Proiect tehnici promotionale Nike

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Procesul de schimbare si dezvoltare permanent al economiei de piata se caracterizeaza, in principal, prin tendinta de globalizare a competitiei, prin schimbari majore si rapide ale tehnologiilor si fortei de munca. Prin urmare, acest fapt obliga firma Nike la eforturi sporite si permanente in realizarea schimbarilor necesare supravietuirii si eficientei ei pe piata.

Pentru realizarea acestor schimbari compania Nike dispune de instrumente necesare de analizare atat privind mediului extern (social, economic si politic), cat si a relatiilor dintre aceasta cu alte companii renumite in producerea de incaltaminte si articole sportive.

Pe fondul acestor analize, pe baza companiei Nike se poate contura cu usurinta o diagrama ce ar putea permite compararea situatiilor trecute, prezente si viitoare ale organizatiei in vederea adoptarii unor decizii manageriale care sa se dovedeasca cat mai eficiente.

1. Descrierea companiei Nike

In 1958, cand Philip Knight a avut prima oara ideea unei afaceri cu pantofi sport pentru atletii americani, creati pe baza unui raport calitate-pret exceptional

Nascut in 1938, la Portland, Oregon, Phil Knight a avut nu doar un spirit antreprenorial extraordinar si o viziune care depasea cu mult directia in care se indreptau afacerile la vremea respectiva, insa ceea ce l-a facut sa reuseasca a fost increderea totala in visul sau si cel mai bun partener in drumul spre implinirea acestuia.

Primul pas a fost sa obtina o intalnire cu un producator nipon de pantofi sport - Onitsuka Tiger (astazi asics), pe care sa-l convinga sa inceapa o colaborare cu o firma americana al carui reprezentant se prefacuse ca este si al carei nume il inventase atunci - Blue Ribon Sports Company.

Dupa ce a obtinut acordul de a incepe sa comercializeze pantofii creati de Onitsuka Tiger in America, Philip Knight l-a convins pe antrenorul sau, Bill Bowerman, in ianuarie 1964, sa contribuie cu 500$, alaturi de el, la crearea capitalului social pentru infiintarea acestei firme, care avea sa devina cativa ani mai tarziu una dintre cele mai profitabile afaceri din industria de incaltaminte sportiva.

Prima comanda a firmei nou infiintata pentru producatorul nipon Onitsuka Tiger a fost de 200 de perechi de pantofi, prin vanzarea carora noii asociati sperau sa dezvolte o afacere profitabila.

Doi ani mai tarziu, Philip si Bill vindeau 1.300 de perechi de pantofi sport pe an, cu o valoare totala de 8.000 $, insa felul in care o faceau era cu totul original si inca rudimentar: pantofii erau depozitati in subsolul casei lui Knight, iar atunci cand se anunta un concurs de atletism pe unul dintre stadioanele americane, cei doi asociati promovau tinerilor atleti produsele Tiger ca fiind cea mai buna alegere pentru a-si imbunatati performanta.

La scurt timp, Bill Bowerman a decis sa cerceteze in detaliu nevoile reale ale atletilor si sa creeze pantofi sport special pentru a le satisface. In 1966, cand cei doi asociati reusesc sa-si deschida un magazin in Santa Monica, California, acesta functioneaza si ca expozitie pentru prototipurile de pantofi de sport create de Bowerman si Johnson, iar cateva din acestea au intrat in productia de serie a japonezilor de la Tiger, dovedindu-se modele de succes ale acestora.

In 1966, Blue Ribon Sports a deschis primul magazin de vanzare cu amanuntul, situat la 3107 Boulevard Pico in Santa Monica, California, iar, in 1967, datorita cresterii rapide a vanzarilor, firma a decis sa-si extinda operatiunile de retail si distributie in Wellesley, Massachusetts.

In 1969, cand Blue Ribbon Sports a inregistrat vanzari de 300.000 de dolari, Knight si-a putut permite sa renunte la a doua slujba avuta la Universitatea din Oregon, insa relatiile facute acolo s-au dovedit a fi prielnice dezvoltarii firmei mai tarziu.

Astazi, Nike opereaza pe nu mai putin de sase continente, avand angajati aproape un milion de oameni si peste 700 fabrici, investind permanent atat in dezvoltarea acestora, cat si in asigurarea unei inovari continue si durabile in ceea ce priveste crearea produselor Nike.

Just do it

Cand cei doi asociati au ajuns sa castige 20.000 $ din veniturile firmei, decid sa-l angajeze pe fostul lor concurent Jeff Johnson, cel care se ocupa de vanzarea pantofilor adidas pentru fotbal, pentru a-i ajuta sa-si dezvolte afacerea.

In 1971, in noaptea dinaintea intrarii primei linii de productie proprie in lucru, Jeff Johnson, inspirat de zeita greaca a victoriei, a visat numele unuia dintre cele mai cunoscute branduri din nume, iar Blue Ribon Sports a devenit a doua zi Nike.

Colaborarea cu agentia de publicitate Wieden + Kennedy ia oferit companiei Nike posibilitatea de a scrie istorie nu doar in domeniul sportului, ci si in publicitate.

Sloganul "Just Do It", creat de co-fondatorul agentiei, Dan Wieden, pentru o campanie publicitara lansata pe data de 1 iulie 1988 Nike, este unul dintre cele mai cunoscute sloganuri din lume, fiind apreciat de Advertising Age ca unul dintre primii cinci sloganuri publicitare ale secolului 20.

Creatorul acestuia, Dan Wieden, a marturisit mai tarziu ca sursa de inspiratie pentru sloganul "Just Do It" au fost ultimele cuvinte rostite de Gary Gilmore inainte de a fi executat.

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nike,_Inc.

https://www.originals.ro

http://www.marketingteacher.com/

https://www.exampleessays.com/viewpaper/65781.html

http://metropotam.ro/La-zi/Brand-Nike-art6165793068/

https://www.sociolink.ro/believe-in-more-o-analiza-explorativa-a-campaniei-publicitare-nike/

https://www.youtube.com/watch?v=F-UO9vMS7AI

https://www.youtube.com/watch?v=tYh9aCW_DyI

https://www.youtube.com/watch?v=Y_iCIISngdI

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 129 cuvinte
Nr caractere:
29 109 caractere
Marime:
1.39 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Data publicare:
05.05.2021
Structură de fișiere:
  • Proiect tehnici promotionale Nike.docx
Predat:
Facultatea de Management-Marketing , Universitatea Romano-Americana din Bucuresti
Specializare:
Management
Materie:
Tehnici Promotionale
An de studiu:
II

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
SCOPUL CURSULUI Nu conteaza ce a vrut marketerul sa comunice, conteaza ce a inteles piata din...
CAPITOLUL 1 STRATEGII PUBLICITARE "Publicitatea aduce consumatorii si produsele fata in...
In aceasta reclama emitatorul este chiar distribuitorul, adica ,,DANPRECO". Receptorul este...
PRELIMINARII PRIVIND PROMOVAREA IN AFACERILE ECONOMICE Marketingul modern inseamna mai mult...
Mi-am ales tema "Tehnici moderne de promovare", pentru ca consider ca este un lucru...
Sus!