Tratatul de la Mastrich

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1) Tratatul de la Mastrich

Semnat in 1992 de catre sefii de guvern si de stat , acest tratat modifica si completeaza tratatele de infiintare ale comunitatilor europene. Pentru prima data intr-un inscris oficial adoptat de statele membre se foloseste notiunea de << Uniune Europeana >>.Uniunea Europeana nu primeste personalitate juridica cu toate ca , in organizare si functionare,imprumuta trasaturi specifce atat federatiei cat si confederatiei si uniunii de state.

2)Obiectivele Uniunii Europene

Sunt de a reprezenta interesele cetatenilor,de a proteja valorile culturale Europene,de a reprezenta dorintele statelor si ale cetatenilor la nivel international,de a realiza un spatiu social si economic unic,de a diminua decalajele economice dintre statele membre.

3)Cetatenia Europeana

Chiar daca cetatenia europeana este un atribut al suveranitatii statului,ea se acorda tuturor persoanelor care fie s-au nascut pe teritoriul statului,fie are parinti care au dobandit acea cetatenie,fie dobandirea este voluntara,(statele membre convin sa cedeze catre structura nou infiintata stabilirea unei cetatenii europene).

Cetatenia europeana este de tip derivat,intrucat este conditionata de preexistenta unei cetatenii nationale ;cetatenia europeana se adauga cetateniei statului membru fara a o inlocui ;cetatenia europeana se acorda automat si fara nici o formalitate persoanelor care au cetatenia unui stat membru.

4)Drepturile cetatenilor europeni :

1- de a circula liberi si neingraditi pe teritoriile statelor membre

2- de a-si stabili resedinta pe teritoriul oricarui stat membru

3- de a alege si de a fi ales in alegerile locale desfasurate in statul de resedinta

4- de a alege si de a fi ales in parlamentul european

5- de a depune sesizari si petitii la organismele comunitare

5)Principiul subsidiaritatii :

Presupune ca institutia exercita doar atributii care le sunt incredintate in mod explicit. Acest principiu a fost introdus prin tratatul de la Maastricht. Astfel exista : -o competenta exclusiva a Uniunii (in domeniul vamal); - o comp. exclusiva a statelor (organizarea administrativa, educationala) ; - o competenta partajata in care exista atat norme comunitare cat si legi nationale (domeniul comercial).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de la Mastrich.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 669 cuvinte
Nr caractere:
32 683 caractere
Marime:
33.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
Tratatul de la Mastrich, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!