Modele epice in romanul interbelic

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Prezentare generala
Concepte operationale
Modelul epic complementar al romanului interbelic romanesc
Romanul realist-obiectiv ''Ion''- Liviu Rebreanu
Romanul realist balzacian ''Enigma Otiliei''- George Calinescu
Romanul modern de analiza psihologica ''Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi''- Camil Petrescu
Romanul al experientei ''Maitreyi''- Mircea Eliade

Extras din proiect:

Capitolul I - Concepte operationale

Prezentare generala

Perioada interbelica este perioada dintre cele doua razboaie mondiale, respectiv perioada dintre anii 1918-1939. Inceputul literaturii romane interbelice ar putea fi anul 1919, an in care apare prima revista care iti propune sa se ocupe din nou, dupa razboi, exclusiv de literatura: "Sburatorul" , de Eugen Lovinescu.

Perioada interbelica a romanului este o perioada de efervescenta spirituala nemaiintalnita in cultura noastra. Viata culturala cunoaste infaptuiri stralucite , multe dintre ele cu ecou mondial. Niciodata literatura romana nu a avut intr-o singura perioada atatia reprezentanti (Sadoveanu , Arghezi , Rebreanu , Calinescu , Camil Petrescu) , niciodata nu a trait o mai aprinsa dispozitie la contestarea valorilor. Tabloul activitatii scriitoricesti prezinta, prin urmare, o mare varietate si complexitate, inregistrandu-se dintr-o tesatura deasa de lumini si umbre puternice.

In perioada interbelica , perioada in care literaturii tendintelor umaniste democratice i se opuneau formele ideologice rasiste, viata literara a cunoscut conflicte si polemici violente. Aceasta perioada a adus o serie de personalitati ale literaturii romanesti, cei mai reprezentativi fiind: Hortensia Papadat-Bengescu , Camil Petrescu si Liviu Rebreanu.

Scurta istorie a romanului in literatura nationala

Asistam , la inceputul secolului al XXI-lea , la un fenomen de amploare: romanul devine cel mai raspandit mod de expresie literara . Chiar daca se situeaza sub semnul mimetismului si al epigonismului, perioada de consacrare a romanului ca gen literar pe taram romanesc este destul de fructuoasa. Intre 1845-1865, adica intr-un interval de 20 de ani, se tiparesc in jur de 20 de opere pe care specialistii le-au inclus in categoria romanului. Printre acestea amintim: "Elvira sau amorul far` de sfarsit", roman al carui autor a ramas necunoscut , "Tainele inimei" -M.Kogalniceanu, "Serile de toamna la tara"-Alecu Cantacuzino, "Manoil" si "Elena"-Dimitrie Bolintineanu, "Misterele casatoriei"-Constantin Aricescu, etc.

Cea de-a doua etapa importanta in istoria romanului romanesc este cea a consolidarilor. Aceasta debuteaza cu primul roman autohton de certa valoare "Ciocoii vechi si noi"-Nicolae Filimon si se prelungeste pana catre Primul Razboi Mondial. In aceasta etapa romanul se autohtonizeaza , producandu-se un salt calitativ de la imitatie la originalitate, adica la valoarea estetica. In perioada interbelica, romanul autohton ajunge la valoarea pe care o dobandisera la noi alte specii literare si se sincronizeaza valoric si ca formula de creatie cu operele romanesti europene si universale. "Este varsta maturitatii depline si a europenizarii unei forme literare care , de acum inainte , acapareaza centrul interesului si cunoaste cele mai spectaculoase experiente estetice." (Ghe. Glodeanu) Accentul se pune acum pe recuperarea ramanerii in urma, pe sincronizarea cu marele roman european. "Romanul romanesc intra curand in circuit european , castigand o competitie pentru care in alte culturi mai vechi a fost nevoie de secole." (M. Zaciu).

Perioada interbelica

Perioada interbelica desemneaza intervalul de 21 de ani dintre cele doua Razboaie Mondiale. In noul cadru social, cultura Romaniei a cunoscut o inflorire fara precedent. Numerosi intelectuali s-au pronuntat pentru modernizarea societatii, care trebuia sa aiba la baza factorul cultural si moral. Intr-un interviu acordat Monicai Lovinescu la radio Europa Libera, Mircea Eliade se referea la destinul sau, la climatul creatiei literare din perioada interbelica: " Fac parte din generatia cea mai norocoasa pe care am cunoscut-o pana acum in istoria Romaniei. Nici inainte, nici dupa generatia noastra, Romania n-a mai cunoscut libertatea, belsugul si disponibilitatea de care ne-am bucurat noi , cei care am scris intre 1925 si 1940."

Modelul epic

Sintagma "model epic" desemneaza procedeul prin care viziunea realitatii capata expresie fictionala si poate servi ca referinta si punct de plecare al creatiei prin prestigiul valorii. Scriitorii interbelici au ca modele epice operele lui Balzac, Proust, Dostoievski, Lampedusa, deja consacrate pe plan european, iar scrierile lor vor deveni modele epice pentru alti creatori romani, contemporani sau succesori. Literatura romana, prin pana creatorilor sai, si-a tras mereu seva din literatura europeana, urmand modele din cultura greaca, franceza, germana, italiana. Insa, "scriitorii nostri n-au transplantat literatura straina, ci numai s-au inspirat de la ea, au luat-o ca model, unii mai servil, altii mai liber. Gradul de servilitate ori de libertate a atarnat de talentul scriitorului si de gradul particiaarii lui la sufletul specific national."(G. Ibraileanu)

Romanul

Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mari dimensiuni, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative, organizate prin alternanta sau inlantuire, cu o intriga ampla si complicata. Personajele numeroase, de diverse tipologii, dar bine individualizate, sunt angrenate in conflicte puternice, iar structura narativa realista profileaza o imagine consistenta si profunda a vietii. Principalul mod de expunere este naratiunea, iar personajele se contureaza direct, prin descriere, si indirect, prin propriile fapte, ganduri, vorbe, cu ajutorul dialogului, al monologului interior si al introspectiei auctoriale.

Bibliografie:

o George Ivascu, Istoria literaturii romane- Editura Stiintifica, anul 1969

o Adrian Costache, Adrian Savoiu, Florin Ionita, M.N. Lascar - Manual pentru clasa a 11a de Limba si Literatura romana- Editura Art - Bucuresti 2009;

Alte surse:

o http://www.scritub.com/literatura-romana/Romanul-romanesc-in-perioada-i251416205.php

o https://www.scribd.com/doc/142104788/Modele-Epice-in-Romanul-Interbelic-studiu-de-caz-la-limba-si-literatura-romana

o http://www.referatele.com/referate/romana/online48/Perioada-interbelica---Romanul-romanesc-in-perioada-interbelica---Ion--Paduera-Spanzuratilor--Fratii.php

o https://www.scribd.com/doc/112481942/MODELE-EPICE-IN-ROMANUL-INTERBELIC

o https://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_romanului

o http://deacoffee.com/enigma-otiliei-g-calinescu/

o https://ro.wikipedia.org/wiki/Ultima_noapte_de_dragoste,_%C3%AEnt%C3%A2ia_noapte_de_r%C4%83zboi

o http://www.poezie.ro/index.php/essay/177944/Paralela_intre_romanul_traditional_si_modern

o https://ro.wikipedia.org/wiki/Maitreyi

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 202 cuvinte
Nr caractere:
34 214 caractere
Marime:
287.70 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
15.01.2018
Structură de fișiere:
  • Modele epice in romanul interbelic.docx
Predat:
la liceu
Profesorului:
raluca Manea
Te-ar putea interesa și:
Prezentare generala Perioada interbelica este perioada dintre cele doua razboaie...
Perioada interbelica: o perioada de inflorire si dezvolatare a culturii si a literaturii; cadru...
Despre nici un gen literar nu s-a discutat, in ultima suta de ani, mai mult; si nici unul nu s-a...
3. Premisa. Definirea problemei Anii interbelici se caracterizeaza in literatura...
1.1 Orientari ale epicului romanesc in secolul al XIX-lea Zorile romanului romanesc sunt tarzii...
Sus!