Managementul Afacerii

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cuprins:
Notiuni generale de management:
-Caracteristici ale managerilor
-Relatia manager-subordonat
-Competenta managerului
-Functiile, calitatile si rolurile managerului
Managementul afacerii:
-Descrierea echipei manageriale
-Organizarea resurselor umane in cadrul afacerii
-Proprietarii afacerii
-Politica de management a resurselor umane
-Firmele mici si problemele lor
Studiu de caz : SC COMPACT COMPANY PRODCOM S.R.L.

Extras din proiect:

NOTIUNI GENERALE

1. Despre management

Managementul este un termen englezesc de origine franceza. Autorul francez Jean Chevalier, in lucrarea sa "Organisation" sustine ca termenul "management" este derivat din cuvantul francez "menage" care semnifica "l'ordre et le train d'une maison" (organizarea si dirijarea unei case).

Corespondentul semantic al managementului in limba romana este conducere. In ultimul timp, termenul de "conducere" este tot mai mult inlocuit cu "management" datorita nu numai predispozitiei specialistilor si publicului spre completarea limbii cu neologisme, determinata de tendinta evidenta de deschidere a statelor spre exterior, dar si pentru ca acest termen a capatat recunoastere internationala.

Conceptul de management are trei acceptiuni :

1. managementul ca proces

2. managementul ca echipa de conducere

3. managementul ca disciplina stiintifica

Managementul este asociat organizatiilor. Prin organizatii se inteleg diverse entitati sociotehnice (firme, institutii civile, institutii guvernamentale, armata, scoli, etc.). Orice organizatie efectueaza activitati sau procese de transformare in conditii de mediu dinamic. Managementul ca proces are o definitie mai cuprinzatoare, la baza careia Peter Drucker, unul din cei mai cunoscuti specialisti de management contemporani, propune trei postulate, reprezentand sarcinile majore ale conducerii:

1. stabilirea misiunii organizatiei

2. asigurarea unei functii productive

3. reglementarea responsabilitatilor si implicatiilor sociale asociate

Asadar, managementul dirijeaza sistemele in contextul unui mediu dinamic, urmarind o functionare eficienta si corecta din punct de vedere social-juridic

Managementul ca stiinta preia prin conexiunea cu procesul de conducere si echipa de conducere, informatii referitoare la procesul conducerii si la comportamentul echipelor de conducere, pe care le supune unor procedee de analiza si sinteza specifice tuturor stiintelor, cu scopul de a valida experienta pozitiva, a perfectiona metodele si tehnicile de conducere existente, a le completa cu altele noi si a difuza pe o scara cat mai larga cunostintele si deprinderile din acest domeniu. Este vorba aici de un proces analitic, selectiv, prin care ansamblul de experiente, metode, tehnici, reguli de decizie este sistematizat, simplificat, plurificat, consolidat si difuzat celor interesati in cunoasterea si aplicarea managementului.

Intrucat managementul ca proces se realizeaza prin decizii, iar deciziile se iau in conditii de mediu dinamic de mare complexitate, stiinta managementului pune capat managementului exclusiv ca arta, specific peioadelor in care deciziile se bazau pe talent, pe experienta trecuta si uneori pe "metoda incercarilor", accentuand procedeele analitice. Arta managementului este suplimentata progresiv de catre stiinta. Mai precis, in etapa contemporana exista cateva caracteristici ale deciziei care obliga la transformarea managementului din arta in management ca stiinta si arta:

o numarul de variante de rezolvare a problemelor s-a marit considerabil;

o consecintele deciziilor sunt mult mai greu de previzionat din cauza cresterii incertitudinii;

o costul comiterii de erori a devenit tot mai mare datorita dimensiunilor afacerilor, automatizarii si complicarii lanturilor cauzale carora impactul unei erori se poate repercuta asupra mai multor agenti economici interconectati;

Importanta managementului poate fi evidentiata in planul celor trei acceptiuni ale sale: ca proces, ca echipa de management si ca disciplina stiintifica .

Ca echipa, importanta managementului poate fi remarcata prin modificarile ce survin in viata organizatiilor atunci cand se schimba conducerile acestora. Sintagma "omul sfinteste locul", se verifica prin exemple chiar si in domeniul managementului.

Importanta conducerii ca stiinta poate fi dovedita statistic in sensul ca firmele care folosesc mai mult instrumente stiintifice de conducere sunt mai viabile decat cele ce se bazeaza pe procese de conducere intuitive. De asemenea, statele care pregatesc temeinic mai multi manageri au indicatori ai performantei mai inalti.

Despre manageri

Activitatea de conducere se defineste ca o activitate complexa ce are drept scop eficientizarea eforturilor oamenilor in procesul muncii. Exercitarea procesului de conducere presupune existenta unor persoane care efectueaza activitati specifice procesului de mamagement, aceste persoane fiind denumite, manageri.

Exista opinii diferite in ceea ce priveste definirea managerului (cadru de conducere ).

P.Drucker considera ca managerii sunt atat conducatorii propriu-zisi cat si specialistii si alte persoane care pot lua decizii cu influenta asupra activitatii intreprinderii, exceptandu-i insa pe maistri.

P.Bolinet sustine ca un conducator este o persoana care-si obtine rezultatele prin altii.

Definitia adoptata de majoritatea specialistilor este: orice persoana care ocupa o functie de conducere intr-o organizatie socio-economica reprezinta un manager (cadru de conducere), indiferent de treapta ierarhica pe care se afla.

Se considera ca managerul unei intreprinderi este persoana care actioneaza pentru transformarea sarcinilor in actiuni concrete, pentru folosirea eficienta a resurselor intreprinderii si cresterea profitului, pentru mobilizarea salariatilor in procesul muncii si motivarea acestora.

Managerii sunt oameni care - folosindu-se de o serie de legi, principii, metode etc., in functie de abilitatile personale - conduc procesul catre atingerea scopurile urmarile.

Pe diferitele niveluri ierarhice ale unei organizatii personalul este implicat, mai mult sau mai putin, in managementul procesului.

Pozitia managerilor in ierarhia organizarii

In stanga este prezentata structura ierarhica a unei organizatii, iar in dreapta este redat mixul activitatilor manageriale si tehnice pentru fiecare nivel.

Managerul este socotit ca fiind omul noilor cerinte de dezvoltare a societatii, el executand o profesiune cu un grad ridicat de cunostinte si practici, a caror insusire cere un lung si complex proces de formare si perfectionare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Afacerii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 929 cuvinte
Nr caractere:
36 667 caractere
Marime:
88.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, afacere
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Management
Profesorului:
Prof.univ.dr. Aurel BURCIU
Sus!