Plan de afaceri Vinuri Purcari-Chateau

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Scurt Istoric

La sfârșitul secolului al XII-lea, viticultura apare ca îndeletnicire economică de bază, aflată sub protecția statului în Valahia și Moldova, cnezate pe teritoriul vechii Dacii. Ulterior, se va descoperi că, deși toate aceste teritorii sunt prielnice pentru viticultură, există, totuși, un șir de regiuni, unde se produce un vin cu totul special. Anume un astfel de loc este satul Purcari, podgoriile căruia se aflau pe atunci în proprietatea Mănăstirii Afon-Zograf.

Istoria Purcari începe în secolul XVIII, când coloniștii francezii au luat în arendă pământurile de la Mănăstirea Afon-Zograf, obligându-se să mențină podgoriile în bună ordine și să fie plătită desetina din venituri și roadă. Francezi fiind, au intuit că terroir-ul este unul special, asemănător renumitei regiuni Bordeaux.

ÎNFIINȚAREA

În anul 1827, Țarul Nicolae I al Rusiei emite un Decret Special, în urma căruia la Purcari este înființată prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia. Aceasta a fost numită în cinstea unuia dintre fondatorii de origine germană, Harmizone. De atunci proprietari ai Vinăriei Purcari au fost boierii moldoveni Dăncilă și Clot, dar și germani, ruși și francezi. Deja în 1847, în cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean, vinul de Purcari obține prima sa medalie de aur.

În 1878 vinăria sărbătorește adevăratul triumf la Expoziția Mondială de la Paris, când în cadrul unei degustări închise, experții francezi au fost impresionați de un vin sec, de culoare intens- rubinie, fiind siguri că este un vin de Bordeaux. Mare însă le-a fost mirarea să afle că vinul își are originile într-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului. Acesta este momentul când Negru de Purcari a obținut prima sa medalie de aur la o expoziție internațională.

ÎN PREZENT

În 2003, odată cu replantarea celor 250 ha de viță de vie și dotarea vinăriei cu cele mai performante utilaje, începe perioada modernă din istoria Château Purcari. Vinurile de Purcari încep să se exporte în peste 25 de țări ale lumii, printre care SUA, Canada, Marea Britanie,

Norvegia, Cehia, China, Polonia, Țările Baltice, devenind cartea de vizită a Republicii Moldova în străinătate.

În 2010, este lansat Alb de Purcari - o nouă creație în colecția vintage Purcari, care cucerește experții internaționali și este apreciat cu cele mai prestigioase trofee.

În 2012, colecția de Purcari este completată cu vinul Purcari Icewine, obținut din struguri înghețați de soiul Muscat Ottonel și Traminer. Pentru merite deosebite în domeniul vinificației și promovării imaginii Moldovei peste hotarele țării, Vinăria Purcari a devenit dublu deținător al Grand Prix-ului în domeniul vitivinicol, decernat de Guvernul Republicii Moldova.

În 2013, când Purcari numără aproape două secole de la fondare, a fost lansată noua sa imagine. Schimbarea reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea vinăriei, fiind condiționată de evoluția intensă a acesteia din ultimii 10 ani. Podgoriile plantate în anul 2003-2004 au ajuns la maturitate, când calitatea strugurilor își atinge îndrăzneț apogeul, iar vinul se manifestă în toată amploarea, devenind din ce în ce mai select.

Tocmai din acest motiv, readucerea în lumină a anului fondării vinăriei - 1827 - pune în evidență cele aproape două secole în care Purcari a reușit nu doar să mențină standardele de calitate, dar și valorile sale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plan de afaceri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 301 cuvinte
Nr caractere:
22 284 caractere
Marime:
613.60KB (arhivat)
Publicat de:
Diana B.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Predat:
Facultatea de Business , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Specializare:
Marketing
Materie:
Marketing
An de studiu:
III
Profesorului:
Dan Chitudean
Nota primită:
Nota 10
Sus!