Sisteme pentru managementul relațiilor cu cetățenii implementate în instituțiile publice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Societatea informationala este un obiectiv al dezvoltarii si nu un tel in sine; ea reprezinta o componenta esentiala a programului guvernamental politic si economic pentru dezvoltare si o conditie majora pentru integrarea Romaniei in structurile euroatlantice. Suportul tehnologic al societatii informationale este asigurat prin convergenta a trei sectoare: tehnologia informatiei, tehnologia comunicatiilor si productia de continut electronic.

Industria ICT romaneasca (information and communications technology - tehnologia informatiei si a comunicatiilor) produce echipamente de calcul, transmisii de date si telecomunicatii, software si servicii, avand o rata de crestere pozitiva. Producatorii de hardware, care au suferit o cadere serioasa dupa 1989, au devenit din nou profitabili asambland echipamente, mai ales cu componente de ultima generatie. Calitatea productiei, eficienta procesului de asamblare, un design inteligent si managerul eficient au dus la fabricarea unor echipamente de calcul si transmisie de date foarte performante, produse in Romania, care acopera peste 50% din piata interna. Peste 250 de companii, multe dintre ele detinatoare ale certificatului ISO 9001 pentru acest tip de activitate, produc aproximativ 50.000 de PC-uri anual.

Industria de software se dezvolta remarcabil, 4800 de firme declarand o astfel de activitate. In sectorul de software si servicii conexe lucreaza peste 35.000 de angajati. Numarul specialistilor romani este in continua crestere, acest lucru datorandu-se extinderii pietei. Produsele software dezvoltate si serviciile furnizate sunt estimate la aproape 200 milioane de euro anual. Industria software a inregistrat o crestere exponentiala deoarece marile corporatii folosesc mana de lucru de inalta calificare din Romania pentru a dezvolta software in sistem offshore. Acesta este un segment de piata care ocupa o proportie semnificativa din mana de lucru specializata in IT. Cu toate acestea, exista un potential de lucratori de inalta calificare disponibili pentru dezvoltarea unor produse mai competitive de tehnologie de varf.

Numarul adreselor de Internet inregistrate era de 80.000 site-uri de Web la sfarsitul anului 2003, pentru 45.000 de domenii. Numarul de locuitori cu acces la Internet era de peste 2.000.000 de utilizatori (9% din totalul populatiei).

Guvernarea electronica (e-government). Implementarea si dezvoltarea unor legaturi electronice intre administratie si cetateni si mediul de afaceri reprezinta una dintre principalele directii ale strategiei de implementare a societatii informationale in Romania. Sistemul romanesc de achizitii publice electronice (e-procurement), construit in 2002, este unul dintre punctele de referinta in ceea ce priveste aplicatiile de e-government in Europa. Succesul sau este dovedit de totalul valorilor tranzactionate, peste 1 miliard de euro, cu o rata de economisire de 21%. De regula, se deschid peste 10.000 de invitatii la licitatie, implicand 800 de institutii publice si peste 8.000 de ofertanti. In 2003 si 2004 a continuat lansarea proiectelor de e-government, cum ar fi plata taxelor prin mijloace electronice si folosirea semnaturii electronice pentru serviciile administratiei publice.

Educatia bazata pe e-learning (invatare prin mijloace electronice) este unul din principalele obiective ale implementarii societatii informationale in Romania, care va asigura accesul pe scara larga al elevilor si studentilor la comunicatiile internationale si la schimbul de date. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost finantate si s-au finalizat un numar de actiuni precum introducerea sistemelor educationale asistate de computer in licee si universitati. In 2003 toate scolile romanesti au fost echipate cu laboratoare de informatica.

In 2001-2002 a fost adoptat un cadru juridic larg pentru a liberaliza si incuraja dezvoltarea serviciilor specifice societatii informationale ca raspuns la nevoile si cerintele cetatenilor. In momentul de fata, piata serviciilor de IT - cum ar fi transmisiile de date si furnizarea serviciilor de Internet, dezvoltarea comertului electronic, serviciile IT cu valoare adaugata, serviciile de Internet pe baza de CATV (televiziune prin cablu) - este total liberalizata.

In Romania accesul neautorizat la retelele private, atacurile hackerilor, raspandirea virusilor informatici, frauda electronica se pedepsesc prin lege.

Legea semnaturii electronice, legea comertului electronic, legea privind prelucrarea datelor personale si protectia confidentialitatii in telecomunicatii, legea privind protectia cetatenilor in procesul de prelucrare a datelor personale si libera circulatie a acestor date au fost adoptate in Romania, in conformitate cu directivele UE.

Guvernarea elecronica sau e Goverment se afirma din ce in ce mai mult ca o caracteristica majora a noii societati bazate pe informatie si cunostinte.

Fenomenul este complex si se refera la multiplele conexiuni care exista intre autoritati si persoanele fizice si juridice din societatea respectiva

Administratia publica este in prezent puternic influentata de folosirea tehnologiilor moderne ale informatiei si comunicatiilor/

Folosirea acestor tehnologii ofera posibilitatea schimbarii calitative a serviciilor oferite de administratia pubica cetatenilor si entitatilor organizatorice si sociale.

Incepind cu eliminarea hiirtiei si continind cu reducerea timpului de acces la resursele publice aplicatiile de e Government ciistiga increderea cetatenilor si

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme pentru managementul relatiilor cu cetatenii implementate in institutiile publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
16 744 cuvinte
Nr caractere:
97 997 caractere
Marime:
90.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
institutii, management, persoane
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!