Fabrica de Bere Timișoreana

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cap.1 DESCRIEREA ORGANIZATIEI

1.1. Scurt istoric al Societatii S.C. ,,Bere Timisoreana" S.A.

Societatea Comerciala ,,Bere Timisoreana" S.A. cu sediul in Judetul Timis, Timisoara, Strada Stefan Cel Mare, Nr. 28 este atestata documentar inca din anul 1718.

Data infiintarii Fabricii de Bere din Timisoara - cea mai veche fabrica de bere de la noi din tara - nu a putut fi stabilita cu exactitate. Totusi, se cunoaste faptul ca ea a fost ridicata la scurt timp dupa inlaturarea stapanirii otomane si instaurarea in Cetatea Timisoara a dominatiei habsburgice in 1716.

Primul document care atesta infiintarea si existenta unei fierbatorii de bere in Timisoara dateaza din anul 1718, acesta aflandu-se in arhivele statului. Prin acest act administratia Cetatii Timisoara ordona construirea unei fierbatorii de bere si a unui cazan de fiert tuica, interzicandu-se aprovizionarea cu bere si tuica din afara cetatii.

Dupa anul 1989 Fabrica de Bere din Timisoara a fost privatizata in sistem M.E.B.O.

Anul 2001 a adus modificari substantiale in organizarea fabricii prin schimbarea proprietarului. Astfel, fabrica devine componenta a Companiei de Bere Romana, care face parte din concernul South African Brewery & Miller.

Doua corpuri de cladiri, recent renovate, preced intrarea in fabrica, insa pastreaza inca stilul arhitectural al secolului XVIII si spiritul acelor timpuri. Intr-unul dintre ele se afla in prezent birourile celor care se afla la conducerea fabricii, dar si o macheta a intregii unitati de productie.

Majoritatea cladirilor au fost pastrate, pe una dintre ele fiind situat hornul primului uscator modern de malt ridicat in anul 1900. De aceea, in cadrul fabricii Timisoreana, care aduce mai mult cu un oras de sine statator in mijlocul Timisoarei, cladirile din caramida se amesteca frecvent cu corpuri noi din aluminiu.

"In acest moment, fabrica produce numai brandurile Timisoreana, Ursus si Ciucas, insa dupa ce vom finaliza investitiile in renovarea si modernizarea fabricii, in prima parte a anului viitor, vom putea sa producem si alte branduri", a declarat Dragos Hopulele, directorul fabricii din Timisoara.

Domnul Hopulele are 34 de ani, dar lucreaza in cadrul grupului SABMiller de 11 ani, in ultimii doi ani aflandu-se la conducerea operatiunilor din cadrul fabricii Timisoreana. In aceasta perioada, el a asistat si coordonat majoritatea modernizarilor realizate in cadrul fabricii.

Imediat cum treci de strajerii fabricii - cele doua cladiri care sunt situate la intrarea in fabrica - descoperi o locomotiva neobisnuit de mica, situata pe un morman de pietris si doua sine de tren aduse special pentru ea. "Se numeste Muki. Toti timisorenii o stiu pentru ca cel putin 50 de ani a livrat bere pe sinele de tramvai catre oras impreuna cu o alta locomotiva. Pana in 2003. De atunci nu a mai fost folosita si incepuse sa rugineasca. De aceea, am decis sa o reconditionam cu materialele cu care a fost initial construita si sa o expunem intr-un loc in care poate fi vazuta", povesteste Hopulele.

Cu cat inaintezi in interiorul primei fabrici de bere, treptat incepi sa simti un miros placut, asemanator cu cel al fulgilor de porumb, mirosul maltului in timp ce este uscat.

Modul in care berea este produsa in prezent difera foarte mult de cum era realizata in urma cu aproape doua sute de ani. Toate capacitatile de productie functioneaza prin intermediul unui sistem integrat de tevi si recipiente, in care muncitorii intervin doar din spatele unui calculator, butoaiele au fost de mult inlocuite cu ladite de plastic, iar trenurile cu camioane de tonaj mare. "In toata perioada in care am renovat sau construit noi unitati de productie am incercat sa pastram un numar constant de angajati, aproximativ 200 de persoane", spune directorul fabricii.

Fabrica de bere Timisoreana a devenit operationala in 1718, fiind una dintre primele cinci decizii pe care austriacul Eugeniu, Print de Savoya, le-a luat atunci cand a inlaturat ocupatia otomana din Timisoara in anul 1716. Principalele motive care au stat in spatele acestei decizii au fost insuficienta apei potabile din Timisoara si faptul ca armata printului era obisnuita sa bea bere.

Doua secole mai tarziu, in anul 1920, beraria a devenit furnizorul Casei Regale. La putin timp insa, in perioada comunista, fabricile de bere nu au mai fost ingrijite. "Nu erau igienice, berea putea fi foarte usor infectata si iarba crestea pe utilajele de productie. Mai mult, in majoritatea cazurilor, berea era deseori lasata in soare si se strica, iar consumatorii credeau ca acesta este gustul berii", declara Stephan Maria Weber, presedintele Ursus Breweries.

Situatia s-a schimat insa, cele mai vandute branduri de bere fiind cele locale, iar consumul per capita de bere a ajuns la finalul anului trecut la 89 de litri anual, triplu fata de cifrele din urma cu zece ani.

Potrivit presedintelui Ursus Breweries, consumul va continua sa creasca cu 3-4% anual in urmatorii cinci ani, putand ajunge si la 110-115 litri per capita. Ca urmare a cresterii puternice a consumului de bere, Ursus Breweries a inceput in cea de-a doua jumatate a anului trecut o investitie de 50 mil. euro in fabrica de la Timisoara pentru triplarea productiei si reducerea consumului de resurse (apa, energie etc.).

Bibliografie:

Mocan M., Managementul sistemelor logistice, editura Eurobit, 2005

Rosinger St., Stante si Matrite, Institutul Politehnic "Traian Vuia", Timisoara, 1971

Taroata A., Radu H., Tamasila M., Taucean I., Inginerie Economica, Editura Politehnica, Timisoara, 2001

Burtica M., Taroata A., Managementul intrepriderilor mici si mijlocii, editura Solness, Timisoara, 2006

Mutiu T., Ingineria si managementul valorii, editura Eurobit, Timisoara, 2008

Capital, Colectia 2001, 2002, 2003, 2004

Studiu de piata, Fabrica de Bere Timisoreana

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabrica de Bere Timisoreana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
67 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
11 959 cuvinte
Nr caractere:
69 101 caractere
Marime:
843.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
fabrica, bere, societate, document
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!