Viața și opera lui Alexandru Vlahuță

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Copilaria si studiile

Scriitorul Alexandru Vlahuta s-a nascut in anul 1858 , in satul Plesesti , din regiunea Tutova . Parintii scriitorului erau tarani de pe valea Similii si cu multa greutate isi puteau intretine cei opt copii .

Dupa o copilarie bolnavicioasa , despre care scriitorul va vorbi in amintirile sale (Note din volumul File rupte ) , Alexandru Vlahuta este dat la scoala la varsta de noua ani. Face cursul primar si liceul la Barlad .

Copil sarac , venit de la tara la oras sa invete carte , indura ca si Creanga ,Slavici sau Cosbuc , suferinte si umilinte din partea invatatorilor slugarnici si a fiilor de boieri si negustori , care se uitau cu dispret la puii de tarani .

Invatatorul , domnul Udrea , il bate,il toarna la banca si nu il invata mare lucru . La gazda nu o duce mai bine . Neavand cu ce plati intretinerea , slugareste . aduce gazetele dimineata , cosnita cu targuieli din piata , sparge lemne , cara apa iarna pe frig . Copilul infrunta cu darzenie toate greutatile si are o mare incredere in viitor . Noteaza , amintindu-si de acesti ani < umblu eu descult acum , rabd de foame si tot felul de umilinte , dar are sa vie vremea pentru mine sa se vada ce pot >.

La liceu se distinge ca un elev bun . Din clasa a Va incepe sa scrie versuri sub influenta lecturilor lui Alecsandri si Eminescu . Profesorul sau de limba romana ii indruma pasii in literatura si ziaristica .

Aspecte din viata pe care a dus-o la Barlad le gasim amintite in nuvela Din durerile lumii si in romanul Dan .

Dupa terminarea liceului , isi da bacalaureatul la Bucuresti in anul 1879 .

Se inscrie la Facultatea de Drept , insa din cauza saraciei nu poate ramane in capitala , pentru a-si continua studiile .

II . Activitatea de profesor si ziarist

Vlahuta intra in invatamant , intai ca invatator , apoi ca profesor la gimnaziul din Targoviste . Ca profesor , el introduce metode de predare inaintate : inlatura memorizarea mecanica a gramaticii , se impotriveste incercarii de latinizare a limbii , foloseste ca model pentru invatarea limbii romane , literatura populara .

<<Acolo si numai acolo puteam lega prietesug cu acea limba frumoasa , fara de care poezia in veci nu va trai>>... scria Vlahuta referitor la literatura populara intr-un articol intitulat , Limba romana in scoala noastra , articol publicat in ziarul Armonia in anul 1883 , din Targoviste .

Nu ramane foarte mult timp in invatamant , fiind destituit , fara nici o ancheta , pe motivul , ca in articolele sale dovedise un spirit critic prea dezvoltat la adresa societatii burghrezo-mosieresti si indraznise sa atace protipentada din Targoviste .

Dupa putin timp pleaca la Galati , unde se stabileste , castigandu-si existenta ca avocat . Pledeaza in procesele unor detinuti , victime ale nedreptatilor sociale , cunoscand in acest timp viata mizerabila a ocnasilor , pe care o va descrie in nuvelele Visan si Cassian , publicate in anul 1886 .

Neampacandu-se cu viasa d avocat , paraseste Galatiul si se stbileste la Bucuresti, unde ocupa diferite slujbe cum sunt : corector , sef de birou , profesor la un pension particular . Duce o viata grea , nesigura , hartuit mereu de grija zilei de maine . Toate visele pe care si le facuse sunt spulberate de asprele realitati ale existentei . In poezia Melancolie isi arata dezamagirea si amaraciunea ,

Bunele visuri s-au dus s-atata e tot ce-mi ramane :

Sila de ziua de azi si teama de ziua de maine .

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata si opera lui Alexandru Vlahuta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 360 cuvinte
Nr caractere:
34 461 caractere
Marime:
34.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Proiect
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
copilarie, studii, profesor, ziarist, activitate literara
Predat:
la gimnaziu in Constanta
Clasa:
a 6-a
Sus!