Metode calitativ - cantitative de studiere a piețelor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap. 1 CERCETARE CALITATIVA 5
1.1 Caracterizarea firmei interesate in realizarea unei cercetari descriptive de marketing 5
1.2 Denumirea temei generale de cercetare ca cercetare descriptiva 6
1.3 Denumirea temei care face obiectul cercetarii calitative plecand de la tema generala 6
1.4 Optiunea pentru una dintre urmatoarele metode calitative de cercetare 7
1.4.1 Justificarea optiunii pentru metoda aleasa 7
1.4.2 Cine realizeaza cercetarea calitativa 7
1.4.3 Marimea esantionului si constituirea lui 7
1.4.4 Formularea ipotezelor si obiectivelor cercetarii calitative 12
1.4.4.1. Ipotezele cercetarii calitative 12
1.4.4.2. Obiectivele Focus-ului 12
1.4.5 Proiectarea in detaliu a ghidului operatorului sau moderatorului 13
1.4.6 Obtinerea datelor primare calitative. Procedura adoptata 18
1.4.7 Analiza si interpretarea datelor obtinute. 18
1.4.7.1. Analiza primului grup 18
1.4.7.2. Analiza celui de-al doilea grup 27
1.4.8 Concluzii si propuneri 35
1.5 Metoda proiectiva aleasa: motivare, descriere, informatii obtinute 40
Tabel de contingenta - Metoda proiectiva 43
Analiza de continut - Primul grup 45
Analiza de continut - Al doilea grup 53
Cap. 2 PROIECTAREA SI TESTAREA CHESTIONARULUI DESTINAT CERCETARII DESCRIPTIVE 63
2.1 Formularea ipotezelor generale si statistice 63
2.2 Stabilirea obiectivelor cercetarii 64
2.3 Prezentarea chestionarului in foma lui finala 64
2.4 Prezentarea aspectelor care au stat la baza conceperii si structurarii chestionarului 65
2.4.1 Tipuri de intrebari utilizate 65
2.4.2 Ordinea de aranjare a intrebarilor 62
2.4.3 Legaturile dintre intrebari 65
2.4.4 Tipuri de scale folosite pentru intrebari 68
2.5. Pretestarea chestionarului 68
Cap. 3 CONSIDERATII METODOLOGICE PRIVIND ESANTIONAREA 69
3.1 Populatia cercetata si marimea acesteia 69
3.2 Stabilirea marimii esantionului 69
3.3 Descrierea succinta a unitatii de observare, de esantionare si de analiza 70
3.4 Alegerea metodei de esantionare 70
3.5 Asigurarea reprezentativitatii esantionului; validarea esantionului in raport cu principalele caracteristici ale populatiei cercetate 71
Cap. 4 ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR PRIMARE SI SECUNDARE 77
4.1 Satistica intrebarilor relevante 77
4.1.1 Rezultatele masurarii cu scala respectiva a 15 intrebari relevante si a variabilelor de caracterizare 77
4.1.2. Rezultatele masurarii pentru 2 intrebari relevante in raport cu caracteristicile subiectilor 90
4.2. Estimarea parametrilor populatiei pentru doua variabile importante ale cercetarii (estimare punctuala si estimare procentuala) 93
4.3 Testarea ipotezelor statistice ale cercetarii cu diferite metode (2 testari pentru medii si 2 pentru procente) 95
4.4 Testarea diferentelor dintre medii si a diferentelor dintre procente 99
4.5 Analiza legaturii dintre doua variabile 105
4.5.1 Doua tabele de contingenta 105
4.5.2 Doua teste ?2 107
4.5.3 Doua teste Kolmogorov-Smirnov 109
4.5.4 O analiza a variantei (ANOVA) 112
4.6 Analiza asocierii dintre variabile 113
4.6.1 Cite o determinare a coeficientilor de asociere si a coeficientilor de corelatie 113
4.7. Analiza multivariata 116
Cap. 5 CONCLUZII SI PROPUNERI 120
BIBLIOGRAFIE 122

Extras din proiect:

Radioteleviziunea "Transilvania" este prima televiziune comerciala infiintata in Romania. Emite din februarie 1990 si este una dintre putinele statii locale din tara aparute dupa Revolutie, care continua sa existe cu succes si la ora actuala. RTT transmite in eter si prin retelele de cablu atat programe proprii, cat si ale televiziunii nationale B1Tv. Ea poate fi receptionata nu doar in judetul Brasov, ci si pe arii extinse din judetul Covasna.

Programele proprii transmise de RTT insumeaza 6 ore zilnic, de luni pana vineri, si cate 2 ore si jumatate sambata si duminica. Este un program generalist, care se adreseaza tuturor categoriilor de telespectatori, realizat de o echipa de profesionisti ai audiovizualului brasovean. Primeaza programele de informare, concepute in formate atractive si dinamice.

"Jurnal RTT", este cel mai complex buletin de stiri locale. Cele 5 editii se difuzeaza, de luni pana vineri, de la orele: 7.00, 8.00, 18.30, 20,00 si 21.30. Stiri si informatii utile se transmit non-stop si pe cele doua benzi "crawl", ceea ce asigura un plus de atractivitate tuturor programelor proprii. De o larga audienta se bucura si talk-show-ul transmis zilnic, de la orele 18.00 si 21.00, "Unda de soc", care aduce in atentie cele mai fierbinti evenimente. Emisiunea "Argumente", difuzata de luni pana vineri, de la ora 19.30 si 9.00, este din ce in ce mai cautata si mai urmarita pentru ca nu doar prezinta, ci si incearca sa rezolve cazuri sociale. Brasovenii isi pot exprima opiniile despre evenimentele de actualitate si in emisiunea "Zice lumea", difuzata zilnic, de la orele 7.25, 20.25, 21.55.

De asemenea, opiniile si intrebarile telespectatorilor sunt receptionate in direct, duminica de duminica, de la ora 10.00 la 11.30, in cel mai incitant talk-show local: "Secretele Brasovului".

La granita dintre programele de informare si cele de divertisment se situeaza emisiunea ,,Brasov, buna dimineata !", un matinal alert, bogat in rubrici dintre cele mai diverse. Se difuzeaza de luni pana vineri, intre orele 7.30 si 9.00.

Programele includ zilnic, in intervalul 18.45 - 19.30, noutati din Tara Fagarasului prin talk-show-ul ,,Fagaras Expres" si ,,Jurnal RTT Fagaras".

Cei care vor sa afle lucruri interesante despre Brasovul de azi si altadata o pot face urmarind emisiunea "Memoria pietrei", difuzata miercurea de la 8.30, sambata de la 10.30 si duminica de la 9.30.

Programele de divertisment nu lipsesc din grila de programe, fie ca este vorba despre ,,Hai la drum", emisiunea difuzata martea si vinerea de la ora 20.30 si sambata de la ora 10.00, prin care telespectatorul poate ajunge in cele mai nebanuite locuri,fie ca este vorba despre emisiunea ,,Chic", transmisa lunea si joia de la 20.30 si duminica de la 9.00.

Porgramele de week-end includ si retropsective informative si o emisiune in limba germana.

RTT realizeaza toate aceste programe in cele mai moderne studiouri din Brasov, dotate cu aparatura de ultima generatie. Alaturi de productia de emisiuni, de o atentie speciala se bucura productia de spoturi publicitare.

RTT este una dintre televiziunile locale care realizeaza monitorizari permanente ale pietei mass - media, intrand in concurenta directa cu celelalte posturi locale de televiziune, respectiv: Mix TV, TVS Holding, Nova TV, Antena 1 Brasov, Pro TV Brasov.

1.2. Denumirea temei generale de cercetare ca cercetare descriptiva

Tema generala a acestui proiect este: ,,Opinii, atitudini si comportamente ale populatiei brasovene referitoare la piata mass - media locale". Prin aceasta cercetare urmaresc sa determin in ce masura brasovenii consuma produsele media locale (presa scrisa, radio, televiziune), cu ce frecventa, sa identific preferintele pentru anumite emisiuni, care sunt cei mai cunoscuti realizatori de emisiuni/ziaristi si ce incredere au in acestia, parerile legate de grilele de programe si cum pot fi acestea imbunatatite. Cercetarea are aceasta tema plecand de la urmatoarele rationamente:

a. opiniile declarate reprezinta ceea ce oamenii spun despre un anumit subiect;

b. atitudinile reprezinta ceea ce oamenii simt si gandesc in legatura cu acea tema;

c. comportamentul se refera la ceea ce acestia fac efectiv pe piata media brasoveana.

Cercetarea a fost comandata de postul de televiziune RTT, care doreste sa cunoasca date legate de consumul de mass-media locale la nivelul orasului Brasov, atat in ceea ce priveste posturile de televiziune, dar si informatii legate de radio si presa scrisa. Acest post de televiziune realizeaza barometre mass-media trimestriale, el fiind parte componenta a unui holding media, din care mai fac parte cotidianul local Monitorul Expres si postul local de radio Radio 21. Echipa de management a acestui holding urmareste dinamica pietei mass-media locale, in vederea anticiparii potentialelor schimbari ce pot aparea in comportamentul de consum media al brasovenilor adulti.

Experienta ultimilor trei ani, bazata pe realizarea trimestriala a barometrului media, a demonstrat ca, daca in cazul consumului de presa scrisa modificarile sunt minore (cotidianul Transilvania Expres fiind lider detasat permanent in aeasta perioada monitorizata), pe piata audiovizualului brasovean modificarile au fost majore. Astfel, dupa preluarea in 2005 a managementului postului local Radio 21 de catre cunoscutul specialist brasovean Dan Ghita, postul respectiv a urcat constant in preferintele ascultatorilor brasoveni adulti, ajungand sa detina cea de a doua cota de piata locala, extrem de apropiata de cea a liderului traditional, Radio Brasov.

Pe piata posturilor locale de televiziune, masuratorile directe de tip barometru au demonstrat existenta unei lupte foarte stranse intre: RTT, Antena 1 Brasov, TVS si Mix TV. O data cu relansarea postului RTT in decembrie 2005, celelalte posturi concurente au fost obligate sa se adapteze permanent strategiilor de piata impuse de catre managementul postului RTT. Concurenta dura manifestata pe piata audiovizualului brasovean (demonstrata si de existenta anoua posturi locale TV si 14 posturi locale radio, fata de doar patru cotidiane locale) a obligat managementul postului RTT ca, pe baza cercetarii directe a pietei media, sa elaboreze strategii agresive, active si diferentiate, in functie de tintele vizate. Postul a devenit astfel lider de piata, pozitia fiind mentinuta neintrerupt din iulie 2006, a pus in practica periodic noi emisiuni, a adaptat grila de programe in mod realist, ceea ce a impus principalilor concurenti sa preia de multe ori din politicile si strategiile postului RTT.

Cercetarea cuprinde doua parti: o cercetare calitativa prealabila de tipul focus - group, urmata de o cercetare cantitativa, o ancheta pe baza de sondaj.

1.3. Denumirea temei care face obiectul cercetarii calitative plecand de la tema generala

Cercetarea calitativa are ca tema "Opinii si atitudini ale brasovenilor adulti referitoare la emisiunile postului de televiziune RTT" si sta la baza imbunatatirii grilei de programe ale acestui post de televiziune. Managerii postului RTT doresc sa afle informatii referitoare la: identificarea comportamentului de consum actual, motive de vizionare a postului RTT, preferinte fata de programele postului, perceptii fata de emisiunile difuzate pe RTT, fata de moderatori, posibilitati de manipulare a opiniei publice prin intermediul emisiunilor TV, opinii cu privire la mesajele de promovare ale postului, modalitati de imbunatatire a grilei de programe (teme care nu sunt abordate sau sunt abordate insuficient in emisiuni, posibile noi emisiuni, denumiri de emisiuni noi, identificarea unui nou slogan al postului etc.). Informatiile obtinute, cumulate cu cele de la cercetarea cantitativa, vor conduce la o grila de programe noua, adaptata cerintelor brasovenilor, dar si la o politica de marketing care sa conduca la cresterea audientei acestui post.

1.4. Optiunea pentru una dintre metodele calitative de cercetare

1.4.1. Justificarea optiunii pentru metoda aleasa

Cercetarea calitativa va cuprinde un focus - group realizat pe doua grupuri de subiecti de interviu, selectionati din randul populatiei brasovene adulte. S-a optat pentru aceasta metoda de cercetare calitativa deoarece discutiile focalizate de grup se caracterizeaza printr-o mare flexibilitate, fiind generatoare de noi idei, iar raspunsurile la intrebarile formulate sunt spontane si mai putin conventionale. In cadrul discutiilor de grup, membrii acestuia se pot stimula si sustine unii pe altii, astfel incat se pot obtine efecte sinergetice concretizate intr-o mare varietate de informatii, aprecieri si idei.

Interviurile de grup ofera posibilitatea ca subiectii sa-si exprime sentimentele lor reale, nemultumirile si frustrarile, satisfactiile si bucuriile, cu propriile lor cuvinte.

Aceste metode ale cercetarii calitative se pot desfasura intr-un timp scurt, iar comparativ cu alte tehnici de obtinere a informatiilor primare sunt usor de realizat si mai putin costisitoare.

Consider ca rezultatele obtinute vor oferi suficiente informatii care ar putea sta la baza imbunatatirii grilei de programe a postului de televiziune RTT, mai ales ca aceste informatii vor fi completate cu o cercetare cantitativa de tipul ancheta pe baza de sondaj.

1.4.2. Cine realizeaza cercetarea calitativa

Echipa de cercetare (moderatorii) este alcatuita dintr-un specialist in marketing si un psiholog, cu experienta in efectuarea cercetarilor calitative.

SCHEMA DE FUNCTIONARE A FOCUS-ului:

- Pentru primul grup, moderator: psih. BRATUCU TAMARA, co-moderator: prof. univ. dr. ec. BRATUCU GABRIEL.

- Pentru al doilea grup moderator: prof. univ. dr. ec. BRATUCU GABRIEL, co-moderator: psih. BRATUCU TAMARA

1.4.3. Marimea esantionului si constituirea lui

Tehnica presupune, de obicei, organizarea a cel putin doua grupuri, fiecare reflectand particularitatile unui anumit segment de piata.

Primul grup este format din 10 membri, femei si barbati, cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani.

Al doilea grup este format tot din 10 membri, barbati si femei, cu varsta cuprinsa de aceasta data intre 41 si 60 de ani.

Esantionarea s-a realizat cu ajutorul bazei de date formata din numerele de telefon ale populatiei brasovene luate din cartea de telefon din 2006, alegandu-se aleator un numar de pagina pentru a se cauta posibilii intervievati de grup si aplicandu-se un algoritm de cautare stabilit anterior.

Pentru intocmirea esantionului s-a utilizat ca metoda de esantionare metoda aleatoare sistematica, iar pasul mecanic (statistic) a fost "din 6 in 6 persoane", populatia avuta in vedere fiind cea a municipiului Brasov.

Recrutarea participantilor

Recrutarea este una dintre cele mai importante etape de organizare a unei discutii de grup. De obicei, recrutarea participantilor se face cu ajutorul unui chestionar de recrutare, care sa permita selectarea acelor indivizi ce corespund din punctul de vedere al unor criterii prestabilite. Chestionarul de recrutare va include, deci, intrebari cu privire la toate caracteristicile considerate a fi importante (varsta, sex, ocupatie, educatie, venit lunar mediu personal s.a.). Totodata, cu ajutorul chestionarului, printr-o intrebare specifica, se va elimina posibilitatea includerii in esantion a unei persoane care, in ultimele sase luni, a participat la o alta intalnire de acelasi gen.

Pentru a se evita situatiile in care nu se intruneste numarul de participanti dorit de cercetator, se recomanda recrutarea unui numar mai mare de indivizi.

Chestionarul de identificare (racolare) se pune in practica cu ajutorul interviului telefonic, fiind intervievate mai multe persoane din populatia-cadru cercetata, pentru a se ajunge la cei 20 titulari si 2 rezerve, care corespund tuturor criteriilor de selectie impuse, dar care si confirma participarea la sedintele de intervievare.

Participantii la o discutie focalizata de grup sunt remunerati. Este bine ca acest lucru sa fie adus la cunostinta in momentul recrutarii, precizandu-se chiar suma pe care ar urma sa o primeasca. Plata efectiva se va realiza insa numai dupa incheierea reuniunii. Sumele care pot fi oferite difera in functie de momentul ales pentru desfasurarea discutiei de grup, ca si in functie de componenta grupului (consumatori sau specialisti).

Bibliografie:

1. Agabrian, M, - ANALIZA DE CONTINUT, Editura Polirom, Iasi 2006.

2. Balaure, V. - MARKETING, Editura Uranus, Bucuresti, 2000.

3. Blythe, J. - COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI, Editura Teora, Bucuresti, 1998.

4. Bratucu, G., Bratucu, T. - METODE CALITATIVE UTILIZATE IN CERCETAREA PIETEI, in revista ,,Management & Marketing", nr.1, 2006.

5. Bratucu, G., Dima, D. - MARKETING IN TURISM, Editura Psihomedia, Sibiu, 2002

6. Bulai, A. - FOCUS - GRUP, Editura Paideia, Bucuresti, 2000.

7. Catoiu, I. (coord.) - CERCETARI DE MARKETING, Editura Uranus, Bucuresti, 2002.

8. Constantin, C. - SISTEME INFORMATICE DE MARKETING - Analiza si prelucrarea datelor de marketing. Aplicatii in SPSS, Editura Infomarket, Brasov, 2006.

9. Datculescu, P. - CERCETARI DE MARKETING - Cum patrunzi in mintea consumatorului, cum masori si cum analizezi informatia, Editura Brandbuilders Grup, Bucuresti, 2006.

10. Dragan, J.C., Demetrescu, M.C. - PRACTICA PROSPECTARII PIETEI, Editura Europa Noua, Bucuresti, 1996.

11. Gueguen, N. - PSIHOLOGIA CONSUMATORULUI - Factorii care ne influenteaza comportamentul de consum, Editura Polirom, Iasi, 2006.

12. Howitt, D, Cramer, D., - INTRODUCERE IN SPSS PENTRU PSIHOLOGIE, Editura Polirom, Iasi, 2006.

13. Kotler, Ph., Armstrong, G., Saunders, J., Wong, V. - PRINCIPIILE MARKETINGULUI, Editura Teora, Bucuresti, 1999.

14. Krueger, R., Casey, M.A. - METODA FOCUS GRUP, Editura Polirom, Iasi, 2005.

15. Lefter, C. - CERCETAREA DE MARKETING - Teorie si aplicatii, Editura Infomarket, Brasov, 2004.

16. Lefter, C. (coord.) - MARKETING, vol I, Editura Universitatii ,,Transilvania", Brasov, 2006.

17. Malhotra, N. - MARKETING RESEARCH - AN APPLIED ORIENTATION, Pearson Education, Prentice Hall, 2006.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode calitativ - cantitative de studiere a pietelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
123 pagini
Imagini extrase:
123 imagini
Nr cuvinte:
37 220 cuvinte
Nr caractere:
203 595 caractere
Marime:
311.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
piata, produse, marketing, vanzari, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Constantin Cristinel
Sus!