Introducere
Actualitatea si importanta temei abordate. Tema aleasa este una importanta si actuala, dat fiind faptul ca sapunurile, detergentii si produsele de ingrijire, cat cosmeticele si parfumeria au devenit o parte din viata zilnica a femeilor cat si a barbatilor.
Importanta detergentilor este demonstrata prin faptul ca acestia sunt agenti de spalare si curatire, modificand tensiunea superficiala a apei de spalare. Frecvent ele includ elemente si combinatii chimice cu rol de substanta curatitoare active cum ar fi: tenside, acizi, baze si enzime, care ajuta la indepartarea diferitor forme de murdarie.
Importanta sapunului este determinata de faptul ca acesta este considerat a fi principalul mijloc pentru curatare, avand tot odata si efect bacteriostatic, dupa cum s-a demonstrat mai tarziu. Sapunul este obtinut prin reactia dintre acizii grasi continuti in grasimi si soda caustica. Diferenta esentiala dintre sapun si detergenti consta in faptul ca moleculele de sapun se formeaza in mod natural si sunt biodegradabile, in timp ce detergentii sunt obtinuti pe cale sintetica, prin sinteze in laborator, acestia pot fi sau nu biodegradabili. Sapunurile si detergentii se incadreaza in grupa agentilor activi de suprafata. Prin micsorarea tensiunii superficiale existente la suprafata membranelor celulare, a bacteriilor, a virusurilor, a fungiilor, sapunurile si detergentii determina oprirea dezvoltarii acestor microorganisme. Sapunurile sunt agenti activi de suprafata, de natura anionica, au capacitate mare de spumare, fiind utili ca antiseptice ale mucoaselor si pielii, dar si ca agenti de spalare. Detergentii sunt agenti activi de suprafata de natura cationica, anionica sau non-ionica, fiind utilizati nu numai ca antiseptice ale mucoaselor si pielii, dar si pentru dezinfectia instrumentelor sau altor obiecte sau ca agenti de inmuiere sau de spalare. Deci, sapunul isi pierde eficienta daca se folosesc concomitent cu detergentii cationici.
Produsele cosmetice si de intretinere au o importanta majora, deoarece sunt substante sau preparate care vin in contact cu partile externe ale corpului uman si are ca scop principal ingrijirea acestora. Ingrijirea consta in: curatarea, parfumarea, corectarea mirosurilor, modificarea aspectului, protejarea sau mentinerea in buna stare a pielii, parului, ochilor, buzelor, organelor genitale, unghiilor sau dintilor si mucoasei bucale.
Gradul de studiere a temei. S-au efectuat diverse cercetari despre sapunuri, detergenti si produse de intretinere precum a cosmeticelor si parfumeriei, la nivel national cat si international. Conceptele de sapunuri, detergenti, produse de intretinere, cosmetice si parfumerie au fost specificate in multe manuale de specialitate, cateva dintre ele le voi mentiona in continuare, si anume: ,,Cosmetologia - De la dermatocosmetica la cosmeceutica" de Umberto Borellini, ,,Manual de cosmetica profesionala" de Ana Michaela Enciu, ,,Chimie cosmetica. Introducere in cosmetologie" de Grigore Junghietu si multe altele.
Scopul cercetarii il constituie studierea importantei sapunurilor, detergentilor, a produselor de intretinere, cosmeticelor si a parfumeriei in uzul de zi cu zi.
In conformitate cu scopul propus am formulat urmatoarele sarcini:
Argumentarea importantei sapunurilor, detergentilor, produselor de ingrijire, cat si a cosmeticelor si a parfumeriei in economia nationala si ce-a internationala
Prezentarea generala a sapunurilor, detergentilor, produselor de intretinere, cosmeticelor si a parfumeriei
Analiza indicatorilor macroeconomici care au influenta directa asupra domeniului abordat
Prezentarea principalilor concurenti ai entitatii alese
Efectuarea concluziilor relevante temei abordate.
Obiectul de studiu il reprezinta studierea sapunurilor, detergentilor, produselor de intretinere, cosmeticelor si parfumeriei, efectele pozitive si negative ale acestora.
Raportul a fost elaborat utilizand urmatoarele metode de cercetare stiintifica: metoda observatiei, deductiei, analizei logice, comparatiei, gruparii, selectarii.
Cuvinte cheie: sapun, detergent, produs de intretinere, cosmetice, parfumerie, ten, dermatologie.
1. Hotararea Nr. 1207 din 02.11.2016 privind aprobarea Regulamentului sanitar privind produsele cosmetice
2. Legea nr. 178/2000 privind produsele cosmetice
3. http://statbank.statistica.md
Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont