Strategii adoptate de organizatie

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I 5
NOTIUNI TEORETICE PRIVIND IFRS 8 5
Descrierea standardului 5
I.1 Obiective 7
I.2 Aria de aplicare a standardului 7
I.3 Concepte cheie 7
I.4 Tratamente contabile 8
CAPITOLUL II 9
2.1 STUDIU DE CAZ 10
CAPITOLUL III 16
VIITORUL IFRS-URILOR 16
CONCLUZII 19
BIBLIOGRAFIE 20

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Am ales sa studiez IFRS nr 8 - Segmente operationale deoarece acestea are importanta deosebita in cadrul raportarilor din interiorul companiilor.

In primul capitol lucrarea de fata studiaza notiunile teoretice ale IFRS nr 8 - Segmentelor Operationale, unde am realizat o scurta descriere, obiectivele, aria sa de aplicabilitate, conceptul si nu in ultimul rand tratamentele contabile.

In al doilea capitol am realizat un studiu de caz al companiilor SSIF Broker S.A, si Rompetrol Romania.

In cel de-al treilea capitol am abordat viitorul IFRS-urilor in Romania si evolutia acestora in tara noastra.

Capitolul I

NOTIUNI TEORETICE PRIVIND IFRS 8

Descrierea standardului

IFRS 8 a fost emis in noiembrie 2006 si data intrarii in vigoare este 1 ianuarie 2009. El a inlocuit IAS 14. Standardul international de raportare IAS 14 "Raportarea informatiilor pe segmente" a fost emis in august 1981 si a fost reformulat in 1994 ca fiind "Raportarea pe segmente".

IFRS 8 a fost modificat de urmatoarele IFRS-uri:

- IAS 1 Prezentarea situatiilor financiare (revizuit in septembrie 2007);

- Imbunatatiri la IFRS-uri (emis in aprilie 2009);

- IAS 24 Prezentarea informatiilor privind partile afiliate (emis in noiembrie 2009).

IFRS 8 adopta un management de raportare pentru a identifica segmentele operationale. Este probabil ca, in majoritatea cazurilor, structura segmentelor operationale va fi la fel in conformitate cu IAS 14, deoarece IAS 14, la fel ca IFRS 8 defineste segmentele de raportare ca unitati organizatorice pentru care informatiile se raporteaza de catre personalul cheie de conducere in scopul evaluarii performantei si alocarii resurselor viitoare. Atunci cand structura interna a unei entitati si gestionarea sistemului de raportare se bazeaza pe linii de productie ori zone geografice, IAS 14 cere societatii sa aleaga una ca segment primar de raportare. Cu toate acestea, IFRS 8, nu impune aceasta cerinta pentru raportarea informatiei asupra unui produs sau unei baze geografice si in unele cazuri aceasta poate duce la diferite segmente fiind raportate in conformitate cu IFRS 8 in comparatie cu IAS14.

Standardul international de Raporare Financiara 8 Segmente de activitate stabileste dispozitiile prezentarii informatiilor despre segmentele de activitate ale unei intreprinderi si de asemenea despre produsele si serviciile acesteia, despre zonele geografice in care isi desfasoara activitatea si despre clientii sai principali.

Principalele caracteristici ale IFRS-ului

IFRS-ul specifica modul in care o intreprindere trebuie sa raporteze informatii despre segmentele sale de activitate in situatiile financiare anuale si, ca modificare in consecinta la IAS 34 Raportarea financiara interimara, prevede ca o societate sa raporteze informatii selectate despre segmentele sale de activitate in rapoartele financiare interimare. De asemenea, acesta stabileste si dispozitiile pentru prezentarile de informatii aferente produselor si serviciilor, zonelor geografice si principalilor clienti.

IFRS-ul impune unei entitati sa raporteze atat informatii financiare cat si descriptive despre segmentele sale raportabile. Segmentele raportabile sunt segmente de activitate sau agregari de segmente de activitate care satisfac criterii specifice. Segmentele de activitate sunt componente ale unei entitati pentru care sunt disponibile informatii financiare distincte, evaluate in mod regulat prin hotararea principalului factor decizional operational pentru alocarea resurselor in cadrul evaluarii performantei.

IFRS-ul impune societatii sa raporteze o evaluare a profitului sau pierderii pe segmentul de activitate si a activelor segmentului. De asemenea, impune unei acesteia sa raporteze o evaluare a datoriilor segmentului, dar si elementele particulare de venituri si cheltuieli daca se realizeaza in mod regulat astfel de evaluari pentru principalul factor decizional operational. Sunt prevazute reconcilieri ale totalului veniturilor segmentului raportabil, totalului profitului sau pierderii, totalului activelor, datoriilor si a altor valori prezentate pentru segmentele raportabile cu valorile corespunzatoare din situatiile finaciare ale entitatii.

Bibliografie:

1. Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, "Standardele internationale de raportare financiara - Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2011. Partea A", Marea Britanie, 2011;

2. Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, "Standardele internationale de raportare financiara - Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2011. Partea B", Marea Britanie, 2011;

3. www.accaglobal.com, "The global body for Professional Accountants - IFRS 8 Operating segments", publicat in noiembrie/decembrie 2007 in "Accounting and Business magazine";

4. www.ey.com, "IFRS8 Operating segments Implementation guidance";

5. www.kpmg.com, "The application of IFRS: Segment reporting - Executive Summary", Iulie 2010;

6. www.nzica.com, "New Zealand Institute of Chartered Accountants - Segment reporting";

7. www.rompetrol.ro;

8. www.ssifbroker.ro.

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 946 cuvinte
Nr caractere:
25 424 caractere
Marime:
462.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Data publicare:
17.06.2019
Structură de fișiere:
  • Strategii adoptate de organizatie.docx
Predat:
la master
Profesorului:
lepadatu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
CAP. I. STRATEGII ECONOMICE ALE INTREPRINDERII - ELEMENTE TEORETICE 1.1. IMPORTANTA STRATEGIILOR...
Idei Principale: 1.Strategia organizatiei reprezinta ansamblul actiunilor de determinare a...
Dintotdeauna ratiunea oricarei activitati de natura economica a fost profitul. Astfel inca din...
Adoptia, conceputa dupa modelul roman, a fost consacrata in primele coduri civile europene -...
O organiza- ie se poate confrunta la un moment dat cu o criza care ii pericliteaza functionarea...
Sus!