Geto dacii - înaintașii poporului român

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Pamantul romanesc este unul din cele mai frumoase si mai bogate din intreaga lume.

Intotdeauna a fost o legatura intre istoria unui popor si pamantul pe care il locuieste. Asezarea acestui pamant, infatisarea si bogatia lui determina in buna parte viata poporului respectiv. Faptul apare cu atat mai evident cu cat e vorba de o epoca mai indepartata. Pe masura ce sporeste civilizatia, adica sporesc mijloacele prin care spune sau modifica mediul fizic, insemnatatea acestuia scade; ea nu va disparea insa niciodata. De aceea e necesar inainte de a incepe povestirea vietii unui popor sa cunoastem locurile pe care a trait si traieste el.

,,Documentele istorice, descoperirile arheologice atesta faptul ca pe teritoriile de baza ale vechii Dacii s-a accentuat procesul de formare si dezvoltare a poporului roman, acesta continuandu-si aici existenta neclintit, muncind si creand, pasind mereu inainte pe calea progresului si civilizatiei (...)" - Nicolae Ceausescu.

Regiunea carpato-danubiano-pontica a oferit in toate vremurile, conditii favorabile pentru dezvoltarea omului si inchegarea societatii omenesti. Ea a constituit o unitate fizico-geografica distincta, caracterizata printr-o proportie echilibrata a diferitelor forme de relief: munti, coline, platouri, campie, lunci si litoral. Carpatii, Dunarea, Marea definesc individualitatea teritoriilor romanesti. In regiunile de munte se gaseau pesteri, care au fost primele adaposturi ale omului preistoric, iar pe plaiuri, in depresiuni, pe terase, in apropierea lacurilor si in special in valea Dunarii si pe litoralul Marii Negre s-au infiripat de timpuriu asezari omenesti, a caror continuitate a durat milenii.

Descoperirile arheologice facute pe teritoriul tarii noastre arata ca inca din cele mai indepartate vremuri << acum peste un milion de ani >> existau in aceste parti ale Europei cele mai vechi dovezi ale prezentei omului, atunci cand el se forma prin munca si cadrul unei colectivitati, ea insasi in curs de inchegare. Uneltele, atat de primitive sub raportul tehnic si functional, gasite in ultimele doua decenii pe Valea Oltului, a Argesului si a afluentilor acestora, prezinta cea mai veche marturie a muncii omului din intreaga Europa sud-estica si de incadrare a regiunii carpato-dunarene in aria de antropogeneza.

Descoperiri

arheologice facute

pe Vaile Oltului si a Argesului

Multe milenii, pana catre 10.000 i.Hr., dezvoltarea comunitatilor omenesti a fost neincetata, in intreaga epoca, numita de specialisti paleolitic, verigile materiale ale acestei epoci acopera toate zonele tarii, asa cum atesta descoperirile arheologice.

La sfarsitul acesteia se trecuse la o viata stabila si treptat se ajunge la cultivarea plantelor si cresterea animalelor domestice, cele doua forme fundamentale ale economiei epocii numite neolitic, a carei dezvoltare se incheie inainte de 2.000 i.Hr. Din aceasta epoca a ramas o bogata mostenire in domeniul vietii materiale si spirituale, pe care o vor fructifica si dezvolta mai departe neamurile tracice. In mileniile al V-lea si al VI-lea i.Hr. a inflorit in spatiul carpato-danubiano-pontic o civilizatie unitara in aspectele ei generale si cu particularitati regionale reprezentate conventional prin numirile culturilor neo-eneolitice (ultimele din faza de traditie spre epoca bronzului) de pe teritoriul tarii noastre: cultura Boian, Vadastra, Gumelnita, Petresti, Hamangia, Cucuteni (cu splendida ei ceramica pictata), etc. Mostenirea fondului neolitic si eneolitic sta la baza perioadei de tranzitie spre epoca bronzului tracic, in ultimele secole ale mileniului al III-lea i.Hr. In aceasta perioada se pun bazele neamurilor tracice, avand loc si procesul de indoeuropenizare (fenomen lingvistic).

Bibliografie:

Nicolae Braga - Urbanismul Daciei romane - Editura Facla, Timisoara 1980

Nicolae Stoicescu - Continuitatea romanilor - Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1980

Izvoare si marturii straine despre stramosii poporului roman - Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti 1980

Prof. univ. dr. docent Titu Georgescu, membru corespondent al Academiei de Stiinte Sociale si Politice; prof. univ. dr. Gheorghe I. Ionita; conf. univ. dr. Ioan Scurtu lector univ. Stefan Ciobanu - Probleme fundamentale ale istoriei Romaniei - Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1983

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geto Dacii - Inaintasii poporului roman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
11 801 cuvinte
Nr caractere:
58 636 caractere
Marime:
49.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Istorie
Tag-uri:
geto-daci, popor, romani
Predat:
la liceu
Sus!