Fascismul

Extras din proiect:

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie 1883, Predappio langa Forli - d. 28 aprilie 1945, Giulino di Mezzegra langa Como) a fost conducatorul fascist al Italiei intre anii 1922 si 1943.

Un socialist Italian celebru, membru marcant al Partidului Socialist Italian (Partito Socialista Italiano) a creat un stat fascist utilizand propaganda si teroarea de stat. Folosindu-si carisma, controlul total al mediei si intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent.

Fascismul a fost o miscare politica italiana, infiintata de Benito Mussolini in 1919, dominand conducerea Italiei intre 1922-1945. Este o ideologie politica radicala si autoritara definita, in primul rand, de un nationalism radical (numit si ultra-nationalism). Mussolini a infiintat Fasciile Italiene de Lupta la Milano, in martie 1919, impreuna cu un grup de interventionisti revolutionari, fosti combatanti, republicani si anarhosindicalisti.

In 1921, la congresul de la Roma, miscarea fascista numara 2200 de fascii si peste 300.000 de membrii, transformandu-se in Partidul National Fascist.

La Congresul de la Neapole, din octombrie 1922, s-a luat hotararea actiunii si decizia privind marsul asupra Romei al organizatiilor fasciste pentru a cere preluarea puterii.

Presiunea exercitata de miscarea fascista asupra institutiilor s-a concretizat prin numirea lui Mussolini in fruntea guvernului, pe 30 octombrie 1922.

Practicile guvernarii:

1922-marsul asupra Romei

oct. 1922- Regele Victor Emanuel al III-lea il numeste prim-ministru pe Mussolini

Interzicerea celorlalte partide si sindicatele

Introducerea cenzurii presei, radioului, cinematografului

Suprimarea votului universal

Parlamentul are rol decorativ

Puterea e concentrata in mainile "Ducelui"

Promovarea unei politici externe expansionate.

Fascistii incearca sa organizeze o natiune in conformitate cu perspectivele, valorile si sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic si economia. Ei sustin crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmareste mobilizarea in masa a unei natiuni si crearea unui ideal "om nou", pentru a forma o elita care reglementeaza prin indoctrinare, educatie fizica si politici familiale, inclusiv eugenism.

Pentru fascist, totul se afla in stat, nimic uman sau spiritual nu exista in afara statului. In acest sens, fascismul este totalitar, iar statul fascist, sinteza si unitate a tuturor valorilor, interpreteaza, dezvolta si da forta vietii intregului popor. [ ] Fascismul este opus socialismului care ingusteaza miscarea istorica pana in punctul in care o reduce la lupta dintre clase si care ignora statul .[ ]

Bibliografie:

https://iasromania.wordpress.com/2011/02/22/ideologia-fascismului-romanesc/?fbclid=IwAR1Oajl_-pZlpbFtC4kL9J-vJdaOYa2t9y0UoODGFg-lM2sfK72dt5kMvFk

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/fascismul-putere-dictatoriala?fbclid=IwAR2-Xmv_4dOT-zMJSVnp-9geicTphhCdJrs027EOh_j18DzznsHrJP537Ho

https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/benito-mussolini-1?fbclid=IwAR1QMS9cHFX1Giw6WnLjGI-hLyMwgXVw5qrcivFXLz6K2vkZJEmeQV0lGbA

Download proiect

Primești proiectul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
1.96 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Istorie
Data publicare:
08.01.2020
Structură de fișiere:
  • Fascismul.pptx
Predat:
Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Bacau
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Profesorului:
Andrei Tudor Valentin
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Fascismul Precizari terminologice si conceptuale Termenul fascism isi are etimologia in...
Termenul fascism isi are etimologia in latinescul fasces care simbolizeaza un snop de nuiele in...
Secolul XX, un "secol al extremelor" cum a fost numit, este secolul in care omenirea a...
De ce a aparut fascismul in Italia ? este o intrebare centrala pentru cei care se ocupa de...
Din 1922, cand a avut pentru prima data puterea asupra guvernului italian in Roma, pana in 1927,...
Sus!