Ajutoarul de stat si strategiile concurentiale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Istoricul aparitiei reglementarilor in domeniul ajutorului de stat

Putine persoane cunosc faptul ca aparitia reglementarilor in domeniul ajutorului de stat, acum mai mult de 50 de ani, se datoreaza subventionarii excesive acordate sectoarelor carbunelui si otelului in perioada celui de-al doilea razboi mondial.

Astfel, o data cu infiintarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, prin Tratatul de la Paris din 1951, a fost inserata o prevedere prin care se stipula ca este interzisa acordarea de ajutoare de stat. Conceptul controlului supranational al masurilor de sprijin acordate mediului de afaceri de catre Statele Membre a fost introdus prin Tratatul de la Roma, fiind unul dintre instrumentele constructiei Pietei Interne.

O data cu dezvoltarea Pietei Interne, controlul ajutoarelor de stat a capatat o importanta din ce in ce mai mare. Astfel, daca in anii '70 existau doar 13 decizii de recuperare in acest domeniu, pana la sfarsitul anilor '80 au fost emise 111 decizii de recuperare a ajutoarelor de stat. Concurenta pe piata unica a Uniunii Europene poate fi distorsionata si prin sustinerea de catre state a unor intreprinderi sau ramuri ale industriei prin acordarea de ajutoare.

Linia dedemarcatie dintre ajutoarele de stat, impozitarea discriminatorie sau alte masuri cu efectechivalent este de multe ori foarte fina. Desi sunt incluse in Tratatul privind functionarea UniuniiEuropene in capitolul privind concurenta, dispozitiile referitoare la ajutoarele de stat sunt instransa legatura cu prevederile privind libera circulatie a produselor si serviciilor.

Ajutoarele de stat sunt tipuri de facilitati care sunt acordate de stat sau entitati publice sub forma de subventii, imprumuturi, reduceri de impozite sau exonerari fiscale.La nivel comunitar, acestea sunt reglementate de art. 107- art. 109 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

II. Definirea Ajutorului de Stat

TFUE nu contine o definitie clara a ajutorului de stat, stabilind, in schimb, in articolul 107 lista caracteristicilor pe care o masura, daca le indeplineste, reprezinta ajutor de stat. Astfel, art. 107 alin. (1) din TFUE precizeaza ca "sunt incompatibile cu Piata interna ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice forma, care denatureaza sau ameninta sa denatureze concurenta prin favorizarea anumitor intreprinderi sau sectoare de productie, in masura in care acestea afecteaza schimburile comerciale dintre Statele Membre".

Astfel, in cazul in care o interventie a Statului Membru indeplineste cumulativ criteriile mentionate la articolul 107 alin. (1) din TFUE, masura respectiva reprezinta ajutor de stat si, in principiu, este interzisa instituirea acesteia. Asa cum am mentionat anterior, interventia Statelor Membre in favoarea unor anumiti agenti economici are ca efect distorsionarea concurentei si a comertului in Piata Unica. Articolul 107 alineatul (1) din TFUE defineste ajutorul de stat ca reprezentand o finantare care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

1. creaza un avantaj economic sau financiar pentru beneficiari:

Avantajul reprezinta orice beneficiu economic pe care intreprinderea in cauza nu lar fi obtinut in conditii normale de piata, si anume, in absenta interventiei statului. Doar efectul masurii asupra intreprinderii este relevant, nefiind importanta cauza sau obiectivul interventiei statului. Ori de cate ori situatia financiara a unei intreprinderi este imbunatatita ca rezultat al interventiei statului, se considera ca acesteia i-a fost acordat un avantaj. Trebuie mentionat faptul ca termenul de avantaj economic nu se limiteaza la sumele acordate direct beneficiarilor (subventii nerambursabile, granturi etc). O modalitate des utilizata de catre state o reprezinta scutirea de sarcinile economice care cad in sarcina acestora.

Din acest punct de vedere, putem include in categoria facilitatilor care acorda un avantaj economic intreprinderilor si urmatoarele instrumente de acordare:

- anularea de datorii/preluarea pierderilor;

- exceptari/reduceri/amanari de la plata taxelor si impozitelor;

- acordarea de imprumuturi cu dobanzi preferentiale;

- garantii acordate de stat, in conditii preferentiale;

- participari cu capital ale statului in intreprinderea vizata, daca rata profitului acestor investitii este mai mica decat cea normala;

- reduceri de pret la bunurile furnizate si la serviciile prestate intreprinderii (inclusiv vanzarea unor terenuri apartinand domeniului privat al statului sau autoritatilor publice locale, sub pretul pietei).

Modalitati mai putin cunoscute de acordare a unor avantaje economice se refera la: crearea unei piete de desfacere unui furnizor de bunuri/servicii; Acordarea de sprijin declarativ unei intreprinderi, avand ca efect consolidarea pozitiei acesteia, la un moment dat, pe o piata.

2. Implica un transfer de resurse de stat sau gestionate de catre stat:

Ajutorul este acordat de stat sau din resurse de stat. Notiunea de stat este larga si include toate nivelurile de autoritati publice, indiferent ca vorbim de autoritati centrale, locale sau regionale. Nu trebuie facuta diferenta intre ajutorul acordat de stat (sursa de stat) si cel acordat din resurse de stat:

Bibliografie:

- Allaire, Yvan, Management strategic. Strategiile succesului in afaceri, Editura Economica, Bucuresti, 1998

- Porter, Michael E., Strategie Concurentiala: Manual de supravietuire si crestere a firmelor in conditiile economiei de piata, Editura Teora, Bucuresti, 2001

- ajutordestat.ro

- mfinante.ro

- europea.eu

- eur-lex.europa.eu

- cdep.ro

- consiliulconcurentei.ro

- juridice.ro

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 948 cuvinte
Nr caractere:
30 671 caractere
Marime:
42.12 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Data publicare:
28.05.2018
Structură de fișiere:
  • Ajutoarul de stat si strategiile concurentiale.docx
Predat:
la facultate din Alba Iulia
Profesorului:
Lect. Dr. Dobra Iulian Bogdan

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Capitolul 1. Concepte de baza ale strategiei concurentiale Cuvinte cheie: strategie...
Preliminarii Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut un impact major asu?pra sistemului...
Pentru secolul XXI, in care abia am intrat, este acceptata ideea ca economia mondiala va fi...
Piata Piata este locul de intalnire al cererii si al ofertei, locul unde se formeaza pretul. Se...
Politica in domeniul concurentei se refera la comportamentul pe piata al agentilor economici si...
Sus!