Criticismul junimist

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Este un curent cultural promovat de societatea ieseana "Junimea" din anul 1863 si se manifesta ca o miscare de modernizare profunda si de aplicare a spiritului critic.

Junimistii au apreciat contributia pasoptistilor, dar se vor raporta l;a acestia in mod critic.Ei vor continua directia pe care Mihail Kogalniceanu a initiato prin intermediul revistei "Dacia literara", dar se vor rupe de trecut.

Vor avea teme comune cu pasoptistii, precum: -promovarea specificului national si al unei literaturi originale; -combaterea traducerilor si a imitatiei; -aplicarea spiritului critic pentru promovarea adevaratelor valori.

Se vor diferentia de pasoptisti prin temele noi cu care vor veni: -prin discursul intercultural; -prin raportarea literaturii romane la cea europeana ; -prin introducerea unor criterii estetice.

"Junimea" a fost infiintata de cinci tineri intorsi de la studii din strainatate in anul 1864,acestia fiind: Petre Carp,Iacov Negruzzi,Vasile Pogor,Theodor Rosseti si Titu Maiorescu care este si liderul acestora, si cel care are o mare activitate in acest domeniu.

"Junimea" are tipografie si librarie propie,are chiar si o revista aparuta in anul 1867, numita "Convorbiri literare".

Societatea are trei etape distincte:

Etapa Ieseana

Este etapa caracterizata de spiritul polemic,antitetic,indreptat impotriva directiei gresite spre care au optat pasoptistii in literatura si cultura si impotriva formelor fara fond.

Pentru a promova noua directie, se impune necesitatea educarii publicului prin asa numitele prelectiuni populare, ce erau organizate pe teme variate si prezentate intr-o tinuta academica pentru a-si putea atinge scopul,de a culturaliza masele.

Eforturile lor s-au indreptat spre trei directii:limba, literatura si cultura.

Etapa a II a

Este o etapa cu dubla localizare deoarece sedintele Junimii se vor tine la Bucuresti, iar revista ramane la Iasi.Etapa este reprezentata de o noua directie spre care opteaza, cea a consolidarii noii directii in literatura romana, concretizata prin aparitia poetilor si scriitorilor care vor imprima noua directie.

Apar marii clasici: Mihai Eminescu,Ion Luca Caragiale,Ion Creanga si Ioan Slavici.Tot acum vor fi promovati si alti scriitori, dar acestia vor ramane necunoscuti.

In aceasta perioada se va trece de la teoria criticismului la cea a judecatilor de valoare, fiind elaborate studiile esentiale ale lui Maiorescu.

Etapa Bucuresteana

Revista se va muta la Bucuresti si va avea un caracter universitar.

Ca trasaturi importante ale junimismului observam spiritul critic, filosofic, gustul pentru clasic si academic, spirit oratoric si ironia.

Spiritul critic este cea mai importanta trasatura a acestui curent si se manifesta prin respectul fata de adevarul istoric in studierea trecutului si prin cultivarea simplitatii,combatand falsa eruditie.

Titu Maiorescu

In ziua de 15 februarie se naste la Craiova Titu Maiorescu, fiul lui Ioan Maiorescu.Este elev al scolii primare din Craiova si dupa ce va absolvi se va inscrie la Gimaziul romanesc din Schei-Brasov. In anul 1851, impreuna cu familia se va stabili la Viena, iar tatal sau va fi salariat de Ministerul de justitie.

Se va inscrie la Gimaziul Academic.Ca elev al clasei a V-a, va incepe notatiile jurnalului personal "Insemnari zilnice".In anul 1857 va redacta o scrisoare catre "Gazeta Transilvaniei" avand intentia de a servi ca prezentare unor traduceri ale sale din Dickens si Jean Paul, trimitandu-le revistei.In 1858 a absolvit Academia din Viena, unde s-a impus prin inteligenta si perseverenta in studiu, fiind declarat intaiul pe scoala, iar in 1861 isi va trece licenta la Paris cu teza "Du regime dotal".

In 1863 isi va publica "Anurariul gimnaziului" fiind precedat de disertatia "Pentru ce limba latina este chiar in privinta educatiei morale studiul fundamental in gimnaziu?".La 28 martie se va naste fiica sa,Livia.

Este Decan al Facultaii de litere si Rector al Universitatii iesene.

Va urma infiintarea "Junimii" si activitatile din timpul acesteia.In 1881 Maiorescu se retrage din colectiv si Clubul conservator.In anul 1912 este numit prim-ministru si ministru de externe, fiind si ultima functie ministeriala, urmand sa se retraga din politica in anul 1914.In ziua de 18 iunie,1917, la Bucuresti se stinge din viata, la ora 5 dimineata, fiind inmormantat la cimitirul Bellu.

Titu Maiorescu este cel care la un moment dat s-a ridicat impotriva "directiei vechi", a lucrat la rasturnarea "valorilor" din vremea sa, a avut un spirit minunat.De forma pur negativa a atitudinii sale isi da si el seama, explicand ca are cauze strict obiective, prin lipsa unei adevarate literaturi, si prin critica estetica, aplicata literaturii.

Cele doua calitati ale lui sunt finetea gustului estetic si arta strategiei literare, fiind un aristocrat al gandirii, cu un stil echilibrat, rece, avar in cuvinte, si de o eleganta sobra.

Titu Maiorescu, indrumatorul cultural al societatii, va reunii intr-un volum lucrarile sale, numit "Critice".Acest volum va ingloba domeniile de manifestare a spiritului critic in domeniul limbii, literaturii si culturii.

Din "Critice", in Prefata autorului la editia de la 1874, Maiorescu ne spune despre "barbatii eminenti" pe care tara incepe ai pierde, deoarece acestia "se retrag din viata publica, iar in locul lor navaleste multimea mediocritatilor, si cu steagul nationalismului si al libertatii in frunte,acea gloata de exploratori, pentru care Dunarea nu e destul de larga ca sa-i desparta de Bizant".

Titu Maiorescu afirma despre puterile poporului ca fiind limitate:"puterile unui popor, fie morale, fie materiale, au in orice moment dat o cantitate marginita.Averea nationala a romanilor are astazi o catime fixa, energia lor intelectuala se afla de asemenea intr-o catime fixata Ai un singur bloc de marmura:daca il intrebuintezi pentru o figura caricata, de unde sa mai poti sculpta si o Minerva?".

Studiile lui Maiorescu acopera toate cele trei directii de care spuneam mai sus,limba, literatura si cultura.

Bibliografie:

Titu Maiorescu-"Critice".

- "O cercetare critica asupra poeziei romane"

- "In contra directiei de astazi in cultura si literatuta romana"

- "Directia noua in poezia si proza romana"

- Comediile D-lui Caragiale"

- Eminescu si poeziile lui".

Alexandru Piru-" Istoria literaturii romane de la inceput pana azi".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criticismul junimist.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 419 cuvinte
Nr caractere:
18 844 caractere
Marime:
21.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura, critici, junimea
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Variu Smaranda
Sus!