William WALLACE & Mark POLLACK, Elaborarea politicilor in Uniunea Europeana, Editura Institutul European din Romania, Bucuresti, 2005.

27. http://ec.europa.eu/environment/enlarg/handbook/handbook.htm

28. http://ec.europa.eu/environment/index_en.htm

29. http://europa.eu/legislation_summaries/

30. http://www.eea.europa.eu

31. http://www.umweltrat.de (in June 2004)

32. www. eur-lex.europa.eu.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
62 pagini
Imagini extrase:
62 imagini
Nr cuvinte:
17 467 cuvinte
Nr caractere:
97 454 caractere
Marime:
114.48 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Data publicare:
21.06.2018
Structură de fișiere:
  • Politica de protectie a medului in Uniunea Europeana.doc
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 8

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Viitorul dezvoltarii durabile in spatiul rural in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea...
Energia este esentiala pentru bunastarea economica si sociala. Energia ofera confort si...
Uniunea Europeana-origine,evolutie si perspective INTRODUCERE Uniunea Europeana Aparitia...
Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice...
Tratatul de la Maastricht a fost adoptat la reuniunea de la nivel inalt a sefilor de stat si de...
Sus!