Fascismul

Extras din proiect:

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie 1883, Predappio lângă Forlì - d. 28 aprilie 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943.

Un socialist Italian celebru, membru marcant al Partidului Socialist Italian (Partito Socialista Italiano) a creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat. Folosindu-și carisma, controlul total al mediei și intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent.

Fascismul a fost o mișcare politică italiană, înființată de Benito Mussolini în 1919, dominând conducerea Italiei între 1922-1945. Este o ideologie politica radicala si autoritara definita, in primul rand, de un nationalism radical (numit si ultra-nationalism). Mussolini a înființat Fasciile Italiene de Luptă la Milano, în martie 1919, împreună cu un grup de intervenționiști revoluționari, foști combatanti, republicani și anarhosindicaliști.

În 1921, la congresul de la Roma, mișcarea fascistă număra 2200 de fascii și peste 300.000 de membrii, transformându-se în Partidul Național Fascist.

La Congresul de la Neapole, din octombrie 1922, s-a luat hotărârea acțiunii și decizia privind marșul asupra Romei al organizațiilor fasciste pentru a cere preluarea puterii.

Presiunea exercitată de mișcarea fascistă asupra instituțiilor s-a concretizat prin numirea lui Mussolini în fruntea guvernului, pe 30 octombrie 1922.

Practicile guvernarii:

1922-marsul asupra Romei

oct. 1922- Regele Victor Emanuel al III-lea il numeste prim-ministru pe Mussolini

Interzicerea celorlalte partide si sindicatele

Introducerea cenzurii presei, radioului, cinematografului

Suprimarea votului universal

Parlamentul are rol decorativ

Puterea e concentrata in mainile "Ducelui"

Promovarea unei politici externe expansionate.

Fascistii incearca sa organizeze o natiune in conformitate cu perspectivele, valorile si sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic si economia. Ei sustin crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmareste mobilizarea in masa a unei natiuni si crearea unui ideal "om nou", pentru a forma o elita care reglementeaza prin indoctrinare, educatie fizica si politici familiale, inclusiv eugenism.

Pentru fascist, totul se afla in stat, nimic uman sau spiritual nu exista in afara statului. In acest sens, fascismul este totalitar, iar statul fascist, sinteza si unitate a tuturor valorilor, interpreteaza, dezvolta si da forta vietii intregului popor. [ ] Fascismul este opus socialismului care ingusteaza miscarea istorica pana in punctul in care o reduce la lupta dintre clase si care ignora statul .[ ]

Bibliografie:

https://iasromania.wordpress.com/2011/02/22/ideologia-fascismului-romanesc/?fbclid=IwAR1Oajl_-pZlpbFtC4kL9J-vJdaOYa2t9y0UoODGFg-lM2sfK72dt5kMvFk

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/fascismul-putere-dictatoriala?fbclid=IwAR2-Xmv_4dOT-zMJSVnp-9geicTphhCdJrs027EOh_j18DzznsHrJP537Ho

https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/benito-mussolini-1?fbclid=IwAR1QMS9cHFX1Giw6WnLjGI-hLyMwgXVw5qrcivFXLz6K2vkZJEmeQV0lGbA

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fascismul.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
1.96MB (arhivat)
Publicat de:
Cernat A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Istorie
Predat:
Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Bacau
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Profesorului:
Andrei Tudor Valentin
Nota primită:
Nota 10
Sus!